Μια γλυκιά πρόταση για τούρτα σιροπιαστή με μπισκότα και μους σοκολάτα της Ντίνας Νικολάου.

  • Προετοιμασία: 30´
  • Ψήσιμο: 30´
  • Αναμονή: 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ (8-10 μερίδες)

Για τη βάση

  • 225 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο επιπλέον για τι φόρμα
  • 280 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 3 αυγά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 80 ml γάλα
  • 80 γρ. μπισκότα σοκολάτας, χοντροσπασμένα + επιπλέον για το στόλισμα

Για το σιρόπι

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml νερό
  • Χυμό από ½ λεμόνι

Για την μους

  • 240 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 80 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας κακάο, άγλυκο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 360 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla, χτυπημένη σε σαντιγί
  • Λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την μους:

  1. Βάζω σε μια κατσαρολίτσα τη σοκολάτα, το νερό, το κακάο, τη ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι και ζεσταίνω ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει κρέμα.
  2. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
  3. Προσθέτω την χτυπημένη κρέμα σε δόσεις, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
  4. Βάζω την μους σε ένα μπολ και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω.

Για τη βάση:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.
  2. Βουτυρώνω ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24-25 εκ. και στρώνω στη βάση με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να γίνουν κρέμα.
  4. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο, κρεμμώδες μείγμα.
  5. Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού και το γάλα και σταματάω το μίξερ.
  6. Ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με μια μαρίζ.
  7. Τέλος, ρίχνω τα μπισκότα και ανακατεύω να σκορπίσουν στο μείγμα.
  8. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά.
  9. Δοκιμάζω με μια οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή, αποσύρω από το φούρνο.
  10. Αφήνω τη βάση να κρυώσει.

Για το σιρόπι:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 5 λεπτά.
  2. Προσθέτω το χυμό λεμονιού και αποσύρω από τη φωτιά.
  3. Το αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρό.

Για τη συναρμολόγηση:

  1. Με ένα σουβλί ή με μια οδοντογλυφίδα κάνω διάσπαρτες τρύπες επάνω στη βάση και ραντίζω με το σιρόπι.
  2. Το αφήνω για 20 λεπτά και ξεφορμάρω.
  3. Μεταφέρω τη βάση σε μια μεγάλη πιατέλα και απλώνω την μους σοκολάτας.
  4. Κολλάω γύρω από την τούρτα, χοντροσπασμένα μπισκότα και βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μια γλυκιά πρόταση της αγαπημένης Ντίνας Νικολάου.

Τα φλαβονοειδή της κουβερτούρας προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χάρη στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της LDL – Χοληστερόλης, αλλά και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.

Το βούτυρο που χρησιμοποιείται στη συνταγή είναι ένα φυσικό προϊόν, βασικό παράγωγο του γάλακτος που περιέχει πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ακόμα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, αφού μόλις 100 γραμμάρια βουτύρου καλύπτουν το 75% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού.

Επιπρόσθετα, αυτή η γλυκιά πρόταση προσφέρει ασβέστιο και βιταμίνη D, που προέρχονται τόσο από την κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά όσο και από το βούτυρο.

Τέλος, τα μπισκότα σοκολάτας προσδίδουν μια ιδιαίτερα χαλαρωτική νότα στη συνταγή, βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση χάρη στην ικανότητα της σοκολάτας να συμβάλλει στην αύξησης της έκκρισης σεροτονίνης και ντοπαμίνης.

Μοναδικό γλυκό αλλά να θυμάστε πως πρέπει να δίνετε προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε.

https://www.logodiatrofis.gr/glyka/tourta-siropiasti-mpiskota-mous-sokolata

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *