e-fresh-matrioshka
ΧΡΟΝΟΣ: 
ΜΕΡΙΔΕΣ: 12
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3

Υλικά

Για το κέικ:

  • 225γρ μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
  • 175γρ βούτυρο ανάλατο, σε κύβους
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κ.γ. στιγμιαίος καφές σκόνη
  • 100γρ αμύγδαλα, ψημένα
  • 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 5 αβγά
  • 140γρ λεπτή ζάχαρη
  • 12 φρέσκα ή κατεψυγμένα (αποψυγμένα) βατόμουρα + 40 βατόμουρα και μύρτιλλα για διακόσμηση
  • 4 κ.σ. μαρμελάδα βατόμουρο

Για το γλάσο:

  • 140γρ μαύρη σοκολάτα (70% κακάο), κομμένη
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.

Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο δύο ταψιών 23εκ.

Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο στα μικροκύματα ή εναλλακτικά σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας τη βανίλια και τον καφέ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στον κάδο του μπλέντερ και αλέθουμεμέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.

Χτυπάμε τα αβγά με το μίξερ για 5 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και χτυπάμε για 1 ακόμη λεπτό.

Προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθεί.

Πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα αλευριού, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και πασπαλίζουμε με άλλο μισό μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε πάλι να ενωθούν τα υλικά σε ένα ρευστό μείγμα.

Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψιά και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει με λίγα ψίχουλα.

Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά. Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε τα κέικ από τα ταψιά και τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα.

Διαλέγουμε το λιγότερο τέλειο από τα δύο και το βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Κάνουμε πουρέ 12 βατόμουρα, προσθέτουμε τη μαρμελάδα βατόμουρο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο κέικ- βάση και μετά σκεπάζουμε με το άλλο κέικ.

Για το γλάσο:

Βράζουμε την κρέμα, την περιχύνουμε στη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενοποιηθούν. Αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει και καλύπτουμε το κέικ με το γλάσο.

Διακοσμούμε με βατόμουρα.

Παγώνουμε στο ψυγείο μέχρι 24 ώρες.

Βγάζουμε από το ψυγείο 1 ώρα πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

 

http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1253/Sokolatenio-keik-vatomoyro-me-glaso

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.