Creta Carob

Περιγραφή

Είναι μια συνταγή ακόμα από το Στέλιο Παρλιάρο και αρκετά εποχιακή θα έλεγα! Απολαύστε την! Αλλα με μια παραλλάγη στη μπανάνα. Μπορείτε θεωρώ να χρησιμοποιήσετε φρούτο πολτοποιημένο της αρεσκείας σας όπως μήλο, μπανάνα, αχλάδι.

Τούρτα παγωτό σοκολάτα με ζελέ μπανάνα

Συνταγή από:

giwtakialterego

Τι χρειαζόμαστε:

Για το ζελέ

  • 7 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (και όλο το πακέτο να βάλετε δεν υπαρχει πρόβλημα)
  • 250 γρ. πούλπα μπανανα (εγω έβαλα και παραπάνω)
  • 15 γρ. λικέρ (εγώ έβαλα μαστίχα)

Για τη βάση (καλύτερα να το κάνετε διπλή δόση γιατί εμένα μου φάνηκε λιγο!)

  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. κακάο

Για το σιρόπι

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό

Για την κρέµα σοκολάτα (Αν δεν σας πήξει χρησιμοποιήστε άνθος αραβοσίτου οσο χρειαστει ..)

  • 220 γρ. σοκολάτα περίπου 65% – 70% κακάο ψιλοκοµµένη
  • 160 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 230 γρ. κρέµα γάλακτος 35% – 36% λιπαρά, χτυπηµένη στο µίξερ µέχρι να γίνει παχύρρευστη

Για το γλάσο

  • 200 γρ. σοκολάτα 50% – 55% κακάο ψιλοκοµµένη
  • 180 γρ. κρέµα γάλακτος 35% – 36% λιπαρά

 

Πώς το κάνουμε:

