Τούρτα black forest – Black Forest Cake, by Akis and akisperetzikis.com!

Ευχαριστούμε πολύ το μέλος Beatrice Foudouki που μας έστειλε αυτή την πολύ ωραία συνταγή για Black Forest!

Συστατικά

Για την κρέμα βύσσινο

  • 2 κονσέρβες βύσσινα σε σιρόπι
  • 1 κούπα σιρόπι από τα βύσσινα
  • ½ κ.γ. κανέλα

 

  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ

Για το παντεσπάνι σοκολάτας

  • 5 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη

Για τη σαντιγύ

  • 700 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά , παγωμένη
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι

  • 1/2 κούπα σιρόπι από τα βύσσινα
  • 2 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ποτό (εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό λικέρ βύσσινο)

Για τη γκανάζ (προαιρετικά)

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 

Clock

1 ώρα
Χρόνος Εκτέλεσης

Shares

Οικογενειακή
Μερίδα/ες

Difficulty

2
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης

 

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ, τα αυγά με τη ζάχαρη.
  • Τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να φουσκώσει, περίπου 8 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο.
  • Ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κίνησεις για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα γιατί μας ενδιαφέρει να μείνει ο αέρας που έχει μέσα το μείγμα.
  • Καλύπτουμε τον πάτο μιας φόρμας διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενη βάση κατά προτίμηση με λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το σοκολατένιο μείγμα.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 2 ή 3 οριζόντιους δίσκους.

Για την κρέμα βύσσινο

  • Σουρώνουμε τα βύσσινα.
  • Μετράμε 1 κούπα από το σιρόπι τους, (κρατάμε το υπόλοιπο στο πλάι) και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, τη ζάχαρη και το κόρν φλάουρ.
  • Βάζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να πήξει.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βύσσινα (κρατάμε μερικά βύσσινα για το στόλισμα της τούρτας).
  • Αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη σαντιγί

  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (να είναι παγωμένη), σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ώσπου να γίνει αφράτη.

Για το σιρόπι

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολίτσα και αφήνουμε  να πάρουν μία βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το στήσιμο

 ΑΝ εχετε 3 πάτους παντεσπάνι!

  • Βάλτε σε μια πιατέλα ένα πάτο παντεσπάνι και βάλτε 1/3 απο το σιρόπι κουταλιές σιρόπι, προσθέστε από πάνω όλη την κρέμα βύσσινο.
  • Βάλτε το δεύτερο παντεσπάνι, ραντίστε το με το μίσο σιροπι που σας έχει μεινει και προσθέστε λιγο λιγοτερο απο τη μισή σαντιγί.
  • Βάλτε και το τρίτο παντεσπάνι, πατήστε το ελαφρά με τα χέρια σας να ισιώσει η επιφάνειά του και σιροπιάστε το, καλύψτε το όλο με τη σαντιγί.

ΑΝ εχετε 2 πάτους παντεσπάνι. (μπορεί αν δεν έχετε μικρή φόρμα να σας βγει πιο λεπτό το παντεσπάνι οπότε να μην μπορέσετε να το κόψετε στα 3)

  • Βάζετε το πρώτο παντεσπάνι κατω κ το σιροπιάζετε με το μισό σιρόπι. κάνετε ενα κύκλο περιμετρικά με σαντιγύ κ στο εσωτερικο του ρίχνετε τα 2/3 απο την κρέμα βυσσινο.
  • Βάζετε το δεύτερο παντεσπάνι το ποτίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι κ καλύπτετε τα πλαινά τοιχώματα της τούρτας με σαντιγύ κ κάνετε πάλι γύρω γύρω απο το πάνω παντεσπανι ενα κυκλο με σαντιγύ (όπως στην φωτογραφία).
  • Μέσα στον κύκλο βάζετε την υπολοιπη κρέμα βύσσινο.

 

Tip
Αν θέλετε το γλυκό πιο σοκολατένιο τότε μπορείτε να βάλετε τη γκανάζ πάνω σε κάθε παντεσπάνι αφού έχετε ρίξει το σιρόπι..

Black Forest Cake

Thank you Beatrice Foudouki for sending in this very nice Black Forest recipe!

Ingredients

 

For sour cherry cream:

  • 2 cans sour cherries in syrup (or black cherries)
  • 1 cup syrup from cherries
  • ½ teaspoon ground cinnamon
  • grated zest of 1 lemon
  • 3 tablespoons (heaping) granulated sugar
  • 2 tablespoons corn starch

For chocolate sponge cake:

  • 5 eggs
  • 200 g granulated sugar
  • 120 g self-rising flour
  • 3 tablespoons cocoa powder

For whipped cream:

  • 700 g heavy cream, 35% fat, chilled
  • 100 g caster sugar

For syrup:

  • ½ cup syrup from cherries
  • 2 tablespoons granulated sugar
  • 1 shot your choice of alcohol ( I used homemade sour cherry liqueur)

For ganache:

  • 200 g dark chocolate couverture
  • 150 g heavy cream 35% fat

 

Clock

1 hour
Preparation Time

Shares

Family
Portion(s)

Difficulty

2
Difficulty
Method

 

For the sponge cake:

  • Preheat oven to 180* C (356* F) Fan.
  • Beat the eggs and sugar in a bowl with a mixer for about 8 minutes on high speed or until the mixture turns white and fluffy.
  • In another bowl, combine the flour and cocoa powder.
  • Add batches of the flour to the egg mixture and gently fold with a spatula. This is done very gently because we want the mixture to remain as fluffy as possible and not lose any of its air and volume.
  • Line the bottom of a 22 cm spring form pan with parchment paper. Add the batter.
  • Bake for 30 minutes.
  • Set aside to cool and cut into 2 or 3 layers.

For the sour cherry cream:

  • Drain the sour cherries and reserve syrup.
  • Add a cup of the syrup to a pot. (You will need the rest of the syrup later.)
  • Add the lemon zest, cinnamon, sugar and corn starch.
  • Place over high heat and stir continuously until mixture thickens.
  • Remove from heat and add the sour cherries (keep some for decorating the cake).
  • Set aside to cool.

For the whipped cream:

  • Beat the heavy cream (it should be chilled) with a mixer on high speed. Gradually add the sugar until light and fluffy.

For the syrup:

  • Combine all of the ingredients in a small pot and bring to a boil.
  • Remove from heat and set aside to cool.

To assemble:

 If you have 3 layers of sponge cake:

  • Place the bottom layer of the sponge cake on a serving platter. Add 1/3 of the syrup and then add all of the sour cherry cream.
  • Cover with another layer of sponge cake. Drizzle with half of the remaining syrup and add a little less than half of the whipped cream.
  • Top with the third layer of sponge cake. Press down gently with your hands to make the surface straight and cover the whole cake with whipped cream.

If you have 2 layers of sponge cake (you may have a smaller spring form pan and get a thinner cake and may not be able to get 3 layers) :

  • Place the bottom layer of the sponge cake on a serving platter. Add half of the syrup. Make a border along the edge with whipped cream and fill the interior with 2/3 of the sour cherry cream.
  • Cover with another layer of sponge cake. Drizzle with the remaining syrup and make another border with whipped cream (as shown in picture).
  • Fill the interior of the whipped cream border with the remaining sour cherry cream.

 

 

http://akispetretzikis.com/en/categories/toyrtes/toyrta-black-forest-284c3f89-d496-4512-b746-c8a758a1bd99

 

 

Black Forest Cake

 

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *