Τούρτα κανταΐφι με κρέμα σοκολάτας, από την Ντίνα Νικολάου και το minervahorio.gr!
Μια φανταστική συνταγή για γλυκό από τη σεφ Ντίνα Νικολάου, με σοκολάτα, σιροπιαστό κανταΐφι και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. Θα την απολαύσετε!
ΥΛΙΚΑ
για 1 ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.
Για την κρέμα
650 ml γάλα
125 γρ. ζάχαρη
70 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. Χωριό soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος μειωμένα λιπαρά
Για την σοκολατένια σαντιγύ
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
100 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο
Για τη βάση
100 γρ. φύλλο κανταϊφι
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
60 γρ. Χωριό soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος μειωμένα λιπαρά, λιωμένο
Για το σιρόπι
100 γρ. ζάχαρη
200 ml νερόχυμός από ½ λεμόνι
Για το γαρνίρισμα
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, τριμμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη σαντιγύ: Λιώνουμε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει λίγο.
Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγύ. Ανακατεύουμε σε τρεις δόσεις τη σαντιγύ με τη σοκολάτα, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς. Αφήνουμε τη σαντιγύ στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. - Για την κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα μπολ, βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη σκόνη βανίλιας και τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να γίνουν ένα πηκτό μείγμα. Με μια κουτάλα της σούπας, παίρνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπολ με τα χτυπημένα υλικά, δουλεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το καινούριο μείγμα που θα προκύψει να γίνει λείο και σχετικά ρευστό. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σπασμένη σοκολάτα και το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. - Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε για 5 – 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
- Για τη βάση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Απλώνουμε εκεί το κανταΐφι και το αραιώνουμε λιγάκι με τα χέρια για να απλωθεί σε όλο τον πυθμένα. Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνουμε το κανταΐφι για 15 λεπτά, μέχρι απλώς να ροδίσει απαλά και να στεγνώσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Συναρμολόγηση: Απλώνουμε επάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι την κρέμα σοκολάτα. Ισιώνουμε την επιφάνεια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να παγώσει καλά η κρέμα.
Βγάζουμε τη μεμβράνη, ξεφορμάρουμε το γλυκό σε μια πιατέλα και απλώνουμε τη σοκολατένια σαντιγύ ανασηκώνοντάς την με ένα πιρούνι για να κάνει κορυφές (αν θέλουμε, τη βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζουμε ροζέτες στην επιφάνεια της κρέμας). Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης. Σερβίρουμε αμέσως.
Μία συνταγή της chef Ντίνας Νικολάου για την εκπομπή «Ένα τραπέζι Ελλάδα» – Επεισόδιο «Τρίκαλα». Δείτε το βίντεο της συνταγής μέσω ΣΚΑΙ web TV (video on demand).
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Ονειρεμένα, εύκολα σπιτικά μπακλαβαδάκια, από την αγαπημένη Ελενα Χονδρογιάννη και το elenacooks.gr!
Φλογέρες με σοκολάτα και αμύγδαλα της "L", από την αγαπημένη Ελευθερία Μπούτζα και το "Μαγειρεύοντα...
Γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι, από την Αργυρώ μας !
Σοκολατένιο εκμέκ κανταϊφι, από τον Chef Kωστή Κωστάκη και το "chef στον αέρα"!
Εκμέκ κανταΐφι, από την Vasiliki ver, και τις Μαγειρικές Διαδρομές!
Εκμέκ κανταϊφι, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr!
Αφήστε μια απάντηση