Αφράτο κέικ σοκολάτα με γλάσο μερέντας, από τον Γιώργο Λέκκα!

 

Μερίδες : 10

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄

Χρόνος ψησίματος: 55

 

Υλικά

250 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη

200 γρ. ζάχαρη καστανή (υγρή)

6 αυγά

170ml φρέσκο γάλα

2 βανίλιες σκόνη

½ κ.γλκ σόδα σκόνη

½ κ.γλκ μπέικιν πάουντερ

½ κ.γλκ αλάτι

130 γρ. κακάο σκόνη

100 γρ. μερέντα

550 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 πρέζα αλάτι

 

Για το γλάσο

130 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (35% περιεκτικότητα σε κακάο) ψιλοκομμένη

90 γρ. μερέντα

230 ml κρέμα γάλακτος

 

Διαδικασία

 

Σε ένα μεγάλο μπόλ κοσκινίστε όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, το μπέικιν, την σόδα αλεύρι, αλάτι. Στο κάδο του μίξερ ρίξτε το βούτυρο, της ζάχαρες και χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα για 5΄μέχρι να αφρατέψουν. Ρίξτε σταδιακά τα αυγά και χτυπήστε για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθούν.  Ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα αλεύρι και το γάλα, την μερέντα και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για 2΄ έως ότου ενωθούν στο μείγμα. Δυναμώστε το μίξερ και χτυπήστε στην δυνατή ταχύτητα για 2΄. Με ένα πινέλο αλείψτε με λιωμένο βούτυρο την στρογγυλή φόρμα 30 εκ. και πασπαλίστε με αλεύρι. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 c στης αντιστάσεις πάνω κάτω.  Αδειάστε το μείγμα και ψήστε στην προτελευταία σχάρα, στους  για 50΄-55΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Βγάλτε το κέικ και αφήστε το για 15΄ στη φόρμα. Ξεφορμάρετε σε σχάρα και αφήστε το να κρυώσει καλά.

Για το γλάσο: σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε την σοκολάτα ψιλοκομμένη, την μερέντα, την κρέμα γάλακτος και βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα για 4΄μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατεβάστε από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει για 30΄. Τοποθετήστε το κέικ σε πιατέλα και περιχύστε με το γλάσο μερέντας.

 

 

http://www.lekkas-giorgos.com/2012/04/blog-post_2921.html

 

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *