DDD(winter2017)
Bolero-Biodiet
Μια ακόμα μοναδική μηλόπιτα με την δικιά μου τεχνική. Με γέμιση από καραμελωμένα μήλα και αχλάδια, σβησμένα με κονιάκ, και με κρέμα βανίλιας με λευκή, ή μαύρη σοκολάτα. Είναι φανταστική, μυρωδάτη, και πεντανόστιμη. Δοκιμάστε την!!!

Υλικά για μία φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 cm

Για τη ζύμη: 
100 γρμ. βούτυρο μαργαρίνη, κομμένο σε κυβάκια
80 γρμ. βούτυρο γάλακτος, κομμένο σε κυβάκια
130 γρμ. ζάχαρη άχνη
370 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κρόκους αυγών
1/3 κουτ. γλ. αλάτι
ξύσμα από δύο μεγάλα πορτοκάλια

Για την κρέμα: 
400 mL γάλα
55 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
65 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. λευκή κουβερτούρα, ή κανονική σοκολάτα κουβερτούρα
2 αυγά
1 βανίλια, φασόλι

Για την γέμιση φρούτων: 
3 μήλα
3 αχλάδια
40 γρμ. ζάχαρη καστανή
60 γρμ. βούτυρο
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για την κρούστα: 
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Ζύμη:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ, και ζυμώνουμε με τον γάντζο έως ότου ομογενοποιηθούν, και γίνει μια απαλή ζύμη.
  • Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη, και την βάζουμε στο ψυγείο για  20 λεπτά.

Κρέμα: 

  • Σχίζουμε την βανίλια στη μέση, παίρνουμε τα σποράκια με ένα μαχαιράκι, και τα ρίχνουμε στο γάλα, ρίχνουμε και το φασολάκι.
  • Κατόπιν βράζουμε το γάλα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά, το αλεύρι και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βραστό γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Το αδειάζουμε ξανά στη κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράση σε μέτρια φωτιά για 1 – 2 λεπτά να δέσει, και να γίνει μια απαλή κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει μία λεία κρέμα. Την βάζουμε σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτει στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση:

  • Καθαρίζουμε, και κόβουμε τα μήλα και αχλάδια σε μέτριες προς χοντρές φέτες. Όχι λεπτές, περίπου 2 – 2,5 εκ. πάχος.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει καλά.
  • Στρώνουμε τα μήλα και τα αχλάδια, και τα ψήνουμε να καραμελώσουν, και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
  • Τα γυρνάμε και από την άλλη μεριά να ψηθούν, πασπαλίζουμε την κανέλα, και τέλος σβήνουμε με το κονιάκ. Ανακατεύουμε ελαφρά, και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  • Τα βάζουμε σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Ολοκλήρωση: 

  • Βουτυρώνουμε, και αλευρώνουμε καλά τη φόρμα.
  • Παίρνουμε τα δύο τρίτα της ζύμης, και το βάζουμε επάνω σε λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με άλλη μια λαδόκολλα, και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο στο μέγεθος της φόρμας. Το αλευρώνουμε ελαφρά, και το τυλίγουμε στον πλάστη. Το βάζουμε στη φόρμα ξετυλίγοντάς το, και με τα δάχτυλα και την παλάμη μας, το απλώνουμε να ανέβει και στα πλαϊνά της φόρμας, σχεδόν μέχρι επάνω. (Εάν έχουμε ένα μικρό κύλινδρο, ρολάκι για φύλλο, βοηθάει αφάνταστα)
  • Δουλέψουμε λίγο την κρέμα με ένα σύρμα να μαλακώσει, και απλώνουμε τη μισή επάνω στη ζύμη σε όλη την επιφάνεια.
  • Απλώνουμε πάνω στην κρέμα τα μισά φρούτα, και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  • Περιχύνουμε την υπόλοιπη κρέμα επάνω στα φρούτα, την ισιώνουμε, και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φρούτα.
  • Πατάμε ελαφρά να κάτσουν, έτσι ώστε να έχουμε σχεδόν μια επίπεδη επιφάνεια, δηλαδή να μην εξέχουν κάποια φρούτα πιο πολύ από τα άλλα, και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  • Γυρνάμε τα περισσεύματα της ζύμης από τα τοιχώματα της φόρμας, προς τα μέσα, επάνω στη γέμιση.
  • Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλο, ακριβώς ίσα με την διάμετρο της φόρμας. Το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση,
  • με την βοήθεια πάντα του πλάστη, και κολλάμε τις άκρες της κάτω και πάνω ζύμης, πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα, πείσεις, πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας την ζύμη, να κάτσει επίπεδα.

Κρούστα:

  • Χτυπάμε καλά το ασπράδι με τη ζάχαρη άχνη, και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά την επιφάνεια της ζύμης.
  • Με ένα πιρούνι τραβάμε σταυρωτά ίσιες, ή ζικ ζακ γραμμές, για να φτιάξουμε σχέδιο στην επιφάνεια. (Προαιρετικά)
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35-40 λεπτά, να πάρει ένα σκούρο χρυσαφή χρώμα.
  • Την αφήνουμε πάνω σε σχάρα για 15-20 λεπτά να κρυώσει, και την ξεφορμάρουμε.
  • Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, ή και δροσερή από το ψυγείο.

Tips:

  1. Την φτιάχνουμε με ότι σοκολάτα θέλουμε, λευκή ή κανονική, ανάλογα τα γούστα. Η συνταγή δεν αλλάζει, και είναι το ίδιο φανταστική.
  2. Το αλεύρωμα της ζύμης για το τύλιγμα στον πλάστη, είναι απαραίτητο για να μην μας κολλήσει μεταξύ της, και δεν ξετυλίγεται.
  3. Αν θέλουμε, κρατάμε ελάχιστη ζύμη, την φτιάχνουμε κορδόνι, και σχηματίζουμε κάποια σχέδια από πάνω, για γαρνιτούρα, και να δώσουμε μια άλλη εμφάνιση στην πίτα μας.

Καλή επιτυχία!!

 

 

https://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2015/10/blog-post_14.html

 

 

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.