Σοκολατόπιτα oreo, σιροπιαστή με σοκολάτα, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Σοκολατόπιτες θα βρείτε πάρα πολλές συνταγές. Πολλές από αυτές είναι γεμάτες ζάχαρες και βούτυρα… καθόλου υγιεινές. Σε κάποια σοκολατόπιτα μέτρησα τουλάχιστον 600 γρμ. ζάχαρη, και 400 γρμ. βούτυρο!! συν την κρέμα γάλακτος που έχει 35% λιπαρά, σε συνταγή για 12 μερίδες. Αυτή δεν ήταν σοκοκόλαση, ήταν… καθαρή κόλαση!! Σας προτείνω λοιπόν αυτή την αρωματική σοκολατόπιτα με μπισκότα oreo, σιροπιαστή με σιρόπι σοκολάτας, και από πάνω επικάλυψη με αρωματισμένη σάλτσα σοκολάτας. Για τους πολύ… λάτρεις της σοκολάτας!! με αρκετά λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη, και πολύ… σοκόλαση!!
Μια συνταγή που δεν θα βρείτε πουθενά. 

Υλικά για ταψί 25×35 εκ. περίπου:

Επιλέξτε ένα από τα δύο σιρόπια που σας αρέσει καλύτερα.
Σιρόπι επιλογή 1:
100 γρμ. βούτυρο
150 γρμ. κρέμα γάλακτος
60 γρμ. κακάο
200 γρμ. ζάχαρη
70 γρμ. νερό
1 βανίλια

Σιρόπι επιλογή 2:
280 γρμ. γάλα 2%
120 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. κακάο
2 κουτ. σ. ρούμι, ή ξύσμα από μισό πορτοκάλι
25 γρμ. βούτυρο
1 κουτ. σ. μέλι καλό
100 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55 – 70% κακάο, τεμαχισμένη

Μίγμα σοκολάτας:
300 γρμ. oreo μπισκότα με γέμιση σοκολάτα, χοντροκομμένα, (2 πακέτα των 154 γρμ.)
220 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρμ. γάλα
200 γρμ. ζάχαρη μαύρη, ή καστανή
150 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
130 γρμ. κουβερτούρα 55 – 70% κακάο, τεμαχισμένη
220 γρμ. βούτυρο
50 γρμ. κακάο
1 κουτ. σ. κοφτή σόδα
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
3 αυγά χτυπημένα
2 βανίλιες
2 κουτ. σ. ρούμι μαύρο
1 καλή κουτ. σ. μέλι καλό
100 γρμ. κάσιους χοντροκομμένα

Σάλτσα σοκολάτας:
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55 – 70% κακάο
40 γρμ. γλυκόζη
60 γρμ. γάλα 2%
1 κουτ. της σούπας βούτυρο
1 κουτ. σ. ουίσκι
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
μια τσιμπιά μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σιρόπι επιλογή 1:
1. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά από το σημείο βρασμού.
2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το βούτυρο, το κακάο, τη βανίλια, και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα να διαλυθούν.
3. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί καλά, και να έχουμε ένα λείο σιρόπι.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Σιρόπι επιλογή 2:
1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, εκτός την κουβερτούρα, και βράζουμε για 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας στην αρχή να διαλυθούν.
2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, χλιαρό.

Μίγμα σοκολάτας:
1. Παίρνουμε 80 γρμ. μπισκότα, τα βάζουμε στο μούλτι και τα κάνουμε σκόνη. Τα υπόλοιπα τα χοντροκόβουμε και αυτά στο μούλτι.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα αλεσμένα μπισκότα, τη σόδα, το αλάτι, και τις βανίλιες. Τα ανακατεύουμε καλά.
3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά να λιώσει. Προσθέτουμε τις ζάχαρες, και το κακάο. Ανακατεύουμε με σπάτουλα καλά, να λιώσουν τα υλικά, και να ενσωματωθούν.
4. Προσθέτουμε και το γάλα, ανακατεύουμε, και μόλις κοχλάσει αποσύρουμε από τη φωτιά.
5. Προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει, αδειάζουμε το μίγμα στο μπολ με το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
6. Χτυπάμε τα αυγά, και τα ρίχνουμε στο γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, και το αδειάζουμε στο μίγμα σοκολάτας. Με τη σπάτουλα ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος προσθέτουμε τα κάσιους, και τα ομογενοποιούμε.

Σάλτσα σοκολάτας:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το γάλα, και προσθέτουμε ανακατεύοντας τη γλυκόζη, το ουίσκι, το πιπέρι, και την βανίλια.
2. Αφήνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά να λιώσει.

Ολοκλήρωση:
1. Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας, ειδικά λίγο παραπάνω στο πυθμένα. Στρώνουμε τα χοντροκομμένα μπισκότα oreo, και αδειάζουμε επάνω το μίγμα σοκολάτας. Χτυπάμε καλά το ταψί μας επάνω στο πάγκο μας, για να κάτσει το μίγμα.
2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C. σε αντιστάσεις πάνω κάτω, και στη μεσαία θέση,  για 20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι, ή καλαμάκι, το καρφώνουμε στο κέντρο, και να βγεί καθαρό.
3. Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο, και με ένα καλαμάκι από σουβλάκι το τρυπάμε κοντά κοντά. Το σιροπιάζουμε καλά όπως είναι καυτό, με ένα κουτάλι, με το χλιαρό σιρόπι σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.

4. Αφού κρυώσει, αδειάζουμε επάνω τη σάλτσα σοκολάτας, και με μια σπάτουλα την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Σερβίρετε ζεστή, και κρύα, συνοδεύοντας με παγωτό, και με μια καλή σπιτικιά σάλτσα καραμέλας, ή σοκολάτας.

Σερβίρει: 20 κομμάτια περίπου

https://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2014/01/oreo.html#more
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *