VIAP-PASTILIES(SUGAR-FREE)
AUBADE(Paris)
Bolero-Biodiet

Ένα  εύκολο κέικ Black forest, όπου ο απόλυτος γλυκόξινος συνδυασμός του βύσσινου, της σαντιγί και της σοκολάτας του δίνει μια φανταστική γεύση που σίγουρα θα λατρέψετε. Μια συνταγή (βασική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για τη διάσημη γερμανική συνταγή με βύσσινα παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο οροπέδιο στα νοτιοδυτικά της χώρας και που έγινε πασίγνωστη για την υπέροχη γεύση της. Σερβίρετε σε πολλές παραλλαγές, με κεράσια ή βύσσινα σε όλο το κόσμο. Απολαύστε τη!

Μερίδες: 8

συνταγή icon Χρόνος: 20 λ + 45 λ ψήσιμο

συνταγή icon Δυσκολία: Εύκολη

 

Υλικά συνταγής

 

  • Για το παντεσπάνι:

  • 180 γρ. βούτυρο, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1/2 φλ. (110 γρ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. κουβερτούρα (Nestle Dessert), ψιλοκομμένη, λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 1¼ φλ. (185 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1/2 φλ. (125 ml) γάλα πλήρες
  • Για τη γέμιση σαντιγί-βύσσινο:

  • 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα, χτυπημένη σε σαντιγί
  • 1 κονσέρβα (425 γρ.) κομπόστα βύσσινα, στραγγισμένα και κομμένα στα 2
  • Για την επικάλυψη:

  • 150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη (Nestle Dessert)
  • 150 γρ. βούτυρο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.  Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 20 εκ. και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και τη λιώνετε σε μπεν μαρί, φροντίζοντας το νερό που σιγοβράζει να μην ακουμπά στο σκεύος με τη σοκολάτα. Όταν λιώσει καλά η σοκολάτα την αφαιρείτε από το μπεν μαρί. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο και τα αναμιγνύετε καλά.
  3. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το καλά μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, και συνεχίζετε το χτύπημα φροντίζοντας να ενσωματώνονται πλήρως μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε στο μείγμα τη λιωμένη σοκολάτα και το κοσκινισμένο μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα στη χαμηλότερη ταχύτητα, για λίγη ώρα απλά μέχρι να ενσωματωθούν.[*]
  4. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, το απλώνετε ομοιόμορφα και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ περίπου ή μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το φούρνο. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 5-8 λ να “σταθεί” και μετά το αναποδογυρίζετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
  5. Για τη γέμιση σαντιγί-βύσσινα: Εν τω μεταξύ μέχρι να ψηθεί το παντεσπάνι στραγγίζετε τα βύσσινα και κρατάτε το σιρόπι τους και απλώνετε τα βύσσινα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Όταν στεγνώσουν από τα υγρά τους τα βύσσινα τα ρίχνετε μέσα στη σαντιγί και ανακατεύετε με μια μαρίζ, με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς.
  6. Όταν κρυώσει τελείως το παντεσπάνι το κόβετε οριζόντια σε 3 στρώματα. Τοποθετείτε σε μια πιατέλα ένα πάτο παντεσπάνι και ραντίζετε με 2-3 κ.σ. από το σιρόπι βύσσινου. Από πάνω στρώνετε ομοιόμορφα το μισό μείγμα σαντιγί-βύσσινα. Καλύπτετε με το μεσαίο στρώμα παντεσπάνι, το ραντίζετε και αυτό με 2-3 κ.σ από το σιρόπι βύσσινο.[**]
  7. Το καλύπτετε με το τρίτο, επάνω μέρος, παντεσπάνι και το ραντίζετε με άλλες 2 κ.σ. σιρόπι. Αν δεν θέλετε να σερβίρετε αμέσως το γλυκό σας το βάζετε στο ψυγείο και πριν το σερβίρετε φτιάχνετε τη σοκολατένια επικάλυψη.
  8. Για την επικάλυψη: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και το ψιλοκομμένο βούτυρο και ανακατεύετε διαρκώς σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και έχετε ένα λείο σοκολατένια μείγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια καλύπτετε το γλυκό σας στη κορυφή και στα τοιχώματά του και το σερβίρετε.

[*] Για να διαπιστώσετε αν η υφή του μείγματος για το παντεσπάνι είναι η ιδανική, πάρτε 1 κ.σ. απ’ το μείγμα, χτυπήστε το κουτάλι στο χείλος του μπολ και δείτε αν η ζύμη παντεσπάνι πέφτει μέσα εύκολα. Αν είναι κάπως στέρεα, προσθέστε 1-2 κ.σ. νερό τη φορά και αναμείξτε πάλι για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι η ζύμη να είναι πιο ρευστή, ώστε να φεύγει πάνω απ’ το κουτάλι στη δοκιμή.

[*] Σημείωση: Το σιρόπιασμα του παντεσπανιού είναι απολύτως προαιρετικό.

 

https://www.sintayes.gr/syntages/eykolo-keik-black-forest/

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *