Creta Carob

Υλικά

Για τη ζύμη
80 γρ. βούτυρο αγελάδας, απευθείας από το ψυγείο, τεμαχισμένο σε μικρούς κύβους)
65 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό μεσαίου μεγέθους
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. κακάο

Για τη γέμιση
240 γρ. ζάχαρη καστανή
120 γρ. βούτυρο αγελάδας
400 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια (δείτε σημείωση πάνω)

Εκτέλεση

Ζύμη

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό, έως ότου έχουμε μια ομοιογενή ζύμη (δεν χρειάζεται πολλή ώρα χτύπημα).

Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια. Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί, για 1 ώρα.

Περίπου 20 λεπτά πριν τη βγάλουμε από το ψυγείο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170⁰C.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο 4-5 χιλιοστών και το μεταφέρουμε σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 22-24 εκ. και ύψους 3 εκ. Την πιέζουμε να εφαρμόσει καλά επάνω στα τοιχώματα και κόβουμε όση εξέχει με ένα μαχαίρι. Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα (που να καλύπτει και τα τοιχώματα και να περισσεύει πάνω από αυτά) και τη γεμίζουμε με ρύζι. Αυτό θα εμποδίσει τη ζύμη να φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι, προσέχοντας να μην πέσουν σποράκια στη ζύμη (το ρύζι μπορούμε να το φυλάξουμε σε ένα δοχείο για επόμενη ανάλογη χρήση) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και αφήνουμε τη ζύμη όπως είναι να κρυώσει, όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

Βάζουμε την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε κυρίως στην αρχή, ώστε να μην καθίσει η ζάχαρη στον πάτο, και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10-15 λεπτά, έως ότου αρχίσει να δένει και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, και κατόπιν το αδειάζουμε μέσα στην κρύα προψημένη ζύμη. Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, έως ότου σταθεροποιηθεί η γέμιση προτού σερβίρουμε.

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *