Νηστίσιμη σοκολατένια τούρτα, από την Ερμιόνη Τυλιπάκη και το “The one with all the Tastes”!

Έφτιαξα μια απίθανη τούρτα για τα γενέθλια της μαμάς μου. Νηστίσιμη, μιας που τα γενέθλιά της ήταν τη Μεγάλη Δευτέρα. Νομίζω ότι οι νηστίσιμες συνταγές -αλμυρές ή γλυκές- αποτελούν μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε λίγο «out of the box», να χρησιμοποιήσουμε υλικά που δεν χρησιμοποιούμε και τόσο συχνά, να κάνουμε ένα υπερβατικό βηματάκι που θα χαρίσει στη συνταγή μας έξτρα νοστιμιά.

 

Για χάρη της μαμάς, αγόρασα (συνειδητά παρακαλώ) και χρησιμοποίησα λευκό ξύδι (το ξύδι βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην πρώτη θέση της «υλικά-που-δε-χρησιμοποιώ-με-τίποτα» λίστας μου), έφτιαξα σπιτική σάλτσα μήλου και μελέτησα κάμποσες συνταγές προτού καταλήξω στη «μία και μοναδική».

vegan-chocolate-cake

Το γευστικό αποτέλεσμα είναι μάλλον άγλυκο, αλλά αυτό για κάποιο λόγο ενθουσίασε όσους το δοκίμασαν. Το μικρό στριμαδάκι ζήτησε δεύτερο κομμάτι και το μεγαλύτερο στριμάδι (ίσως και του κόσμου… ο αδερφός μου δηλαδή) δήλωσε με πολύ επίσημο ύφος ότι από όλα τα γλυκά που έχω φτιάξει, αυτό είναι το καλύτερο. Οκ με τον αδερφό μου διαφωνούμε σχεδόν σε όλα και εννοείται ότι διαφωνούμε και σε αυτό, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολος στο φαγητό, η γνώμη του αποκτά μία κάπως μεγαλύτερη βαρύτητα.

vegan-chocolate-cake

Το σοκολατένιο κέικ είναι φοβερά ζουμερό, χάρη στη σάλτσα μήλου που δεν επιτρέπει να «στεγνώσει». Επιπρόσθετα, καθώς δεν περιέχει βούτυρο και αυγά είναι απίστευτα ελαφρύ. Η κρέμα από την άλλη μεριά, είναι πλούσια σε γεύση και αρκετά συμπαγής σε υφή.
Οι ισορροπίες διατηρούνται πολύ καλά λοιπόν και μάλλον αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία αυτής της τούρτας.

 

Σας εύχομαι από καρδιάς Καλό Πάσχα.
Ελπίζω να περάσετε πολύ πολύ όμορφα μαζί με τους αγαπημένους σας!

Προετοιμασία
Μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
Μερίδες: 14
Υλικά
  • Για το κέικ:
  • 320 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 270 γραμμ. ζάχαρη
  • 100 γραμμ. κακάο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 480 ml γάλα αμυγδάλου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξίδι
  • 310 γραμμ. σάλτσα μήλου (ακολουθεί συνταγή)
  • 160 ml φυτικό λάδι
  • 2 βανιλίνες

 

 

  • Για την κρέμα:
  • 250 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 220 γραμμ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
  • 65 γραμμ. κακάο
  • 42 γραμμ. (1 φακελάκι) άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια
  • 60 γραμμ. γάλα αμυγδάλου

 

 

  • Και ακόμα:
  • λίγες φράουλες για γαρνίρισμα

 

  • Για τη σπιτική σάλτσα μήλου:
  • 4 μεγάλα μήλα (χρησιμοποίησα γκραν σμιθ), καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 200 ml νερό
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αέρα και λαδώνουμε 2 στρογγυλές φόρμες με διάμετρο 24 εκ.
  2. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  3. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε το γάλα, το ξίδι, τη σάλτσα μήλου, το λάδι και τις βανιλίνες.
  4. Σταδιακά ρίχνουμε τα στερεά υλικά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιόμορφη ζύμη.
  5. Μοιράζουμε τη ζύμη στις φόρμες και ψήνουμε τα κέικ για 35-40′ ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο τους.
  6. Βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Ετοιμάζουμε την κρέμα.
  8. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι και την αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Την αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  10. Χτυπάμε για λίγα λεπτά στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να έχουμε μια ανοιχτόχρωμη και σφιχτή κρέμα.
  11. Τοποθετούμε τη μία βάση σε στρογγυλή πιατέλα και απλώνουμε από πάνω το 1/3 της ποσότητας της κρέμας.
  12. Τοποθετούμε προσεκτικά τη δεύτερη βάση.
  13. Καλύπτουμε με τη σοκολατένια κρέμα τόσο την επιφάνεια, όσο και τα πλαϊνά τοιχώματα της τούρτας.
  14. Διακοσμούμε εάν θέλουμε, με φρέσκες φράουλες.
  15. Για να φτιάξουμε τη σπιτική σάλτσα μήλου, βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.
  16. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, καλύπτουμε το σκεύος και αφήνουμε τα μήλα να βράσουν για 45′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν πολύ (για την ακρίβεια να λιώσουν σχεδόν) και να μείνουν με ελάχιστα υγρά.
  17. Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς.
  18. Τη μεταφέρουμε σε αεροστεγές σκεύος και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα.
Σημειώσεις
Η αρχική ιδέα για το σοκολατένιο κέικ εδώ.
Η συνταγή για τη σάλτσα μήλου εδώ.
vegan-chocolate-cake


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *