Τούρτα κωκ με γκανάζ σοκολάτας, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ΧΡΟΝΟΣ:
ΜΕΡΙΔΕΣ: 10-12
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4

Υλικά

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 2 φλ κρέμα γάλακτος ελαφριά
  • 1/2 φλ ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 5 κρόκοι μεγάλων αβγών
  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 4 κ.σ. κρύο βούτυρο ανάλατο, σε 4 κομμάτια
  • 1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το παντεσπάνι:

  • 2 1/4 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μπέικιν σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 φλ ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 1/4 φλ βουτυρόγαλα

Για την γκανάζ:

  • 225γρ ημίγλυκη σοκολάτα, λεπτοκομμένη
  • 3/4 φλ κρέμα γάλακτος

Διαδικασία

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, 6 κ.σ. ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ανακατεύουμε με αναδευτήρα τους κρόκους των αβγών μέχρι να ενωθούν.

Προσθέτουμε τις 2 κ.σ. ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατελυουμε για 15 δευτερόλεπτα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει κρεμώδες.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε για 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενωθεί και το μείγμα να γίνει κίτρινο και παχύ.

Όταν το μείγμα της κρέμας γάλακτος ζεσταθεί, το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα με τους κρόκους και το επιστρέφουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα, σιγομαγειρεύοντας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να εμφανιστούν φούσκες και το μείγμα να γίνει παχύρρεστο, για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια.

Περνάμε την κρέμα από ένα κόσκινο σε ένα μέτριο μπολ.

Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη κολλητά πάνω στην κρέμα για να μην κάνει πέτσα και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες, μέχρι 2 ημέρες.

Για το παντεσπάνι:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο στρογγυλά ταψιά για κέικ 22 εκ και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μπέικιν σόδα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.

Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για 3-5 λεπτά.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας για 1 λεπτό μετά από κάθε προσθήκη.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας.

Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά όλα μαζί και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.

Ρίχνουμε και το βουτυρόγαλα και συνεχίζουμε για 1 λεπτό, μετά αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπάμε για 3 επιπλέον λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο ταψιά.

Ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει με λίγα νωπά ψίχουλα από το κέντρο.

Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά στα ταψιά και μετά σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Για την γκανάζ:

Όσο κρυώνει το παντεσπάνι, βάζουμε τη σοκολάτα σε μια κούπα μετρήματος και την αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε την κρέμα γάλκτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και τη ζεσταίνουμε.

Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και την αφήνουμε 2 λεπτά.

Αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα στο κέντρο, ανοίγοντας σιγά-σιγά το κυκλικό ανακάτεμα μέχρι να γίνει εντελώς λεία η γκανάς.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει λίγο, αλλά να είναι ευκίνητη.

Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε από πάνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο κέικ και ρίχνουμε τη γκανάζ στο κέντρο του κέικ.

Με μια σπάτουλα απλώνουμε απαλά την γκανάζ επάνω στο κέικ.

Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1285/Toyrta-kok-me-gkanas-sokolatas

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *