Τούρτα opera, σοκολάτα-μπανάνα από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τούρτα opera, με κρέμα σοκολάτα, κρέμα μπανάνα, και με μπισκότο αμυγδάλου σοκολάτας. Τέλος γλασαρισμένη με υπέροχο γλάσο σοκολάτας, αρωματισμένο με ουίσκι. Απλά θεϊκή.. Η καταπληκτική αυτή φώτο είναι από την τούρτα που την έφτιαξε ο φίλος μου Leonidas, μέλος του ιστολογίου μου. Συγχαρητήρια!! πολύ τέλεια.

Υλικά για τετράγωνο τσέρκι 25×25 εκ. ή παραλληλόγραμμο 22×27 εκ.

Υλικά για το μπισκότο αμυγδάλου σοκολάτας:  170 γρμ. αμύγδαλο σκόνη 160 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική 3 αυγά μεγάλα, ολόκληρα 4 κρόκοι αυγών 110 γρμ. ασπράδια, (3 αυγά μεγάλα περίπου) 90 γρμ. ζάχαρη 80 γρμ. αλεύρι 40 γρμ. άγλυκο κακάο σκόνη

Για την κρέμα πραλίνα σοκολάτας: 90 γρμ. γάλα 95 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 80 γρμ. ζάχαρη 2 κρόκοι αυγών 35 γρμ. κόρν φλάουρ 60 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη 2 κουτ. σ. πραλίνα (nutella) 100 γρμ. φουντούκια 170 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για την κρέμα μπανάνας: 120 γρμ. αρκετά ώριμες μπανάνες 80 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη 40 γρμ. κρέμα γάλακτος 1 1/2 φύλλο ζελατίνα, (2,5 γρμ. περίπου) 2 κουτ. σ. καυτή κρέμα γάλακτος 180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή 1 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη 1 βανίλια λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για το σιρόπι: 400 γρμ. ελαφρύ καφέ φίλτρου 150 γρμ. ζάχαρη 1 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ

Γλάσο σοκολάτας για επικάλυψη: 200 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο 170 γρμ. κρέμα γάλακτος 1 κουτ. σ. μέλι 1 κουτ. γλ. ουίσκι

Εκτέλεση: Για το μπισκότο σοκολάτας: 1. Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τα 3 ολόκληρα αυγά, τους 4 κρόκους, τη σκόνη αμυγδάλου, και τα 160 γρμ. ζάχαρη, για 15 λεπτά περίπου. 2. Σε άλλο κάδο χτυπάμε τα 110 γρμ. ασπράδια με τα 90 γρμ. ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. 3. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα αυγών ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ. 4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, και το προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν, και απλώνουμε το μίγμα σε τρεις λαδόκολλες σε διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από 25×25 εκ. 5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C. για 10 λεπτά. Αν έχουμε φούρνο με αέρα, τα βάζουμε όλα μαζί.

Σιρόπι: Διαλύουμε το νες καφέ στο ζεστό καφέ φίλτρου μαζί με τη ζάχαρη.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Κρέμα πραλίνα σοκολάτα: 1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, με το γάλα, στη φωτιά να κάψει. 2. Χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη, και το κόρν φλάουρ, πολύ καλά να ασπρίσουν. Ρίχνουμε στο μίγμα 3-4 κουταλιές από το ζεστό μίγμα γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα με το μίγμα γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζει και να πήξει η κρέμα. 3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες σοκολάτες. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν, και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπάζοντας με μεμβράνη που να πατά πάνω στην κρέμα. 4. Βάζουμε στο μούλτι την πραλίνα με τα φουντούκια, και τα δουλεύουμε αρκετά καλά να γίνουν ένας πολτός, χωρίς κομμάτια από φουντούκια. 5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. 6. Ρίχνουμε στη κρέμα σοκολάτα τον πολτό φουντουκιού, και δουλεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν, και να αφρατέψει. Προσθέτουμε διαδοχικά την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις, με μία πλαστική σπάτουλα μαρίζ, να ενσωματωθεί καλά. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Κρέμα μπανάνας: 1. Μουσκέυουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό. 2. Καθαρίζουμε, και πολτοποιούμε στο μούλτι τις μπανάνες. 3. Λιώνουμε τις σοκολάτες με τα 40 γρμ. κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί, ή προσεχτικά στο φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας τακτικά. 4. Στραγγίζουμε καλά την ζελατίνα, την διαλύουμε στις δύο κουταλιές καυτή κρέμα γάλακτος, και την προσθέτουμε στη ζεστή σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά, και την ρίχνουμε μέσα στον πολτό μπανάνας. Ανακατεύουμε καλά-καλά, και ρίχνουμε μερικές σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, φτιάχνοντας το χρώμα που επιθυμούμε. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 5. Προσθέτουμε διαδοχικά τα 180 γρμ. παχύρρευστης κρέμας γάλακτος, ανακατεύοντας με μία μαρίζ απαλά, έως ότου ενωθούν καλά τα δύο υλικά. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Γλάσο σοκολάτας: 1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το ουίσκι στη φωτιά να κάψει σε σημείο βρασμού. 2. Προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ, να λιώσει η σοκολάτα. 3. Προσθέτουμε το μέλι, και ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί καλά. 4. Αδειάζουμε τα 2/3 σε ένα άλλο σκεύος, και την κρυώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. 5. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο 1/3 και ανακατεύουμε πάντα απαλά με την μαρίζ, φέρνοντάς την σε θερμοκρασία 30-32 βαθμούς. Είναι έτοιμη να γλασάρουμε αμέσως το γλυκό μας.

Ολοκλήρωση: 1. Κόβουμε τα μπισκότα ακριβώς στο μέγεθος του τσέρκι, 25×25 εκ. Βάζουμε πάνω σε ένα δίσκο το τσέρκι, τοποθετούμε το ένα μπισκότο, και με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι. 2. Απλώνουμε με σπάτουλα τη μισή κρέμα πραλίνα από πάνω, και τοποθετούμε το δεύτερο μπισκότο σοκολάτας. Το βρέχουμε και αυτό καλά με το σιρόπι. 3. Απλώνουμε την κρέμα μπανάνα, και τοποθετούμε το τρίτο μπισκότο. Βρέχουμε καλά με το υπόλοιπο σιρόπι. 4. Αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα πραλίνα, και την απλώνουμε σε λεία επιφάνεια. 5. Τοποθετούμε το γλυκό στη κατάψυξη για 1 1/2 ώρα περίπου, να παγώσει καλά. 6. Αδειάζουμε το γλάσο σοκολάτας, και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Το τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει, και να σφίξει το γλάσο σοκολάτας. 7. Αφαιρούμε το τσέρκι με την βοήθεια καμινέτου, ή με ένα καυτό στεγνό μαχαίρι, (το βουτάμε σε βραστό νερό, και το σκουπίζουμε). 8. Διακοσμούμε την τούρτα με χοντρό ροκανίδι άσπρης και μαύρης σοκολάτας, και με 3-4 κερασάκια στη μέση. Δεν χρειάζεται υπερβολικό στόλισμα. Όσο πιο απλό, τόσο πιο όμορφο. Κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια, και σερβίρουμε.

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2014/01/opera.html#more

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *