Τούρτα Serano από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Όχι δεν έχουμε γενέθλια, ούτε εγώ, ούτε κάποιος κολλητός φίλος ή συγγενής. Απλά τελευταία με ρωτάνε πολύ συχνά αν ξέρω μια εύκολη συνταγή για μια ωραία τούρτα. Σήμερα λέω λοιπόν να σας δώσω την καλύτερη. Τούρτα σεράνο που θα λατρέψουν σίγουρα τα παιδάκια σας. Τα μικρά εννοώ, γιατί τα μεγάλα που τη θυμούνται από τα παλιά, τη λατρεύουν ήδη! 

 Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 4 αβγά
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 80γρ. αλεύρι
  • 50γρ. κακάο
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα σεράνο

  • 325γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
  • 500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 3 ασπράδια αβγών (100γρ. περίπου)
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ νερό

 για τη διακόσμηση

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • διάφορα ζαχαρωτά στοιχεία
  • ξύσμα σοκολάτας
  • καραμελίτσες διάφορες

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα γιατί πρέπει να μείνει στο ψυγείο μερικές ώρες να πήξει. Η κρέμα μας επί της ουσίας είναι 3 μείγματα που θα ενώσουμε στο τέλος: λιωμένη σοκολάτα, σαντιγί και μαρέγκα.
  2. Ξεκινάμε με την μαρέγκα: βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ έχετε βάλει τα ασπράδια στο μίξερ να χτυπιούνται. Ρίχνετε το σιρόπι όπως είναι καυτό στη μαρέγκα αργά και σταθερά σε συνεχή ροή σαν κορδόνι με το μίξερ σε λειτουργία. Συνεχίζετε να χτυπάτε τη μαρέγκα μέχρι να σφίξει, να γυαλίσει και να κρυώσει.
  3. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (βάζετε ένα κατσαρολάκι με νερό σε μέτρια φωτιά και τοποθετείτε από πάνω ένα μεταλλικό μπολ ή δεύτερο μικρότερο κατσαρολάκι το οποίο δεν θα ακουμπά στο νερό και ρίχνετε εκεί μέσα τη σοκολάτα). Παράλληλα χτυπάτε στο μίξερ σε καθαρό μπολ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και να αποκτήσει υφή στραγγιστού γιαουρτιού κι όχι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Όταν λιώσει εντελώς η σοκολάτα (ενδιάμεσα την ανακατεύετε με σπάτουλα) την ανακατεύετε με την χτυπημένη κρέμα και μετά ενσωματώνετε μέσα και την μαρέγκα. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
  4. Ετοιμάζετε και το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να διογκωθεί, να γίνει λευκό και πηχτό.
  5. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και αναμειγνύετε το κακάο με το αλεύρι. Ρίχνετε το μείγμα από σουρωτήρι στο μείγμα των αβγών και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Τώρα έχετε δύο επιλογές ή να μοιράσετε το μείγμα σε δύο ταψάκια βουτυρωμένα και αλευρωμένα διαμέτρου 25εκ. ή να απλώσετε το μείγμα στο ρηχό ταψί του φούρνου σας αφού πρώτα το στρώσετε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και την αλείψετε με βούτυρο.
  6. Ψήνετε το παντεσπάνι ή τα παντεσπάνια στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει λίγο το παντεσπάνι και μετά ή ξεφορμάρετε τα δύο στρογγυλά παντεσπάνια ή κόβετε το μεγάλο σε 5 λωρίδες ίσες σε πλάτος. Εγώ τη συγκεκριμένη τούρτα την έκανα με τη δεύτερη εκδοχή.
  7. Αφού πήξει η κρέμα σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή τοποθετείτε το στρογγυλό παντεσπάνι σε πιατέλα, το αλείφετε με ένα στρώμα κρέμας, συνεχίζετε με δεύτερο παντεσπάνι και σκεπάζετε όλη την τούρτα με κρέμα.
  8. Στη δεύτερη εκδοχή παίρνετε μια λωρίδα παντεσπάνι, την αλείφετε με κάμποση κρέμα και το κάνετε ρολό τυλίγοντάς το σαν σαλιγκάρι. Το τοποθετείτε όρθιο στο κέντρο της πιατέλας. Παίρνετε δεύτερη λωρίδα, την αλείφετε με κρέμα και συνεχίζετε το ρολό από το σημείο που σταματήσατε. Αφού τελειώσετε με τα παντεσπάνια θα έχετε δημιουργήσει ένα μεγάλο ελικοειδές ρολό.Σκεπάζετε όλη την τούρτα με το υπόλοιπη κρέμα σεράνο και την αφήνετε στο ψυγείο.
  9. Πριν σερβίρετε την τούρτα σας, τη διακοσμείτε σύμφωνα με το γούστο και την περίσταση. Εγώ τη στόλισα με ζαχαρωτές μαργαρίτες που αγόρασα από το Zaxaropolis. Εσείς μπορείτε να την πασπαλίσετε με ξύσμα σοκολάτας, να τη διακοσμήσετε με κουφετάκια χρωματιστά γεμισμένα με σοκολάτα, με marshmallows καραμέλες ή με ότι άλλο επιθυμείτε.

Σημείωση: Αν δεν θέλετε παντεσπάνι σοκολατένιο, τότε θα αντικαταστήσετε τα 50γρ. κακαό με 50γρ. αλεύρι ακόμα.

http://www.sweetly.gr/2013/09/tourta-serano/#more-1606

 tourta serano edited

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *