Παστάκια σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !

Φανταστικά παστάκια σοκολάτας, με παντεσπάνι σοκολάτας, κρέμα σοκολάτας, και τέλος με επικάλυψη από γλάσο σοκολάτας. Η αποθέωση της σοκολάτας. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα, και την έχω συνδιάσει με άλλες συνταγές, για καλύτερα αποτελέσματα. Αποκλειστικά για το SintagesPanos.

Υλικά:

Για το κέικ: 
5 αυγά
200 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. κακάο σκόνη
150 γρμ. αλεύρι
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια

Για την κρέμα σοκολάτα: 
3 κρόκους αυγών
130 ml γάλα
180 γρμ. ζάχαρη άχνη
180 γρμ. μαύρη σοκολάτα υγείας, τεμαχισμένη
60 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σ. ρούμι, ή σταγόνες άρωμα ρούμι
300 γρμ. βούτυρο

Για το σιρόπι: 
350 ml νερό
180 γρμ. ζάχαρη
2 κουτ. σ. σκόνη στιγμιαίο καπουτσίνο σοκολάτα
1 κουτ. σ. ρούμι, ή σταγόνες άρωμα ρούμι

Για την επικάλυψη, γλάσο: 
300 γρμ. κρέμα γάλακτος
250 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% – 55% κακάο, τεμαχισμένη

Για την διακόσμηση: 
κρέμα σοκολάτας
φυλλαράκια από σοκολάτα κουβερτούρα, ή ζελεδάκια, κερασάκια, κ.λ.π.

Εκτέλεση συνταγής:

Κέικ: 
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά να αφρατέψουν, και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα να ασπρίσει το μίγμα, και να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε και την βανίλια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, και το κακάο, και το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μίγμα αυγού, διπλώνοντας απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν καλά.
Αδειάζουμε το μίγμα σε μια καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 20×20 εκ. ή 15×25 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου, ελέγχοντας αν έχει ψηθεί, καρφώνοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Θα πρέπει να βγει στεγνή.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το ξεφορμάρουμε.
Κόβουμε το κέικ οριζόντια σε τρεις φέτες.

Κρέμα σοκολάτα: 
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, και την την ζάχαρη, και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε και την σοκολάτα, και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε το ρούμι και το βούτυρο, και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.

Σιρόπι: 
Βράζουμε για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού, το νερό με την ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το ρούμι και τη βανίλια.

Γλάσο: 
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά, να αρχίσει να βράζει.
Την αδειάζουμε επάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα, αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί, και να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο.

Ολοκλήρωση:
Κρατάμε στην άκρη 350 γρμ. κρέμα σοκολάτα. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε στο τσέρκι, το ένα φύλλο παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε καλά. Απλώνουμε επάνω την μισή κρέμα σε ίσια επιφάνεια.

Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτα, τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε.

Απλώνουμε μια λεπτή στρώσει κρέμας σοκολάτας, από αυτήν που κρατήσαμε, περίπου 130-150 γρμ. Τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη για 1 ώρα να παγώσει.

Αφαιρούμε το τσέρκι, και με ένα κοφτερό μαχαίρι που το βουτάμε σε καυτό νερό, και το σκουπίζουμε, κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια 5×5 εκ.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, και ρίχνουμε δύο κουταλιές γλάσο πάνω σε κάθε παστάκι. Με το κουτάλι την απλώνουμε επάνω, ώστε να το καλύψει, και να τρέξει λίγη στα πλαϊνά, δάκρυα.

Φτιάχνουμε έτσι όλα τα παστάκια, και τα βάζουμε 10 λεπτά στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
Βάζουμε σε σακούλα του κορνέ την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτα, και γαρνίρουμε κάθε παστάκι με μια ροζέτα από κρέμα σοκολάτα. Τέλος αν θέλουμε διακοσμούμε με ζελεδάκι, ή κερασάκι ή φτιάχνουμε μερικά φιλλαράκια με λιωμένη σοκολάτα, και διακοσμούμε με ένα φυλλαράκι σε κάθε παστάκι. Τις διατηρούμε στο ψυγείο.

 

http://my-sweet-place-patisserie.blogspot.gr/2014/03/blog-post_8888.html



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *