Χριστουγεννιάτικος κορμός, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ο κορμός των Χριστουγέννων…

Στη Γαλλία, το Βέλγιο, Κεμπέκ, το Βιετνάμ, το Λίβανο, και γενικά σε γαλλόφωνες χώρες, το χριστουγεννιάτικο γεύμα τελειώνει απολαμβάνοντας τον κορμό των Χριστουγέννων. Αυτή η γαστρονομική παράδοση αποτελεί στην πραγματικότητα  μια «ιεροτελεστία»  που συνδέεται με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου. Το έθιμο αυτό μαρτυρείται από τον Μεσαίωνα και είναι πλέον διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη.

Η παραδοσιακές συνταγές περιλαμβάνουν για γέμιση την γευστική κρέμα βουτύρου αρωματισμένη με καφέ, σοκολάτα,  Grand Marnier κ.λπ. Κατόπιν το παντεσπάνι τυλίγεται για να του δοθεί η μορφή ενός «ημερολογίου», το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται από έξω με ένα λεπτό στρώμα κρέμας βουτύρου.

Ωστόσο, υπάρχουν σήμερα υπάρχουν πλέον πολλές παραλλαγές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες «απαιτήσεις» και επιλογές. Συνήθως η κρέμα βουτύρου αντικαθίσταται με μους φρούτων, κρέμες μασκαρπόνε, κρέμες μουσελίνα, κρεμώδη ζελέ κ.α

Ετοιμάστε τον, λοιπόν, κι εσείς και στολίστε τον όπως επιτάσσει η φαντασία σας!
Μην ξεχάσετε να κάνετε με ένα πιρούνι γραμμές στην επιφάνεια ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου, αλλά και να τον πασπαλίσετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη για να μοιάζει με χιόνι.
Από εκεί και πέρα η διακόσμηση βρίσκεται στα χέρια και την φαντασία του κάθε δημιουργού.

Καλά Χριστούγεννα και χαρούμενες γιορτές!

Υλικά για τη βάση:

  • 4 ασπράδια αυγων
  • 4 κρόκοι αυγων
  • 80 γρ. Ζάχαρη
  • 40 γρ. Αλεύρι
  • 50 γρ. Κορν φλάουρ
  • 20 γρ. Κακάο

Για την γέμιση:

  • Κρέμα κάστανου
  • Γλάσο κρέμα τυρί ή σαντιγί.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.


Εκτέλεση:

Για την βάση:

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την ζάχαρη με ένα μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κακάο, το αλεύρι και το κορν φλάουρ και τα κοσκινίζουμε. Τα προσθέτουμε στη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια μαριζ (σπάτουλα σιλικόνης) προσεκτικά για να μην χάσουμε τον αέρα που έχει.
  1. Προσθέτουμε τους κρόκους ένα-ένα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την σπάτουλα μαριζ.
  1. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι όπου έχουμε τοποθέτηση λαδόκολλα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  1. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 14 λεπτά περίπου.
  1. Όταν το βγάλουμε  από τον φούρνο το αφήνουμε λίγο (περίπου 5 λεπτά) και μετά το τυλίγουμε όπως είναι με την λαδόκολλα σε ρόλο. Όταν κρυώσει το ξετυλίγουμε και απλώνουμε την κρέμα κάστανο και το γλασο κρέμα τυριού ή την σαντιγί. Τυλίγουμε σε ρολό ξανά και απλώνουμε γλασο από την έξω επιφάνεια ώστε να καλύψουμε όλο τον κορμό. Τον τοποθετούμε για 1 ώρα στο ψυγείο και τον σερβίρουμε κρύο!!

 

Tips:
Πολύ προσοχή στο βήμα 2 και 3 το ανακάτεμα πρέπει να γίνει με σιγανές κινήσεις!
Στην γέμιση και την επικάλυψη μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε, μαρμελάδα, κρέμα κλπ.

http://www.foodstates.gr/2015/12/blog-post_25.html#sthash.yhX11OP5.dpuf

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *