Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Αντί για βερίκοκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νεκταρίνια ή ροδάκινα. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή κουβερτούρα με σοκολάτα γάλακτος. Θα λιώσουμε μαζί τις δύο σοκολάτες.

Χρόνος Προετοιμασίας:

40΄
Χρόνος Εκτέλεσης:

Ψήσιμο: 40΄
Υλικά
  • Για 1 φόρμα του κέικ
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο αλλά χωρίς να κάψει + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, μαλακωμένο
  • 250 γρ. βερίκοκα (ζυγισμένα καθαρισμένα, χωρίς τα κουκούτσια), κομμένα σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
  • 70 γρ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο ελαφρώς στο γκριλ για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει
  • Για την επικάλυψη
  • 250 γρ. κουβερτούρα 60 – 70% κακάο (μπίτερ), σπασμένη σε κομμάτια
  • 35 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρίνη)
  • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο, κατά προτίμηση σπιτική

 

 

 

Εκτέλεση

Κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς και αλευρώνω μια μέτρια στρογγυλή φόρμα του κέικ με (τρύπα στη μέση ή μακρόστενη).
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις 2 κουτ. σούπας μαλακωμένο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνω τα κομμένα βερίκοκα. Τα σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα και τα πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα βερίκοκα. Αποσύρω από τη φωτιά, αδειάζω τα βερίκοκα σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύω και, τέλος, ρίχνω τα καραμελωμένα βερίκοκα και το φιλέ αμυγδάλου. Ανακατεύω απαλά και αδειάζω το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνω το κέικ για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Επικάλυψη: Λιώνω τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά και αφήνω τη λιωμένη σοκολάτα να κρυώσει τόσο ώστε να τη νιώθω ζεστή στα χείλη μου χωρίς να καίγομαι (αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής η ένδειξη πρέπει να δείξει 35 – 38ºC). Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω καλά, μέχρι να λιώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη μαρμελάδα για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, μέχρι να γίνει ημίρρευστη.
Βγάζω το κέικ από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά μόνο και το ξεφορμάρω επάνω σε μια σχάρα. Όσο είναι ακόμα πολύ ζεστό το αλείφω με ένα πινέλο με τη ζεστή μαρμελάδα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του. Αφήνω τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρώς και να σφίξει και περιχύνω το κέικ με τη λιωμένη κουβερτούρα, την οποία απλώνω με μια σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια του κέικ.  Το αφήνω να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρω.

http://www.dinanikolaou.gr/recipe/1826#r=edit-tid-5-81/page=2

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *