Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Σοκολάτα με δαμάσκηνο, ένας συνδυασμός ακαταμάχητος. Είναι από τα γλυκά που τρώγονται ζεστά και αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο, γιατί μετά χάνει τον όγκο του αλλά παραμένει φανταστικό στη γεύση.

Υλικά
225 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα (κομμένη σε κομματάκια)
110 γραμμ. βούτυρο
1 κ.σ. κονιάκ
4 μεγάλα αυγά χωρισμένα
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
λίγη άχνη για γαρνίρισμα

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο
250 γραμμ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 φλ. τσαγιού κονιάκ
1 φλ. τσαγιού νερό
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή)

 

Εκτέλεση
Βράζουμε τα δαμάσκηνα με το νερό σε χαμηλή φωτιά για 20΄ (να μη λιώσουν, απλά να φουσκώσουν). Ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα μισά δαμάσκηνα στα 4 και τα υπόλοιπα τα ρίχνουμε στο μίξερ και τα πολτοποιούμε. Τέλος, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή σαν γιαούρτι και αναμειγνύουμε με τον πουρέ δαμάσκηνου. Διατηρούμε τη σάλτσα δροσερή. Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα. Αφού λιώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κονιάκ. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν ελαφρά.
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, ν’ αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τα κομμένα δαμάσκηνα. Χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα σοκολάτας. Με κοφτές κινήσεις ανακατεύουμε το μείγμα μ’ ένα κουτάλι, να αραιώσει η υφή του. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα σουφλέ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C σε αέρα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ ή μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. Ψήνουμε το σουφλέ για 20΄ στη μεσαία σχάρα, σε αέρα. Αφήνουμε ελαφρά να κρυώσει για να ξεφορμάρουμε (αν ψήσουμε σε φόρμα δαχτυλίδι). Αν ψήσουμε σε πυρίμαχο, το σερβίρουμε καυτό χωρίς να ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ή κακάο και περιχύνουμε με τη σάλτσα δαμάσκηνο.

μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά

 

 

http://www.argiro.gr/Recipe/γεμιστό-σουφλέ-με-δαμάσκηνο

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *