Τάρτα καραμελωμένης σοκολάτας, από τον Στέλιο Παρλιάρο!

  • Υλικά

    Ζύμη

    • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας
    • 65 γρ. άχνη ζάχαρη
    • 1 αυγό
    • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 40 γρ. κακάο

    Γέμιση

    • 120 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
    • 60 γρ. βούτυρο αγελάδας
    • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
    • 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
    • 100 γρ. ξηροί καρποί της αρεσκείας μας

    Γκανάς

    • 350 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
    • 350 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά,
    • 1 κ.γ. μέλι
  • Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 4 ώρες, Ψήσιμο: 30΄

    Ζύμη
    Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ με το φτερό, μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί. Έπειτα την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο, το οποίο μεταφέρουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 22-24 εκ. και ύψους 3 εκ. Το στρώνουμε να εφαρμόσει καλά στον πάτο και τα τοιχώματα και κόβουμε όσο εξέχει από αυτά. Καλύπτουμε όλη τη ζύμη με μεμβράνη και από πάνω ρίχνουμε ωμό ρύζι, γεμίζοντας τη φόρμα μέχρι πάνω. Βάζουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 170°C για 20 λεπτά (μην φοβάστε, η μεμβράνη δεν καίγεται). Αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε τη ζύμη μόνη της για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

    Γέμιση
    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10-15 λεπτά έως ότου η κρέμα αρχίσει να δένει και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα γάλακτος. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσει και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας συχνά και γεμίζουμε την προψημένη τάρτα. Σκορπίζουμε από πάνω τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπως η γέμιση.

    Γκανάς
    Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι. Λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Το αδειάζουμε στην τάρτα και αφήνουμε κατά μέρος για άλλες 2 ώρες, να σταθεροποιηθεί η γέμιση.

 

http://www.steliosparliaros.gr/sokolata/diafora/tarta-karamelomenis-sokolatas/

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *