Κέικ σοκολάτας με πραλίνα και γλάσο, από τον Στέλιο Παρλιάρο!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Υλικά

Κέικ

  • 100 γρ. κουβερτούρα με 66%-72% κακάο, λιωμένη
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • πραλίνα φουντουκιού* για τη γέμιση

Γλάσο

  • 150 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36 % λιπαρά

Μερίδες: 8-10, Προετοιμασία: 50΄, Αναμονή: 60΄, Ψήσιμο: 35΄-40΄

Κέικ
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου, έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Ανακατεύουμε τη λιωμένη κουβερτούρα με το λιωμένο βούτυρο και τα αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με την αμυγδαλόσκονη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε στη μέση οριζοντίως. Απλώνουμε στο ένα κομμάτι την πραλίνα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.

Γλάσο
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση την ρίχνουμε πάνω από την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να σφίξει και γλασάρουμε το κέικ.

Tip
Πραλίνα φουντουκιού λέμε δύο διαφορετικά πράγματα: το ένα είναι το έτοιμο άλειμμα σοκολάτας με φουντούκια που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ και το άλλο είναι η γαλλική τύπου πραλίνα, δηλαδή καραμελωμένα φουντούκια που αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια ρευστή κρέμα στο χρώμα της καραμέλας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος πραλίνας θέλουμε. Τη γαλλική πραλίνα θα βρούμε σε ορισμένα ντελικατέσεν και στα Sweet Alchemy αλλά μπορούμε να τη φτιάξουμε και μόνοι μας (δείτε τη συνταγή πιο κάτω:)

Σπιτική πραλίνα

Ο πιο απλός τρόπος παρασκευής περιλαμβάνει μόνο ζάχαρη και ξηρούς καρπούς σε αναλογία 1:2. Εδώ σας δείχνουμε τη διαδικασία με 100 γρ. ζάχαρη και 200 γρ. φουντούκια, αλλά μπορείτε να αυξήσετε τη δόση αν χρειάζεστε περισσότερη πραλίνα.

1-pralina
1. Ρίχνουμε τα φουντούκια σε ένα μπολ και τα βάζουμε να ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Εναλλακτικά, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα ζεσταίνουμε στο συμβατικό φούρνο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

2-pralina
2. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε στο κέντρο του λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει και τότε προσθέτουμε ακόμη λίγη ζάχαρη. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τη ρίξουμε όλη και να γίνει μια σκούρα ξανθιά καραμέλα.

3-pralina
3. Προσθέτουμε τα ζεστά φουντούκια. Αν δεν είναι ζεστά, η καραμέλα θα σφίξει γιατί θα κρυώσει απότομα και θα σχηματιστούν σκληρά κομμάτια. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι τα φουντούκια να καλυφθούν καλά από την καραμέλα και να ξεχωρίσουν μεταξύ τους.

4-pralina
4. Τα αδειάζουμε σε μια λαδόκολλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να σκληρύνει η καραμέλα και να γίνει ένα ενιαίο κομμάτι.

5-pralina
5. Σπάμε τα φουντούκια σε μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ. Τα αλέθουμε. Στην αρχή θα γίνει ένα μείγμα σαν σκόνη, αλλά συνεχίζουμε μέχρι να πολτοποιηθεί καλά και να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.

6-pralina
6. Την πραλίνα μπορούμε να τη διατηρήσουμε σε ένα βάζο, εκτός ψυγείου. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που ορίζει η συνταγή και την υπόλοιπη μπορούμε να την αλείψουμε σε κέικ ή στο ψωμί μας. Έχει γεύση και άρωμα καραμελωμένου και καβουρδισμένου ξηρού καρπού.

http://www.steliosparliaros.gr/texnikes/spitiki-pralina/

http://www.steliosparliaros.gr/paidika/me-aleimma-pralinas/cake-sokolatas-me-pralina-kai-glaso/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *