Σοκολατένιος κορμός ψυγείου με γκανάς σοκολάτας και φιλέ αμυγδάλου, από το sintayes.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ένα υπέροχος κορμός σοκολάτας (Μωσαϊκό) ψυγείου, καλυμένος με γκανάς σοκολάτας γαρνιρισμένος με φιλέ αμυγδάλου. Μια απλή και εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ)  για ένα λατρεμένο από μικρούς και μεγάλους σοκολατένιο γλύκισμα, ιδανικό για όλες τις εποχές, όλες τις ώρες, σε κάθε γιορτή, σε κάθε περίσταση.

 

Χρόνος: 40 λ + αναμονή ψύξης

συνταγή icon Δυσκολία: Μέτρια

 

Υλικά συνταγής

  • Για τον σοκολατένιο κορμό:
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 250 γρ. μαύρη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα + 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ [*] 
  • 450 γρ. (2 πακέτα) μπισκότα Πτι Μπερ, σπασμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 3/4 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου για διακόσμηση (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • Για τη Ganache σοκολάτας:
  • 200 γρ. σοκολάτα μαύρης κουβερτούρα, ψιλοκομμένη (60- 70% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 40 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά
  • 1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τον κορμό: Σε μπεν μαρί βάζετε τους κρόκους αυγών και 1/3 φλ. από τη ζάχαρη και τα χτυπάτε διαρκώς με τον αυγοδάρτη μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά (για να ψηθούν οι κρόκοι) για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να ασπρίσει και να πήξει ελαφρώς το μείγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το χτυπάτε με το μίξερ για άλλα 3-4 λ ή μέχρι να αφρατέψει. Το αφήνετε στην άκρη.
  2. Εν τω μεταξύ, την ίδια κατσαρόλα για το μπεν μαρί, βάζετε μπολ με τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν καλά τα κομματάκια σοκολάτας και να έχετε μια λεία κρέμα. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. (Μπορείτε να λιώσετε τη σοκολάτα και στο φούρνο μικροκυμάτων ανακατεύοντας με μεταλλικό κουτάλι ανά 15-20 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα).
  3. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το μισό γάλα, το μισό κονιάκ και το μείγμα κρόκων και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε σταδιακά και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί και έχετε ένα λείο μείγμα.
  4. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε τα μπισκότα σε κομματάκια, το υπόλοιπο γάλα  και το υπόλοιπο κονιάκ και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν τα μπισκότα ομοιόμορφα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ταψάκι στρωμένο με πλαστική μεμβράνη (με την οποία και θα το σκεπάσετε) και το βάζετε στο ψυγείο για 40 λ περίπου ή μέχρι να να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει τόσο όσο να μπορέσετε να το πλάσετε με τα χέρια σας.
  5. Το βγάζετε από το ψυγείο και με τη βοήθεια της μεμβράνης και των χεριών σας του δίνετε ένα μακρόστενο σχήμα κορμού με θόλο στη κορυφή του. Το τυλίγετε πάλι καλά με τη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά. ΄Οταν θα έχει σταθεροποιηθεί καλά φτιάχνετε τη γκανάς επικάλυψης.
  6. Για τη Ganache σοκολάτας: Σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ βάζετε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα το μέλι και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση τη ρίχνετε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα, βούτυρο και μέλι. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε για 1-2 λ χωρίς να ανακατέψετε. Μετά ανακατεύετε το μείγμα με μια μαρίζ μέχρι να λιώσουν καλά όλα τα κομματάκια σοκολάτας, ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχετε μια λεία γκανάς με πυκνή υφή.
  7. Αφήνετε τη γκανάς να χλιαρίνει ελαφρώς, ανακατεύοντάς τη ανά διαστήματα. Ξεφορμάρετε το κορμό σας σε μια μια μακρόστενη πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνετε σταδιακά, λίγη τη φορά, τη γκανάζ πάνω στο κορμό και την απλώνετε ομοιόμορφα με μια μαρίζ στην επιφάνεια και τα τοιχώματα του κορμού.
  8. Πασπαλίζετε από πάνω και στα πλάγια το φιλέ αμυγδάλου, το οποίο πιέζετε ελαφρώς με την ανάποδη ενός κουταλιού για να κολλήσει πάνω στη γκανάς. Ξαναβάζετε το κορμό σας στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η γκανάς και μετά σερβίρετε.

[*] Μπορείτε να μειώσετε τη ποσότητα του κονιάκ ή και να τη παραλείψετε τελείως. Σε αυτή τη περίπτωση θα την αντικαταστήσετε με το ανάλογο γάλα. Επίσης όταν βάλετε τα μπισκότα μπορείτε (αν απαιτείται) να προσθέσετε 3-4 κ.σ. γάλα επιπλέον. Μη βάλετε πιο πολύ όμως γιατί έτσι και αλλιώς τα μπισκότα θα “πάρουν” την υγρασία που απαιτείται για να έχετε ελαφρώς τραγανά μπισκότα στον κορμό σας.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

https://www.sintayes.gr/syntages/sokolatenios-kormos-psygiou-gkanas-sokolatas-ke-file-amygdalou/?utm_source=Sintayes.gr&utm_campaign=3da35fc6cf-Sintayes_gr_21_27_2015&utm_medium=email&utm_term=0_3cb3eb84a8-3da35fc6cf-242767229

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *