Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ένα απολαυστικό γλυκό. Brownie με διπλή κρέμα, πρώτη κρέμα από μους σοκολάτας, δεύτερη κρέμα βανίλιας, και τέλος με επικάλυψη λευκής και μαύρης σοκολάτας. Μοναδική απόλαυση…

Υλικά:

Για το brownie:
180 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο
160 γρμ. καστανή ζάχαρη

90 γρμ. βούτυρο
80 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεγάλα αυγά
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. σ. σκόνη στιγμιαίο καφέ espresso
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 2 βανίλιες
80 γρμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Μους σοκολάτας:
120 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο ψιλοκομμένη
120 γρμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
1 κουτ. γλ. ζελατίνη, ή 5 γρμ. φύλλο ζελατίνης
4 κουτ. σ. βραστό νερό
170 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
1 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη

Κρέμα βανίλιας:
380 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 κρόκοι αυγών
60 γρμ. ζάχαρη
3 κουτ. σ. αλεύρι (κοσκινισμένο)
1 κουτ. γλ. ζελατίνη, ή 5 γρμ. φύλλο ζελατίνης
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Επικάλυψη γκανάζ:
500 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο, τεμαχισμένη
350 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
30 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρμ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
λίγες σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Brownie:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο. (Ή στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει.) Αφήνουμε να κρυώσει.
2. Ανακατεύουμε με το μίξερ τη καστανή ζάχαρη, τα αυγά, τη σκόνη καφέ, και τη βανίλια, καλά να αφρατέψουν.
3. Προσθέτουμε τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Αφαιρούμε το κάδο από το μίξερ.
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι, και το προσθέτουμε στο κάδο.
5. Ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε τα καρύδια, και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα.
6. Αδειάζουμε το μίγμα σε τσέρκι 24 εκ. βουτυρωμένο και στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί στο κάτω μέρος.
7. Ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και ξεκολλάμε τις άκρες με ένα λεπτό μαχαίρι.
8. Αφαιρούμε το τσέρκι, βγάζουμε το αντικολλητικό χαρτί από κάτω, και το ξαναβάζουμε στο τσέρκι.

Μους σοκολάτας:
1. Δουλεύουμε καλά με το σύρμα το τυρί να μαλακώσει.
2. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το τυρί κρέμα μαζί. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το τυρί, και το αφήνουμε να κρυώσει.
3. Μουσκεύουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό, την στραγγίζουμε καλά, και την διαλύουμε στις 4 κουταλιές βραστό νερό. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
4. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, σε παχύρρευστη μορφή.
5. Αδειάζουμε το 1/4 της παχύρρευστης κρέμας στο μίγμα σοκολάτας, και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
6. Προσθέτουμε την ζελατίνη, ανακατεύουμε, και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Διπλώνουμε απαλά με μια μαρίζ.
7. Αδειάζουμε την κρέμα επάνω στο brownie, την ισιώνουμε, και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 1/2 ώρα περίπου, να σφίξει καλά.

Κρέμα βανίλιας:
1. Χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με την ζάχαρη καλά, να ασπρίσουν.
2. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη ζελατίνη, χτυπώντας μέχρι να αναμιχθούν καλά.
3. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια στη φωτιά να αρχίσει να βράζει.
4. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, και ρίχνουμε 4-5 κουταλιές στο μίγμα κρόκων, ανακατεύοντας με το σύρμα.
5. Αδειάζουμε σιγά-σιγά το μίγμα στην κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνέχεια να μην μας ψηθούν τα αυγά, και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει καλά.
6. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Γκανάζ:
1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο να πάρει βράση. Ανακατεύουμε σταδιακά να λιώσει το βούτυρο.
2. Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε τη λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη, και ρίχνουμε δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα.
3. Ρίχνουμε τη υπόλοιπη κρέμα γάλακτος πάνω στην σκούρα κουβερτούρα, και αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει, και να έχουμε μια λεία γυαλιστερή γκανάζ. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, χλιαρή.

Ολοκλήρωση:
1. Αδειάζουμε επάνω στην παγωμένη μους σοκολάτας την κρέμα βανίλιας, την ισιώνουμε σε λεία επιφάνεια, και την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη έως ότου παγώσει, και σφίξει καλά. Περίπου 2 ώρες.
2. Βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη, και αφαιρούμε το τσέρκι με την βοήθεια ενός καμινέτου, ή με ένα καυτό, στεγνό λεπτό μαχαίρι, ξεκολλάμε τις άκρες. (το βουτάμε σε βραστό νερό, και το σκουπίζουμε αμέσως).
3. Το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα, μέσα σε ένα ταψί, και ρίχνουμε την γκανάζ επάνω στο γλυκό. Την απλώνουμε γρήγορα-γρήγορα με μια παλέτα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του γλυκού.
4. Αδειάζουμε από πάνω την λευκή σοκολάτα, φτιάχνοντας κύκλους, ξεκινώντας από την μέση προς την άκρη, με σταθερή ροή, και σε απόσταση 3 εκ. ή τραβάμε ίσιες γραμμές σε όλη την επιφάνεια από άκρη σε άκρη, και σε απόσταση 3 εκ. μεταξύ τους.
5. Με τη μύτη από ένα καλαμάκι από σουβλάκι, τραβάμε ίσιες γραμμές από τη μέση προς τα άκρα, στην πρώτη περίπτωση, ή σταυρωτά από άκρη σε άκρη, στη δεύτερη περίπτωση, ώστε να φτιάξουμε τα σχήματα που βλέπετε στη φωτογραφία. (Αν θέλετε για καλύτερη εμφάνιση, καλύψτε το πλαϊνό γύρω-γύρω, με τις σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα).
6. Βάζουμε το γλυκό πάνω σε δίσκο σερβιρίσματος, και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες περίπου. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε.

Μυστικό:
 Το γλυκό αυτό κατά την δική μου άποψη, καλό είναι να μην το βάλουμε στο ψυγείο, διότι το brownie είναι ένα κέικ στην ουσία, και όπως ξέρουμε ένα κέικ στο ψυγείο θα ξεραθεί αρκετά. Το σκεπάζουμε λοιπόν με ένα καπάκι, και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος. Το καταναλώνουμε μέσα σε δύο μέρες. Κρατάει και περισσότερο, αλλά θα αρχίσει να ξεραίνεται το brownie.
Το καλοκαίρι με την μεγάλη ζέστη, το καταναλώνουμε άμεσα, ή τότε το βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο καλά.
http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2014/01/brownie.html
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *