Τάρτα με αχλάδια και σοκολάτα, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος”!

Υπέροχη τάρτα με αχλάδια και σοκολάτα. Η συνταγή είναι από Γάλλο chef, και είναι μεταφρασμένη από εμένα, αποκλειστικά για το sintagesPanos.

Υλικά για φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ.:

 

 



Για τη ζύμη φουντουκιού:
140 γρμ. αλεύρι
100 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρμ. ζάχαρη άχνη
50 γρμ. φουντούκια ψημένα, αλεσμένα στο μούλτι σκόνη
2 κρόκους αυγών
4 γρμ. μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι

Τάρτα:
250 γρμ. ζύμη φουντουκιού*
1 φύλλο σφολιάτας
5 ώριμα καλά αχλάδια
200 γρμ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουτ. σ. αμυγδαλόσκονη
8 κρόκους αυγών
100 γρμ. ζάχαρη
2 μεγάλες κουτ. σ. κρέμα γάλακτος

Για άλειμμα της ζύμης
1 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση:

Ζύμη φουντουκιού:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο. Ανακατεύουμε σκόνη φουντουκιού, ζάχαρη άχνη, και αλάτι.
Αδειάζουμε το μίγμα στο μίξερ με το βούτυρο, και ανακατεύουμε για λίγο να ομογενοποιηθούν. Δεν θέλουμε πολύ και δυνατό ανακάτεμα.
Μόλις ανακατωθούν τα υλικά, προσθέτουμε τους κρόκους, και ανακατεύουμε σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα για λίγο.
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου από την ζύμη.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μίγμα, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, και ομογενοποιούμε χαλαρά σε χαμηλή ταχύτητα. Θα δούμε ότι έχουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη, και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει.
Πριν την χρησιμοποιήσουμε, την βγάζουμε μισή ώρα πριν, εκτός ψυγείου.
Παίρνουμε 250 γρμ. από τη ζύμη, και την ανοίγουμε σε φύλλο, τόσο, ώστε να καλύπτει το πλαϊνό της φόρμας μας μέχρι επάνω, και να εξέχει και λίγο. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι, και την απλώνουμε καλά να πατάει στο πλαϊνό της φόρμας.

Δείτε και το video για τη ζύμη φουντουκιού
https://www.youtube.com/watch?v=-BaBGvzTGsI
Σημείωση:

Η ζύμη αυτή, κάνει και για πολλές άλλες χρήσεις. Μπορούμε να καλύψουμε άλλα γλυκά, πίτες, κέικ, κ.λ.π. ή σαν βάση. Επίσης αφού την παγώσουμε, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, και κόβουμε ωραία μπισκοτάκια. Ψήνουμε στους 150° C. για 25-30 λεπτά. Ή κόβουμε ένα μεγάλο μπισκότο, και το χρησιμοποιούμε σαν βάση για κάποιο γλυκό. Οπότε την υπόλοιπη που θα μας μείνει, την κάνουμε μπισκοτάκια.
Μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, να την χωρίσουμε σε κομμάτια, και να την καταψύξουμε. Όταν την χρειαστούμε, ξεπαγώνουμε ένα κομμάτι, και το χρησιμοποιούμε. Διατηρείται πάρα πολύ καιρό στην κατάψυξη.

Τάρτα:
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη άχνη να ασπρίσουν καλά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ή στο φούρνο μικροκυμάτων, και την αδειάζουμε στους κρόκους.
Χτυπάμε για λίγο να ανακατευτούν, και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά.
Πασπαλίζουμε επάνω στην ζύμη φουντουκιού την αμυγδαλόσκονη, και κατόπιν απλώνουμε το μισό μίγμα σοκολάτας.
Καθαρίζουμε καλά τα αχλάδια από φλούδα και πυρήνα, και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε απαλά επάνω στο στρώμα σοκολάτας, και κατόπιν απλώνουμε επάνω και την υπόλοιπη σοκολάτα.
Αλείφουμε τις άκρες της ζύμης (στο πλαϊνό της φόρμας) με τον κρόκο αυγού, αφού προηγουμένως τον χτυπήσουμε με την ζάχαρη άχνη, και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης απάνω προς την γέμιση. Αλείφουμε ξανά την επιφάνεια της με τον κρόκο.
Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας στο ίδιο μέγεθος της φόρμας, (θα μπορούσαμε να την έχουμε κόψει από πριν πατώντας επάνω το τσέρκι της φόρμας σαν καλούπι), και την τοποθετούμε επάνω στην τάρτα μας, ώστε να την σκεπάσουμε. Πατάμε ελαφρώς τις άκρες να κολλήσουν με την ζύμη φουντουκιού, και αλείφουμε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας με τον κρόκο. Κατόπιν πασπαλίζουμε την επιφάνεια της, με άχνη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. για 30 έως 40 λεπτά, να ροδίσει ελαφρώς..
Αφαιρούμε την πίτα από το φούρνο, και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με άχνη ζάχαρη. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, και αφαιρούμε το τσέρκι.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε μερίδες, και σερβίρουμε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *