Νηστίσιμη τούρτα με σοκολάτα και ταχίνι, ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ, από τον Στέλιο Παρλιάρο!

Υλικά

Μπισκότο

  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 50 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  • 50 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)

Κρέμα

  • 200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  • 200 γρ. ταχίνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • κακάο για πασπάλισμα

Μερίδες: 10, Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 25΄, Αναμονή: 3-4 ώρες

Εκτέλεση

Μπισκότο
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το χυμό πορτοκαλιού σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη αμυγδάλου, την άχνη, το κορν φλάουρ και το ξύσμα. Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ομοιογενοποιούμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ., το οποίο έχουμε ακουμπήσει στη λαμαρίνα του φούρνου, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με προσοχή.

Κρέμα
Ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού και μόλις βράσει τον αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά και μόλις λιώσει η σοκολάτα προσθέτουμε το ταχίνι και το ξύσμα.

Συναρμολόγηση
Ξανατοποθετούμε το μπισκότο σε καθαρό τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και από πάνω αδειάζουμε την κρέμα. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 3 ώρες και αφαιρούμε το τσέρκι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο και σερβίρουμε.

Tip
Η τούρτα αυτή δεν περιέχει αλεύρι ούτε άλλα υλικά που περιέχουν γλουτένη, επομένως είναι κατάλληλη για όσους πάσχουν από τη νόσο Κοιλιοκάκη. Αν ανήκετε σε αυτούς ή αν πρόκειται να προσφέρετε το γλυκό σε κάποιον πάσχοντα, φροντίστε να προμηθευτείτε κορν φλάουρ και άχνη ζάχαρη από καταστήματα που πουλάνε προϊόντα χωρίς γλουτένη, ελέγχοντας ότι αυτά φέρουν την ειδική επισήμανση. Έτσι μόνο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν έχουν παραχθεί ή συσκευαστεί σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται άλευρα, όπου είναι πιθανό να «επιμολυνθούν» από τη γλουτένη άλλων προϊόντων. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και ίχνη αυτής π.χ. από ένα ψίχουλο ψωμιού, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στους πάσχοντες.

 

 

http://www.steliosparliaros.gr/ygieina/xoris-glouteni/nistisimi-tourta-sokolata-taxini/

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



2 απαντήσεις στο “Νηστίσιμη τούρτα με σοκολάτα και ταχίνι, ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ, από τον Στέλιο Παρλιάρο!”

  1. Ο/Η Πόπη λέει:

    Δεν ξερω τι έκανα λαθος με τη βάση… Κοκκαλωσε τόσο που έγινε καραμέλα και δεν ξεκόλλαγε με τιποτα απο τον πάτο στο τσερκι. Που ειναι το λαθος; Ακολούθησα κατα γράμμα τις οδηγιες….!

    • Ο/Η sokolata λέει:

      Πολύ λυπάμαι Πόπη γιατί συνήθως οι συνταγές του Παρλιάρου είναι σωστά διατυπωμένες και ελεγμένες. Εψαξα μηπως υπήρχε video της συνταγής αλλά δυστυχώς δεν έχει. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω αφού μου γράφεις πως ακολούθησες την συνταγή κατα γράμμα είναι πως φταίει η λαμαρίνα η ο χρόνος ψησίματος, η το πότε προσπάθησες να το ξεφορμάρεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *