Τούρτα Γατούλα με Στρώσεις Σοκολατένιου Κέικ, Γέμιση Κρέμας Μασκαρπόνε και Βουτυρόκρεμα, από το “The Green MIxer”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Λίγα λόγια για την συνταγή:
• αν αποφασίσετε να την τολμήσετε καλό θα είναι να διαβάσετε και τα σχετικά links για να έχετε άποψη για το πώς θα οργανωθείτε και για τις τεχνικές (δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία, απλά χρειάζεται χρόνος αναμονής ανάμεσα στα διάφορα στάδια). Εγώ την ξεκίνησα μερικές μέρες πριν, φτιάχνοντας τα κέικ, τα οποία και έβαλα στην κατάψυξη, καλά τυλιγμένα και μερικές ώρες πριν ξεκινήσω τα έβαλα στο ψυγείο να ξεπαγώσουν σταδιακά και να τα χρησιμοποιήσω. Ενώ παράλληλα είχα άνεση να φτιάξω την γέμιση και την επικάλυψη.cat birthday cake
• η βουτυρόκρεμα και η ζέστη δεν είναι και ο ιδανικότερος συνδυασμός, με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάθε τόσο να βάζω την τούρτα και το κορνέ με τη γέμιση στο ψυγείο για να κρυώνουν και να μην χάνουν το σχήμα.
• Σχετικά με το κόψιμο του κείκ είναι και αυτό το link – εγώ πλέον χρησιμοποιώ το ειδικό πριονάκι γιατί δεν τα πήγαινα καλά με τις απλές μεθόδους.
• Η βουτυρόκρεμα είναι αρκετά γλυκιά από μόνη της, αλλά επειδή το κέικ και η γέμιση δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά μπορεί να πει κάνεις ότι εξισορροπείται η γλυκά της επικάλυψης

 

Τούρτα με Στρώσεις Σοκολατένιου Κέικ, Γέμιση Κρέμας Μασκαρπόνε και Bουτυρόκρεμα

συνταγή από το καταπληκτικό My little expat kitchen

για το σοκολατένιο κέικ

Υλικά

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. κακάο
1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. αλάτι
300 γρ. ψιλή ζάχαρη
60 ml ηλιέλαιο
190 ml ζεστό καφέ εσπρέσσο (χρησιμοποίησα ντεκαφεϊνέ λόγω παιδιών)
190 ml ξινόγαλα
2 κ.γ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
2 αβγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου και ελαφρά χτυπημένα

Λίγο έξτρα βούτυρο για το βουτύρωμα των φορμών

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε τις βάσεις και τα τοιχώματα των δυο στρογγυλών φορμών διαμέτρου 18εκατ και τοποθετούμε λαδόκολλα στους πάτους (καλό θα είναι να μην παραλειφτεί αυτό το βήμα γιατί δεν θα ξεκολλήσουν εύκολα τα κέικ και μπορεί να σπάσουν).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους στους 180ºC.
Στο μπολ του μίξερ βάσης ή σ’ ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το baking powder, και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τον καφέ, το ξινόγαλα, τη βανίλια και τέλος τα 2 χτυπημένα αβγά. Τα χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, και το αδειάζουμε/μοιράζουμε μέσα στις 2 φόρμες που προετοιμάσαμε. (Επειδή δεν τα πάω καλά με το ζύγισμα με το μάτι και για να είμαι σίγουρη, ακολουθώ και εγώ την συμβουλή της Μάγδας και τα χωρίζω/ζυγίζω με τη ζυγαριά).
Βάζουμε και τις δύο φόρμες στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι όταν εισάγεται ένα μαχαίρι στο κέντρο των κέικ να βγαίνει καθαρό – προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε και ξεραθούν (εμένα επειδή ο φούρνος μου καίει πολύ από πάνω τα ψήνω πάντα στη χαμηλή σχάρα, αλλά αυτό είναι θέμα φούρνου).
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε απ’ το φούρνο τα αφήνουμε για λίγο στη σχάρα να κρυώσουν και έπειτα τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Αν συνεχίσουμε την ίδια ή την επόμενη μέρα τα βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσουν καλά για να μπορέσουμε να τα κόψουμε καλύτερα στη μέση.
Αν δεν κάνουμε άμεσα την τούρτα, τα τυλίγουμε καλά με πλαστική μεμβράνη και αλουμινόχαρτο, ένα-ένα και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Όσο τα κέικ κρυώνουν στο ψυγείο, φτιάχνουμε τη γέμιση.

Γέμιση κρέμας μασκαρπόνε

Υλικά
250 γρ. μασκαρπόνε
60 γρ. ζάχαρη άχνη
220 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35%)

Εκτέλεση
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ βάσης προσθέτουμε το μασκαρπόνε, την ζάχαρη άχνη και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα πολύ σφιχτό μείγμα (προσέχουμε να μην το παραχτυπήσουμε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κόψει).

Συναρμολόγηση της τούρτας

Πριν την συναρμολόγηση καλό θα ήταν να τσεκάρετε την αρχική ανάρτησηπου περιέχει φωτογραφίες βήμα βήμα (ή δείτε και στα σχόλια παραπάνω ένα σχετικό link) για το σωστό τρόπο κόψιματος του κεικ και την τοποθετηση τους.

Βγάζουμε τα κρύα κέικ απ’ το ψυγείο και χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι, κόβουμε τις κορυφές τους ώστε να είναι επίπεδα. Στη συνέχεια κόβουμε το κάθε κέικ σε δυο ίσα κομμάτια ώστε να έχουμε 4 ισομεγέθη κέικ.
Επιλέγουμε την πιατέλα/ βάση όπου θα τοποθετηθεί η τούρτα. Κόβουμε τέσσερις λωρίδες λαδόκολλας και σχηματίζουμε ένα τετράγωνο περίγραμμα πάνω στην πιατέλα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δε θα λερωθεί από την επικάλυψη του κέικ.

Τοποθετούμε το κάτω κομμάτι του πρώτου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα πάνω) πάνω στα κομμάτια λαδόκολλας που τοποθετήσαμε πάνω στην πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω το 1/3 της γέμισης (και πάλι εγώ το χωρίζω ζυγίζοντας τη γέμιση για να υπάρχει ομοιομορφία στο τελικό αποτέλεσμα).
Την απλώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας (οι μικρές σπαστές είναι ιδανικές), προσέχοντας να πάει μέχρι τις άκρες του κέικ για να υπάρχει περιθώριο να απλώσει όταν προστεθεί από πάνω η επόμενη στρώση.
Τοποθετούμε προσεκτικά το επάνω κομμάτι του πρώτου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα κάτω) πάνω στη γέμιση και πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω για να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε από πάνω άλλο 1/3 της γέμισης και το απλώνουμε ομοιόμορφα όπως και με την προηγούμενη στρώση.
Μετά ακουμπάμε από πάνω το επάνω κομμάτι του δεύτερου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα πάνω) και πιέζουμε ελαφρά και πάλι για να ενωθούν. Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και τέλος προσθέτουμε το κάτω κομμάτι του δεύτερου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα κάτω) από πάνω, πιέζοντας ελαφρά.

Βάζουμε το κέικ στο ψυγείο ώστε να δέσει και να είναι έτοιμο για την εφαρμογή της βουτυρόκρεμας.

chocolate layered cake with mascarpone filling

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Για τη βουτυρόκρεμα

(συνταγή προσαρμοσμένη από το Savory sweet life)

Υλικά
1 κούπα (225γρ) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
3-4 (380-500γρ) κούπες ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ. γ εκχύλισμα βανίλιας
μέχρι 4 κ. Σ γάλα ή κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα, με το φτερό. Προσθέτουμε 3 κούπες ζάχαρη άχνη και βάζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα(για να μην πεταχτεί παντού η άχνη) και χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μεσαία και προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και 2 κουταλιές γάλα/κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για 3 λεπτά. Αν θέλουμε η επικάλυψη να είναι πιο σφικτή προσθέτουμε τη ζάχαρη που μας έμεινε ή αν τη θέλουμε πιο χαλαρή/να απλώνεται πιο εύκολα προσθέτουμε 1 κ. Σ γάλα/κρέμα γάλακτος για να την αραιώσουμε (εγώ χρησιμοποίησα 3 κούπες άχνη με 2 κ.Σ. κρέμα γάλακτος, αλλά την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να την κάνω λίγο πιο σφικτή για να κρατάει καλύτερα το σχήμα
(η ζέστη και η βουτυρόκρεμα είναι μεγάλη πρόκληση και αν ο χώρος που δουλεύετε είναι ζεστό μπορεί να χρειαστεί να μπει στο ψυγείο και η βουτυρόκρεμα αλλά και το κέικ με την βουτυρόκρεμα καθώς το δουλεύετε, για να μην λιώσει)

Επικάλυψη με βουτυρόκρεμα / τρίχωμα και πρόσωπο γατούλας

Ιδέα και αρχικό tutorial από την Coco Cake land εδω και ένα κατατοπιστικό tutorial της εδώ

Για το τρίχωμα θα χρειαστούμε μύτη κορνέ για γκαζόν/τρίχωμα όπως αυτή τηςWilton #233.

Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και ρίχνουμε από πάνω μια στρώση βουτυρόκρεμας και με τη βοήθεια μιας μικρής σπαστής σπάτουλας (ή και με μια μακριά ίσια) απλώνουμε μια λεπτή στρώση πάνω και γύρω από το κέικ, κλείνοντας τα κενά αν υπάρχουν, μεταξύ της γέμισης και του κέικ, και αφαιρώντας έξτρα βουτυρόκρεμα. Η ιδέα είναι να κάνουμε μια λεπτή στρώση(το crumb coat όπως λέγεται) που θα καλύψει το κέικ από τυχόν ψίχουλα, ώστε η επόμενη στρώση να «κάτσει» καλύτερα. Επειδή όμως θα καλυφθεί με το «τρίχωμα» δεν μας ενδιαφέρει να βγει και πολύ ίσια, απλά να καλυφθεί καλά (στην περίπτωση μου θα έπρεπε να καλυφθεί λίγο καλύτερα για να μην βγαίνει το χρώμα των κέικ σοκολάτας στο τελικό αποτέλεσμα).

Βάζουμε σε μια σακούλα κορνέ τη μύτη και τη γεμίζουμε με βουτυρόκρεμα.
Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω πιέζω απαλά με τη σακούλα πάνω στο κέικ ώστε να βγει μια μικρή ποσότητα και παράλληλα το τραβάμε προς τα πίσω για να γίνει το εφέ της γούνας (αν δεν έχετε ξαναδουλέψει την τεχνική κάντε λίγο εξάσκηση λίγο πριν και θα βρείτε τον τρόπο, δεν είναι καθόλου δύσκολο).Το γεμίζουμε όλο γύρω γύρω και στο τέλος κάνουμε και το πάνω μέρος ξεκινώντας και πάλι από τα έξω προς τα μέσα. Αν δούμε ότι η βουτυρόκρεμα δεν στέκεται καλά τη βάζουμε στο ψυγείο (ή προσθέτουμε ζάχαρη άχνη για να γίνει πιο σφικτή).fur effect

Φροντίζουμε να κρατήσουμε λίγη βουτυρόκρεμα για να κάνουμε και τα αυτάκια στό τέλος. Όταν τελειώσουμε, τη βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει τελείως (η βουτυρόκρεμα θα σκληρύνει).

Για το πρόσωπο της γατούλας

άσπρη, ροζ και μαύρη ζαχαρόπαστα
οδοντογλυφίδες

Αγοράζω τις ζαχαρόπαστες έτοιμες χρωματισμένες οπότε δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.fondant cat face
Για τα μάτια, σχηματίζουμε με τα χέρια μας δύο μικρές μαύρες μπαλίτσες και τις πιέζουμε απαλά με την παλάμη μας.
Αν κολλάει χρησιμοποιούμε λίγο κορν φλάουρ ή ζάχαρη άχνη και την δουλεύουμε λίγο με τα χέρια. Αντίστοιχα, κάνουμε για τη μύτη μια ροζ μπαλίτσα και την πιέζουμε αρκετά.
Για τα αυτιά σχηματίζουμε δύο τρίγωνα και μπήγουμε από μια οδοντογλυφίδα στο καθένα για να τα στήσουμε στο κέικ.
Για τα μάγουλα ανοίγουμε την ζαχαρόπαστα με ένα πλάστη και κόβουμε με στρογγυλά κουπ πατ. Σχηματίζουμε και τα μουστάκια με μαύρη ζαχαρόπαστα και τα αφήνουμε στην άκρη (δεν πρέπει να τα κάνουμε πολλές ώρες πριν για να μην σκληρύνουν πολύ και δεν μπορούμε να τα τοποθετήσουμε πάνω στην τούρτα).

Συναρμολόγηση

Λίγες ώρες πριν κόψουμε την τούρτα, βάζουμε το πρόσωπο και τα αυτάκια.
Ξεκινάμε με τα αυτιά, τα οποία μπήγουμε απαλά πάνω στην τούρτα και τα καλύπτουμε στο πίσω μέρος με «τρίχωμα», με τη βουτυρόκρεμα που φυλάξαμε (αν έχει ζέστη βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για να κρυώσει η βουτυρόκρεμα)
Βάζουμε λίγο νεράκι (ελάχιστο) με το δάχτυλο μας ή ένα πινελάκι στο πίσω μέρος από τα ματια/μύτη/μάγουλα/μουστάκια και τα τοποθετούμε προσεχτικά πάνω στη βουτυρόκρεμα
(χρειάζεται λίγο προσοχή για να μην χαλάσουμε την επικάλυψη βουτυρόκρεμας ή να σπάσει η ζαχαρόπαστα-εμένα μου έσπασαν λίγο τα μουστάκια γιατί είχαν ξεραθεί αρκετά).

Φυλάσσεται στο ψυγείο για 4-5 μέρες (λόγω ύψους θα είναι δύσκολο να καλυφθεί όρθιο).

 

http://thegreenmixer.com/2015/08/26/%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1/

cake slice top & side b

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *