Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού-Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – by the Healthy Cook!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

for english scroll down

Ναι, ήρθε η ώρα για το γλυκό της Ημέρας των Ερωτευμένων!! Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και πρέπει να οργανωθούμε. Μπισκότα digestive καλυμμένα  με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, σε σάλτσα από φιστίκι και λευκή σοκολάτα. Πιστέψτε με αυτό το γλυκό είναι θεϊκό!


Και επειδή θέλουμε να είμαστε ξεκούραστες και λαμπερές εκείνη την ημέρα, η συνταγή που σας προτείνω δεν έχει πολλές απαιτήσεις, ούτε πολλά υλικά. Μόνο πολύ σοκολάτα! Δεν ξέρω αν τελικά ισχύει το ότι ο “έρωτας περνάει από το στομάχι”, αλλά την σοκολάτα του σίγουρα την χρειάζεται! Δεν είναι από τα γλυκά που σας έχω συνηθίσει. Είναι μια μικρή αμαρτία, αλλά δικαιολογείται λόγω ημέρας!

Μπορείτε να κάνετε την προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα για να γλυτώσετε χρόνο. Να ετοιμάσετε δηλαδή τα μπισκότα, τη μους και την σάλτσα τις οποίες θα φυλάξετε στο ψυγείο και την μέρα που θα το σερβίρετε θα έχετε μόνο το στήσιμο του πιάτου. Μόνο θυμηθείτε να τα βγάλετε από το ψυγείο εγκαίρως ώστε να μην είναι πολύ παγωμένα. Για τα μπισκότα εγώ χρησιμοποίησα δύο ειδών ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα και φιστίκια. Εννοείται πως αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο φιστίκια (40 γρ.).  Επίσης, για την μους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μαύρη σοκολάτα. Ας δούμε τώρα τα υλικά και την εκτέλεση:

fl1

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

για τα μπισκότα

  • 12 μπισκότα digestive ( τα 4 από αυτά τα κόβετε με ένα κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς)
  • 20 γρ. αμύγδαλα
  • 20 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ψίχα)
  • fl2

για τη μους

  • 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος (οι vegans χρησιμοποιήστε αντικατάστατο, ή, μόνο μαύρη σοκολάτα, 225 γρ. δηλαδή)
  • 75 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 125 ml ( ½ φλυτζάνι) κρέμα γάλακτος 18% λιπαρά  (οι vegans χρησιμοποιήστε φυτική κρέμα)

για την σάλτσα φιστικιού:

  • 200 γρ. άσπρη σοκολάτα (οι vegans χρησιμοποιήστε αντικατάστατο)
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 18% λιπαρά (οι vegans χρησιμοποιήστε φυτική κρέμα)
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)

προαιρετικά

  • λίγα φιστίκια σε φέτες για την διακόσμηση
  • fl3

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε τα μπισκότα: Ψιλοκόβετε στο μούλτι τα αμύγδαλα και τα φιστίκια. Περάστε τα μετά από μια ψιλή σήτα για να φύγει η πολύ ψιλή σκόνη που δημιουργείται από το μούλτι. Λιώνετε την σοκολάτα σε μπαιν μαρί (κόψτε τη μικρά κομματάκια για να λιώσει γρήγορα). Την ανακατεύετε για να γίνει λεία. Βουτάτε ένα-ένα τα μπισκότα μέσα στη σοκολάτα ώστε να καλυφθούν τελείως και με μια λαβίδα τα ακουμπάτε σε σχάρα. Πασπαλίζετε τα μπισκότα με τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και αφήνετε να κρυώσουν και να πήξει η σοκολάτα.*
  2. Ετοιμάζετε την μους: Κόβετε τις σοκολάτες σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνετε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας, τα αφήνετε 1 λεπτό ώστε να λιώσουν, ανακατεύοντας. Τη βγάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.**
  3. Ετοιμάζετε την σάλτσα φιστικιού: Βάζετε τα φιστίκια στο μούλτι και τα κάνετε λεπτή σκόνη. Ζεσταίνετε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε μέσα τη σκόνη φιστικιών και ανακατεύετε, προσέχοντας να μην κολλήσει.*** Προσθέτετε τη λευκή σοκολάτα ( σε μικρά κομματάκια, μην ξεχνιέστε!) αφήνετε 1 λεπτό ώστε να λιώσει, ανακατεύοντας. Τη βγάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
  4. Συναρμολόγηση την ώρα που θα σερβίρετε: Βγάζετε με προσοχή τα μπισκότα από τη σχάρα. Βάζετε τη μους σε ένα κορνέ με ραβδωτό επιστόμιο και γαρνίρετε τα 8 στρογγυλά μπισκότα με μικρά λοφάκια. Βάζετε στο πιάτο τόση από την σάλτσα φιστικιού, ώστε να το καλύψετε. Βάζετε δύο γαρνιρισμένα στρογγυλά μπισκότα το ένα πάνω στο άλλο, και με προσοχή το τοποθετείτε στο πιάτο. Κάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα. Γαρνίρετε με τα μπισκότα-καρδούλες και τα φιστίκια σε φέτες και σερβίρετε.

Σας εύχομαι να απολαύσετε τα σοκολατένια “νησιά” σε σάλτσα φιστικιού, αλλά και την Ημέρα των Ερωτευμένων!

Σημειώσεις:

*Για να μην κολλήσουν τα μπισκότα σας στη σχάρα, βάλτε μια σταγόνα φυτικό λάδι (ηλιέλαιο, κλπ) στο χέρι σας και περάστε τη σχάρα.

Μην περιμένετε να καλύψετε όλα τα μπισκότα με σοκολάτα για να τα πασπαλίσετε με τους ξηρούς καρπούς, γιατί πιθανόν να κρυώσει η σοκολάτα μέχρι τότε. Εγώ τα πασπάλιζα δύο-δύο.

**Αν η μέρα είναι ζεστή, ίσως χρειαστεί να βάλετε τις κρέμες για λίγο στο ψυγείο.

***Αν την ώρα που ρίξετε την σκόνη φιστικιών, δημιουργηθούν σβόλοι στην σάλτσα σας, ανακατέψτε τη με έναν αυγοδάρτη και θα εξαφανιστούν.

ΥΓ. Με αυτήν τη συνταγή συμμετέχω στο διαγωνισμό της TORTA DELLA FIGLIA:

Yes, it’s time for the Valentine’s Day dessert!! February 14th is approaching and we need to organize. Digestive cookies covered with chocolate and nuts, in pistachio and white chocolate sauce. Believe me this dessert is divine!

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

And because we want to be relaxed and bright that day, this recipe does not have many requirements, nor many materials. Only too much chocolate! I do not know if the old saying that «love goes through the stomach» is true, but it definitely needs a lot of chocolate! This is not a light dessert. It is a small sin, but the day justifies it!

You can make the preparations the day before, to save time. Preparing i.e. the cookies, the mousse and the sauce which you will keep in the refrigerator, so the next day the only thing that you have to do is setup the dish. Just remember to remove it from the refrigerator in time to thaw. For the cookies I used two kinds of nuts, almonds and pistachios. It goes without saying that, if you want, you may use only pistachios (40 g.). Let’s now look at the ingredients and execution:

Preparation time:   30 minutes

Servings:   4

Ingredients:

for the cookies

  • 12 digestive cookies (4 of them cut them with a heart shape cookie cutter)
  • (0.7oz) almonds
  • (o.7oz) pistachios (kernels)

for the  mousse

  • 150 g. (5.3oz) milk chocolate (vegans may use soy-milk chocolate)
  • (2.6oz) dark chocolate
  • 125 ml (½ cup) cream, 18% fat (vegans may use non-dairy cream)

for the pistachio sauce:

  • 200 g. (7oz) white chocolate (vegans may use soy-milk chocolate)
  • 200 ml cream, 18% fat
  • 100 g. (3.5oz) pistachios (kernels)

optionally

  • a few pistachios in slices, to decorate
  • fl2

Instructions:

  1. Prepare the cookies: Finely chop in food processor almonds and pistachios. Sieve after a fine strainer to drain the very fine dust generated by the food processor. Melt the chocolate in a bain marie (cut to small pieces to melt quickly). Stir the chocolate until it is smooth. Dip one by one the cookies into the chocolate to cover completely, and using a forceps put them on a rack. Sprinkle them with chopped nuts and allow cooling so the chocolate thickens. *
  2. Prepare the mousse: Cut the chocolate into small pieces. Heat the cream in a small saucepan, over medium-low heat. Pour in warm chocolate pieces; let it melt for 1 minute, stirring. Remove from heat and stir until the mixture is smooth. **
  3. Prepare the pistachio sauce: Put the pistachios in a food processor and make a fine powder. Heat the cream in a saucepan, over medium-low heat. Once warm, pour into the pistachio powder and stir. *** Add the white chocolate (in small pieces, do not forget!) Allow 1 minute to melt, stirring. Remove from the heat and stir until the mixture is smooth.
  4. Assembling when it is time to serve: Carefully remove the cookies from the rack. Put the mousse into a piping bag with a fluted nozzle and garnish 8 round cookies creating with small hills. Put enough pistachio sauce, in the dish, to cover it. Place two garnished round cookies one over the other, and carefully place the on the sauce. Do the same with the rest. Garnish with heart-cookies and slices of pistachios and serve.

I hope you enjoy chocolate «islands» in pistachio sauce, as well as Valentine’s Day!

fl4

Notes:

* To avoid sticking your cookies on the rack, put a drop of vegetable oil (sunflower, etc.) in your hand and coat the rack.

Do not wait to cover all your cookies with chocolate and then sprinkle them with nuts, because the chocolate may cool until then. I sprinkled them two by two.

** If the day is hot, you may need to put the mousse in the refrigerator for a while.

*** If at the time you add the pistachio powder in the cream, lumps are creating, mix it with a whisk and they will disappear.

fl1

P.S. With this recipe I’m participating in the contest for Chocolate lovers of TORTA DELLA FIGLIA.

http://www.thehealthycook.gr/chocolate-islands-in-pistachio-sauce-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CE%B5-%CF%83/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *