Bolero-Biodiet

Ένα εξαιρετικά εύκολο υγρό κέικ σοκολάτας με μπανάνα για να απολαύσετε το απόλυτο κέικ. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα υπέροχο γλυκό, με πολύ πλούσια γεύση σοκολάτας με πολτοποιημένη μπανάνα που του δίνει μια εξαιρετική υγρή υφή και επικάλυψη γκανάς σοκολάτας για τη τέλεια γευστική απόλαυση.

 

Χρόνος: 10 λ + 25 λ ψήσιμο

συνταγή icon Δυσκολία: Εύκολη

 

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική [*]
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 35 γρ. (⅓ φλ.) κακάο σε σκόνη
  • ¾ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 πολύ ώριμη μεγάλη μπανάνα, πολτοποιημένη σε πουρέ με πιρούνι
  • ½ φλιτζάνι (120 ml) ζεστό νερό
  • ¼ φλιτζάνι (60 ml) γάλα
  • ¼ φλιτζάνι (60 ml) φυτικό έλαιο (σπορέλαιο)
  • ¾ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για τη Ganache σοκολάτας:
  • 115 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη ή σταγόνες σοκολάτας
  • ¾ φλ. τσαγιού (180 ml) κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
  • ½ κ.σ. βούτυρο κρύο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με 2 φύλλα χαρτί ψησίματος, σταυρωτά, ένα τετράγωνο ταψάκι με διάσταση βάσης 20 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε, ανακατεύοντας καλά όλα τα ξηρά συστατικά της συνταγής, δηλ. τη ζάχαρη, το αλεύρι τη σκόνη κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Το αφήνετε στην άκρη.
  3. Σε ένα άλλο μέτριο μπολ βάζετε τα υγρά συστατικά. Πρώτα το αυγό, το χτυπάτε, προσθέτετε τη πολτοποιημένη μπανάνα, το ζεστό νερό, το γάλα, το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε καλά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Ρίχνετε τα υγρά συστατικά μέσα στο μπολ με τα ξηρά συστατικά και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην τα ανακατέψετε για πολύ ώρα γιατί θα σφίξει το κέικ και δεν θα είναι αφράτο.
  5. Ρίχνετε το έτοιμο μείγμα μέσα στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ ή μέχρι όταν όταν βυθίσετε ένα καλαμάκι στο κέντρο του αυτό βγει καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε μέσα στο ταψάκι πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
  6. Για τη Ganache σοκολάτας: Βάζετε σε μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ τη ψιλοκομμένη σοκολάτα (ή τις σταγόνες σοκολάτας), τη κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και τα λιώνετε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα λείο ρευστό μείγμα. Το αποσύρετε από το μπεν μαρί και το αφήνετε στη άκρη να κρυώσει εντελώς.
  7. Όταν κρυώσει ρίχνετε τη ganache πάνω στο κέικ και την απλώνετε με μια επίπεδη σπάτουλα ή με μαχαίρι για το βούτυρο. Προαιρετικά, πασπαλίστε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα ή πολύχρωμη τρούφα αν το σερβίρετε σε παιδιά. Το βάζετε στο ψυγείο να για 30 λ και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
[*] Aν δεν έχετε ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη χτυπήστε τη κανονική για λίγα δευτερόλεπτα στο multi να λεπτύνει. Επίσης, αν δεν σας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις μπορείτε να μειώσετε τη ποσότητα της ζάχαρης από τα προτεινόμενα 200 γρ. στα 170 γρ. χωρίς να αλλάξει η υφή και η επιτυχία του γλυκού σας.

Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση συνταγής βήμα-βήμα:

 

 

https://www.sintayes.gr/syntages/panefkolo-igro-sokolatenio-keik-banana/

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.