  1. Ετοιµάζουµε το ζελέ μπανάνα από την προηγούµενη µέρα, έτσι ώστε να έχει περιθώριο να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί. Σε ένα µπολ µε κρύο νερό και παγάκια βυθίζουµε τη ζελατίνη και την αφήνουµε να µαλακώσει.
  2. Στο µεταξύ, σε µια µικρή κατσαρόλα ρίχνουµε το 1/3 της πούλπας μπανάνας και βάζουµε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά (δεν το αφήνουµε να βράσει εντελώς). Αποσύρουµε από τη φωτιά, στύβουµε µε τα χέρια τις ζελατίνες, που θα έχουν γίνει σαν µεµβράνες, και τις ρίχνουµε στην καυτή πούλπα. Ανακατεύουµε µε µια κουτάλα, έως ότου οι ζελατίνες λιώσουν εντελώς. Προσθέτουµε την υπόλοιπη πούλπα μπανάνας και ανακατεύουµε καλά.
  3. Στο τέλος ρίχνουµε το λικέρ και ανακατεύουµε. Προσοχή: δεν βάζουµε παραπάνω ποτό, γιατί δεν θα παγώσει καλά το ζελέ.
  4. Ακουµπάµε ένα τσέρκι διαµέτρου 18 εκ. πάνω σε µεµβράνη και τυλίγουµε τις άκρες της γύρω από τα εξωτερικά τοιχώµατα, δηµιουργώντας έναν πάτο. Ακουµπάµε το τσέρκι µε τη µεµβράνη πάνω σε ένα ταψί ή λαµαρίνα, για να είναι σταθερό, και αδειάζουµε στο εσωτερικό του το µείγµα του ζελέ. Βάζουµε στην κατάψυξη µέχρι να παγώσει. Θέλει αρκετές ώρες.
  5. Για τη βάση μας, προθερµαίνουµε το φούρνο στους 160° – 170° C. Κοσκινίζουµε σε ένα µπολ το αλεύρι και το κακάο. Ρίχνουµε στον κάδο του µίξερ το αυγό µε τη ζάχαρη και τα χτυπάµε µε το σύρµα μέχρι να αφρατέψουν καλά. Σταµατάµε το χτύπηµα και ρίχνουµε σιγά-σιγά τα κοσκινισµένα υλικά (αλεύρι και κακάο), ενώ παράλληλα ανακατεύουµε απαλά µε µια κουτάλα. Βάζουµε ένα τσέρκι διαµέτρου 20 εκ. στη λαµαρίνα, πάνω σε λαδόκολλα. Αδειάζουµε το µείγµα και το στρώνουµε, ώστε να έχει παντού ίδιο πάχος.
  6. Ψήνουµε για 12 λεπτά. Κατόπιν αφήνουµε να κρυώσει ελαφρώς η βάση και ξεφορµάρουµε.
  7. Για το σιρόπι, ρίχνουµε τη ζάχαρη µε το νερό σε µια κατσαρόλα και την τοποθετούµε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει 
να κοχλάζει, µετράµε 1 λεπτό και αποσύρουµε.
  8. Για την κρέµα σοκολάτα, βάζουµε την ψιλοκοµµένη κουβερτούρα σε ένα µεταλλικό µπολ και την αφήνουµε για λίγο στην άκρη µέχρι να έρθει η στιγµή να τη χρησιµοποιήσουµε.
  9. Ρίχνουµε το γάλα σε µια µικρή κατσαρόλα και την τοποθετούµε σε µέτρια φωτιά. Μόλις το γάλα πάρει βράση, αποσύρουµε από τη φωτιά και το αδειάζουµε πάνω από την κουβερτούρα. Στο τέλος ενσωµατώνουµε την παχύρρευστη κρέµα γάλακτος και ανακατεύουµε έως ότου ενσωµατωθεί καλά στο µείγµα.
  10. Συναρµολόγηση: Σε µια πιατέλα ή οποιαδήποτε άλλη βάση προτιµάµε, ακουµπάµε ένα καθαρό τσέρκι διαµέτρου 20 εκ. Μέσα στο τσέρκι βάζουµε την ψηµένη αλλά κρύα, πια, βάση. Πάνω από τη µουσκεµένη βάση αδειάζουµε τη µισή κρέµα σοκολάτα και µε µια σπάτουλα τη στρώνουµε οµοιόµορφα σε όλη την επιφάνεια.Βγάζουµε το ταψάκι µε το ζελέ από την κατάψυξη, αφαιρούµε τη µεµβράνη και το ξεφορµάρουµε µε προσοχή.Βάζουµε το δίσκο του ζελέ μπανάνα πάνω από την κρέµα σοκολάτα, στο κέντρο της, και µε τα δάχτυλά µας τον πιέζουµε λίγο προς τα κάτω για να κολλήσει στην κρέµα. Καλύπτουµε το παγωµένο ζελέ µε την υπόλοιπη κρέµα σοκολάτα, την οποία απλώνουµε οµοιόµορφα µε µια σπάτουλα. Αφήνουµε το γλυκό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες, να παγώσει καλά και να σφίξει. Ετσι θα γλασάρεται πιο εύκολα.
  11. Για το γλάσο, λίγο πριν βγάλουµε το γλυκό από την κατάψυξη, ετοιµάζουµε το γλάσο έτσι ώστε να είναι ζεστό. Βάζουµε την ψιλοκοµµένη κουβερτούρα στο ψηλό δοχείο που πωλείται µαζί µε τα ραβδοµπλέντερ ή σε ένα µπολ. Ρίχνουµε την κρέµα γάλακτος σε µια κατσαρόλα και τη βάζουµε να ζεσταθεί σε µέτρια φωτιά. Αµέσως πριν πάρει βράση η κρέµα γάλακτος, την αποσύρουµε από τη φωτιά και την αδειάζουµε πάνω από την κουβερτούρα. Βγάζουµε την τούρτα από την κατάψυξη και την ξεφορµάρουµε
  12. Τη βάζουµε σε µια σχάρα και ρίχνουµε από πάνω το γλάσο ζεστό (περίπου στους 45° – 50° C).

 

 

Λίγα μυστικά ακόμα

 

Μπορείτε να διακοσμήσετε με κομματάκια μπανάνα και μπισκότο. Εγώ έβαλα τριμμένο μπισκότο μεσα στη κρέμα σοκολάτας!

 

http://www.sintagespareas.gr/sintages/tourta-pagoto-sokolata-me-zele-mpanana.html

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *