eVitamins Vitamins and Supplements up to 70% off!

Μπακλαβάς με σοκολάτα από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !

Για τους λάτρεις της σοκολάτας, τώρα και μπακλαβάς με γέμιση σοκολάτας κουβερτούρα. Υπέροχος!! φανταστικός!!

 

Υλικά:

Για ταψί 28X38 εκ. περίπου.
1 κιλό (2 πακέτα) φρέσκο φύλλο Βηρυτού Κανάκι

350 γρμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
150 γρμ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο ψιλοκομμένο
200 γρμ. αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
170 γρμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
200 γρμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
200 γρμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος “Χωριό”, λιωμένο
μερικά γαρυφαλλάκια, (ολόκληρα)

Για το σιρόπι:
700 γρμ. ζάχαρη
650 γρμ. νερό
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1/2 ξυλάκι κανέλας
3-4 γαρυφαλλάκια

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε στο μούλτι καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, και τα ψιλοκόβουμε μέτρια.
2. Με το χοντρό του τσίφτη τρίβουμε τη κουβερτούρα.
3. Τα αδειάζουμε όλα σε ένα λεκανάκι, προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα, και τα ανακατεύουμε όλα καλά.
4. Βουτυρώνουμε το ταψί καλά, και στρώνουμε 10 φύλλα, βουτυρώνοντας καλά ένα-ένα. Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί.
5. Ρίχνουμε λίγη γέμιση, (να καλύψει καλά όλο το φύλλο) και σκεπάζουμε με 1 φύλλο, το βουτυρώνουμε, και ξανά γέμιση. Συνεχίζουμε με 1 φύλλο, βουτύρωμα, και γέμιση, μέχρι να τελειώσει ή γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, επάνω στη γέμιση.

6. Τέλος στρώνουμε από πάνω άλλα 10 φύλλα, βουτυρώνοντας καλά ένα-ένα. Κόβουμε σε κάθε φύλλο τα περισσεύματα γύρω-γύρω, αφήνοντας λίγο να γυρίσει προς τα κάτω, ενδιάμεσα ταψί και κάτω φύλλα, με την βοήθεια του πινέλου που το βουτυρώνουμε. Κάνουμε το ίδιο σε όλα τα φύλλα.
7. Τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη για λίγο, για να παγώσει το φύλλο και να κόβεται εύκολα.
8. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε μέχρι κάτω το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια 9 εκ. περίπου, και μετά στη μέση διαγώνια, κάνοντας τρίγωνα. Ρίχνουμε ότι βούτυρο περίσσεψε, και ραντίζουμε με λίγο νερό από πάνω για να μην μας σηκωθούν τα φύλλα. Τέλος καρφώνουμε ένα γαρυφαλλάκι στο κέντρο σε κάθε κομμάτι.
9. Ψήνουμε στους 140 βαθμούς C. για 1, 45′ έως 2 ώρες περίπου.

Σιρόπι:
1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας για 3 – 4 λεπτά από το σημείο βρασμού, όλα μαζί τα υλικά.
2. Περιχύνουμε τον μπακλαβά μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο, με ζεστό το σιρόπι, όχι καυτό.
3. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι, και πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και σερβίρουμε με σάλτσα σοκολάτας.

Μυστικό: 
Για τραγανό φύλλο, και αφράτο μπακλαβά, ή και γαλακτομπούρεκο.
Είναι σημαντικό να μην αλείφουμε με το βούτυρο τα φύλλα έντονα με το πινέλο διότι λασπώνουν. Απλά βουτάμε το πινέλο καλά στο βούτυρο, και με ελαφρά χτυπηματάκια επάνω στο φύλλο, αφήνουμε να πέσει το βούτυρο επάνω στο φύλλο. Έτσι αφήνουμε και κενό στα φύλλα, ώστε να ψηθούν καλύτερα, αλλά και να περάσει μετά το σιρόπι πιο εύκολα, ώστε να σιροπιαστούν όλα καλά.

 

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2013/12/blog-post_16.html



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *