Creta Carob

for english scroll down

Αυτή είναι η σοκολάτα για μένα! Καυτερή σοκολάτα με πιπέρι καγιέν και κανέλα!  Είπα να συνδυάσω τις δύο μου αγάπες, την σοκολάτα και τις καυτερές γεύσεις και βγήκε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Και μια και πλησιάζει και η γιορτή των ερωτευμένων, έφτιαξα και δύο σε σχήμα καρδιάς, αφιερωμένες σε όσους γιορτάζουν  

Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

Αυτές οι σοκολάτες είναι από τα πιο απλά γλυκίσματα που μπορείτε να φτιάξετε. Απλά λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Ρίχνετε το μείγμα σε τσέρκια και αφήνετε να κρυώσει, καλύτερα στο ψυγείο. Τα τσέρκια μπορεί να είναι ότι σχήμα ή μέγεθος θέλετε. Αυτά που χρησιμοποίησα εγώ είναι 10Χ5 εκ., αν και ιδανικά θα ήθελα λίγο μεγαλύτερα, αλλά δεν βρήκα στην αγορά.

Ο συνδυασμός καγιέν – κανέλας ταιριάζει απίστευτα στην σοκολάτα. Στην Μεξικάνικη κουζίνα τον χρησιμοποιούν πολύ, είτε σε μείγμα ζεστής σοκολάτας, είτε σε σοκολατένια γλυκίσματα, όπως κέικ, μπισκότα κλπ. Και έχουν πολύ δίκιο!

Η καυτερή γεύση του καγιέν οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη. Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, το πιπέρι καγιέν, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το καγιέν, όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά. Τα οφέλη του στην υγεία είναι αναρίθμητα.

Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

Όσο για την κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.

Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α. Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στομάχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.

Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Όσον αφορά την σοκολάτα, εγώ χρησιμοποίησα 250 γρ. απλή μαύρη σοκολάτα και 100 γρ. σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο, ή οποία μου αρέσει πολύ. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο απλή σοκολάτα αν θέλετε.

Στις αναλογίες που σας δίνω η γεύση της σοκολάτας είναι τόσο πικάντικη όσο να την αντέχουν όλοι. Δεν είναι ιδιαίτερα καυτερή.

Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Μερίδες:   12

Υλικά:

  • 350 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • ¾ κουταλάκι κανέλα
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:

  1. Λαδώνετε πολύ ελαφρά τα τσέρκια και τα τοποθετείτε σε ένα επίπεδο σκεύος στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
  3. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και ανακατεύετε καλά.
  4. Ρίχνετε το μείγμα σε τσέρκια και το αφήνετε να κρυώσει, καλύτερα στο ψυγείο.

Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

This is the best chocolate for me! Spicy dark chocolate with cayenne pepper and cinnamon! I decided to combine my two loves, chocolate and spicy flavors and made one of the most interesting combinations. And while Valentine’s Day is approaching, I made two heart-shaped chocolates. :)

These chocolates are of the simplest desserts you can make. Simply melt the chocolate in a double boiler and add the spices. Pour the mixture into molds and allow cooling, preferably in the refrigerator. The molds may be whatever shape or size you want. Those that I used is 10X5 cm., although ideally I would like them a nit larger, but I could not find them in the market.

The combination of cayenne pepper – cinnamon fits incredibly in chocolate. In Mexican cuisine it is often used, either in hot chocolate mix or on chocolate desserts, such as cakes, cookies etc. They know what they are doing!

Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

The spicy taste of cayenne is due to the substance capsaicin. Cayenne pepperis an excellent source of beta-carotene, an antioxidant that protects cells from the destructive action of free radicals and the adequate intake is associated with reduced risk of cardiovascular disease. Also, cayenne pepper, because of its high content of beta carotene, strengthens the immune system and has anti-inflammatory activity. Cayenne, like all chili peppers, has antithrombotic activity, and seems to act as natural painkiller. Its health benefits are innumerable.

Cinnamon is an excellent source of manganese, a component related to power supply and a number of metabolic processes in the body. 2 teaspoons of cinnamon offer 38% of manganese, 10% of fiber, 9.6% iron and 6% of calcium that the body needs daily.

Cinnamon can be regarded as “lipolytic” indirectly because it increases insulin sensitivity, thus controlling blood glucose while producing less insulin which has a tendency to accumulate fat in the body. In conclusion, it has a positive effect on fat burning, especially local fat, especially in the abdominal area.

Also, constituents of cinnamon have strong anti-inflammatory and antibacterial action, due to their ability to prevent growth of undesirable bacteria, fungi, etc. Moreover, it helps in indigestion, hypertension, improve the lipid profile, headaches, cramps, in menstrual and stomach pain and has a positive effect in gastric ulcer and duodenum.

Cinnamon helps in better blood sugar control. Delays the gastric emptying rate, ie the time it takes food to pass through the stomach, so that there is a slower absorption of sugar intake.

Research data demonstrate a significant effect of cinnamon on insulin sensitivity of body cells to insulin, improving thereby further glycemic control.

Spicy Chocolate with Cayenne Pepper – Καυτερή Σοκολάτα με Πιπέρι Καγιέν

As for the chocolate, I used 250 g. / 9 oz. simple dark chocolate and 100 g. / 3.5 oz. chocolate with 70% cocoa content, which I really like. You can only use simple dark chocolate if desired.

The taste of chocolate is not very spicy. If you’d like extra spicy chocolate, increase the spice dosage.

Spicy Chocolate with Cayenne Pepper
Serves 12
A very interesting combination of chocolate and spices and one of the simplest desserts you can make
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Total Time
15 min
Nutrition Facts
Serving Size
29g
Servings
12
Amount Per Serving
Calories 169
Calories from Fat 101
% Daily Value *
Total Fat 11g
17%
Saturated Fat 6g
32%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 3g
Cholesterol 2mg
1%
Sodium 3mg
0%
Total Carbohydrates 15g
5%
Dietary Fiber 2g
10%
Sugars 11g
Protein 2g
Vitamin A
1%
Vitamin C
0%
Calcium
2%
Iron
10%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. 350 g. / 12 oz. dark chocolate
  2. ¾ teaspoon cinnamon
  3. ¼ teaspoon cayenne pepper
Instructions
  1. Lightly oil the molds and place them in a flat dish layered with parchment paper.
  2. Melt the chocolate in a bain-marie.
  3. Add the spices and stir well.
  4. Pour the mixture into molds and let it cool down, preferably in the refrigerator.
By Evi

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *