Cake σοκολάτας με μπίρα, σύκα και καρύδια, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Θέλει όλα σχεδόν τα υλικά του στη μελαχρινή τους εκδοχή: τη ζάχαρη, το αλεύρι, την μπίρα. Τρελός για σοκολάτα; Τότε να είστε προσεκτικός μαζί του. Αφράτο κι απόλυτα σοκολατένιο αυτό το κέικ μπορεί να γίνει η εμμονή σας…

Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ.

Για το κέικ

  • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 50γρ. αλεύρι σταρένιο για όλες τις χρήσεις
  • 200γρ. αλεύρι βρώμης
  • 200γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. ζάχαρη καστανή
  • 150γρ. μπίρα (κατά προτίμηση μαύρη κι αυτή)
  • 4 αβγά
  • 2 κουτ. γλυκού baking powder
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • 3 μεγάλα σύκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα

Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 110ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας δυνατό εσπρέσο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • μερικά καρύδια για τη διακόσμηση

Εκτέλεση 

  1. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι για κέικ και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Λιώνετε την σοκολάτα σε μπέν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Κοσκινίζετε τα δύο αλεύρια και προσθέτετε μέσα τη σόδα και το baking powder. Ανακατεύετε μέσα τα ψιλοκομμένα σύκα και τα καρύδια.
  3. Χτυπάτε με μίξερ χειρός τη μαργαρίνη με την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα, την λιωμένη σοκολάτα και τη μπίρα.
  4. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σας.
  5. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψάκι που έχετε ετοιμάσει και ψήνετε το κέικ για 35-40 λεπτά ή μέχρι να κάνετε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα. Να τη βυθίζετε δηλαδή στο κέικ και να βγαίνει καθαρή.
  6. Για το γλάσο: Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπρικάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάνει πως φουσκώνει την τραβάτε από τη φωτιά και τη ρίχνετε πάνω από τα κομματάκια της σοκολάτας μαζί με τον εσπρέσο. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας, ανακατεύοντας προς το τέλος και το βούτυρο. Αφήνετε να κρυώσει και να σκληρύνει λίγο το γλάσο.
  7. Όταν το κέικ παγώσει το απλώνετε πάνω του με μια σπάτουλα, διακοσμείτε με επιπλέον καρύδια και σερβίρετε αμέσως κόβοντας σε κομμάτια.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Σημείωση: Αντί για μείγμα σιτάλευρου και αλευριού βρώμης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

 

http://www.sweetly.gr/2013/08/cake-sokolatas-me-bira-sika-kai-karidia/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *