Μους σοκολάτα με μπισκότα, από τον Στέλιο Παρλιάρο!

Μια υπέροχη μους σοκολάτα από το νέο τεύχος των Γλυκών Αλχημειών. Σερβίρεται σε μπολ μαζί με μπισκότα, σαν μακρόστενη σαρλότ.

Υλικά
Μπισκότα
320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
320 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
400 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη + 100 γρ. επιπλέον, τριμμένα ελαφρώς στο μούλτι σε χοντρά κομμάτια (ή κοπανισμένα στο γουδί – θέλουμε να τα αισθανόμαστε στο μάσημα)
2 κ.γ. κανέλα
Μους
320 γρ. κουβερτούρα με 66%-70% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
3 αυγά, τους κρόκους
3 αυγά, τα ασπράδια
60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 πακέτο τρίμμα κουβερτούρας (ή 1 πλάκα κουβερτούρας, ξυσμένη σε φλούδες με το εργαλείο για την παρμεζάνα) για γαρνίρισμα
λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διακόσμηση
Λευκή ζαχαρόπαστα και λίγο κορν φλάουρ για το άνοιγμα
βρώσιμη χρυσόσκονη

Μερίδες: 10, Προετοιμασία: 45´, Ψήσιμο: 15´, Αναμονή: 3-4 ώρες

Μπισκότα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά, έως ότου δημιουργηθεί ένα συμπαγές μείγμα, ρίχνοντας στο τέλος και το χοντροκομμένο αμύγδαλο. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου, μεταφέρουμε επάνω τα μπισκότα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Μους
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να γίνει ένα λείο ομοιογενές μείγμα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς με έναν αβγοδάρτη τους κρόκους και τους αδειάζουμε στο μείγμα της σοκολάτας. Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να σχηματιστεί μια όχι πολύ σφιχτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα, σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Συναρμολόγηση
Σε ένα μακρόστενο γυάλινο μπολ με διαστάσεις 10 x 30 εκ. ή σε ένα στρογγυλό με διάμετρο 22 εκ. και επίπεδο πάτο βάζουμε μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο, σε όλη την περιφέρεια (τα στήνουμε όρθια, έτσι ώστε να καλύπτουν τα τοιχώματα περίπου μέχρι τη μέση ή και λίγο πιο κάτω). Αδειάζουμε στο μπολ τη μισή μους –προσεκτικά, για να μη μετακινηθούν τα μπισκότα από τη θέση τους. Πάνω από τη μους στρώνουμε μια σειρά από μπισκότα και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μους. Γαρνίρουμε με το τρίμμα ή τις φλούδες σοκολάτας και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, έως ότου πήξει η μους. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη και, προαιρετικά, διακοσμούμε με τα αστέρια από ζαχαρόπαστα.

Διακόσμηση
Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο χρησιμοποιώντας και λίγο κορν φλάουρ για να μην κολλάει. Με ένα κουπ πατ κόβουμε αστέρια και με ένα πινέλο απλώνουμε πάνω τους τη χρυσόσκονη.
Tip
Τα υλικά για τη διακόσμηση θα τα βρούμε σε καταστήματα με πρώτες ύλες διακοσμητικής ζαχαροπλαστικής και σε σχετικά sites, όπως και στα Sweet Alchemy.

http://www.steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/mous-sokolata-me-mpiskota/

 

 

 

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *