Υπερ-σοκολατένιο brownie με επικάλυψη cheesecake, από την Ερμιόνη Τυλιπάκη και το “The one with all the tastes”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Όποτε έχω την τύχη να απολαμβάνω ένα καλοκαμωμένο brownie, δεν μπορώ να μη σκέφτομαι πόσο απίστευτα εθιστικό είναι αυτό το μάλλον απλό, πλην όμως αρκετά ιδιαίτερο γλυκό. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα browniesίδια και δεν με προκαλούν όλα να ενδώσω σε ένα δεύτερο (ή και τρίτο) κομμάτι.

Παρόλο που όλα φτιάχνονται με λίγα βασικά υλικά -βούτυρο, ζάχαρη, σοκολάτα, αυγά και αλεύρι- ταξινομούνται σε 3 διακριτές κατηγορίες:

Υπάρχουν καταρχήν τα “fudgybrownies” που έχουν πιο συμπαγή υφή, καθώς περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα αλευριού και κανέναν παράγοντα διόγκωσης.

Μετά είναι τα “cakelikebrownies” που μοιάζουν περισσότερο με μικρά κέικ. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται λιγότερο βούτυρο και περισσότερο αλεύρι, καθώς επίσης και μια μικρή ποσότητα μπέικιν πάουντερ, ούτως ώστε να γίνουν πιο μαλακά και ανάλαφρα.

Τέλος, υπάρχουν και τα “chewybrownies” που είναι κάτι ανάμεσα στα δύο παραπάνω.

Επομένως, αν θέλουμε τα browniesμας να μοιάζουν περισσότερο με κέικ, επιλέγουμε μία συνταγή με αρκετά αυγά. Για πιο μαστιχωτά brownies, προτιμάμε μία συνταγή με λιγότερα αυγά και διάφορους τύπους σοκολάτας, ενώ για ένα πιο συμπαγές αποτέλεσμα φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε γενναίες ποσότητες από βούτυρο και σοκολάτα, αλλά πολύ λίγο αλεύρι.

Αν θέλετε την προσωπική μου προτίμηση, δυσκολεύομαι να αντισταθώ σε ένα brownieπου εμπίπτει στην πρώτη ή την τρίτη κατηγορία. Μου αρέσει να έχει πιο συμπαγή υφή, να είναι ελαφρώς υγρό και πολύ σοκολατένιο. Δεν μπορώ να σκεφτώ ιδανικότερο συνοδευτικό για τον απογευματινό μου καφέ, ενώ και μόνο η ιδέα ότι υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές παραλλαγές «εκεί έξω» που περιμένουν να τις εντοπίσω και να τις δοκιμάσω, απλά με συναρπάζει!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, επειδή η υπέροχη υφή και η εθιστικά σοκολατένια γεύση δεν μου ήταν αρκετά για κάποιον ανεξήγητο λόγο (εγκυμοσύνη ίσως; πάντα αγαπημένη και ταιριαστή απάντηση!), το brownieεπικαλύφθηκε από μία ελαφρά υπόξινη κρέμα τύπου cheesecake, με θαυμαστά θα μου επιτρέψετε να πω αποτελέσματα!

Για πείτε λοιπόν… εσείς έχετε κάποιο αγαπημένο brownie;

Cheesecake brownies
(προσαρμογή συνταγής του David Lebovitz – η αρχική συνταγή εδώ)

Υλικά για 12 κομμάτια
130 γραμμ. βούτυρο
200 γραμμ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
180 γραμμ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές κακάο
1 πρέζα αλάτι
1 βανιλίνη
100 γραμμ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος

Για τη στρώση cheesecake
300 γραμμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου (χρησιμοποίησα Philadelphia)
110 γραμμ. ζάχαρη
τους κρόκους από 2 αυγά μεσαίου μεγέθους

Σε μια κατσαρόλα μικρού μεγέθους ζεσταίνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθούν τα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο.
Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μία αρκετά σταθερή κρέμα. Προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγη ώρα ακόμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε διαδοχικά το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη βανίλια και τις σταγόνες σοκολάτας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 20×30 εκ. περίπου. Το στρώνουμε με λαδόκολλα, βουτυρώνουμε ξανά και πασπαλίζουμε τον πάτο του με κακάο (μια ωραία συμβουλή από τη Μάγδα που διάβασα εδώ). Αδειάζουμε το μίγμα στο πυρέξ και ισιώνουμε την επιφάνειά του με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ το τυρί κρέμα, τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και αφράτη κρέμα. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε την κρέμα στην επιφάνεια του brownie. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή σπάτουλα ενώνουμε απαλά τα 2 μίγματα, δημιουργώντας κυματισμούς.
Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς. Ψήνουμε το γλυκό για 40′ περίπου ή μέχρι να δούμε ότι το κέντρο του έχει μόλις σταθεροποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα, πρέπει να βγαίνει με μερικά θρύμματα, ενώ αν τη βυθίσουμε κάπου ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια, πρέπει να βγαίνει στεγνή. Το αφήνουμε να κρυώσει προτού το σερβίρουμε.
Επειδή το συγκεκριμένο brownie περιέχει τυρί κρέμα, είναι προτιμότερο να το διατηρήσουμε σε αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο μας και να το καταναλώσουμε εντός 4 ημερών.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *