Τούρτα σοκολάτα με φράουλες και μπανάνες, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος”!

Αν ψάχνετε για την τέλεια τούρτα σοκολάτας, τότε δοκιμάστε αυτή την τούρτα. Πιο σοκολατένια και γευστική, δεν γίνεται!! Με σοκολατένιο παντεσπάνι σιροπιασμένο με σιρόπι σοκολάτας. Με γέμιση σάλτσας από φρέσκες φράουλες, και δεύτερη γέμιση από φρέσκες μπανάνες. Μους μαύρης σοκολάτας με 70% περιεκτικότητας σε κακάο, και με προσθήκη έξτρα κακάο, για πιο… σοκολατένια γεύση. Απλά μια σοκολατένια… ηδονή!!

Υλικά για τσέρκι 24 εκ. διάμετρο, και 5,5 – 6 εκ. ύψος:

Για το παντεσπάνι:
100 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρμ. κόρν φλάουρ
20 γρμ. κακάο σκόνη
1 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ κοφτό, (2 γρμ.)
3 μεγάλα αυγά
1 βανίλια

Για την μους σοκολάτας:
470 γρμ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
5 κρόκοι αυγών
85 γρμ. ζάχαρη
15 γρμ. κακάο
640 γρμ. κουβερτούρα με 65% – 70% κακάο, ψιλοκομμένη
180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για το σιρόπι:
80 γρμ. ζάχαρη
200 γρμ. νερό
15 γρμ. κακάο

Για την γέμιση φράουλας:
450 γρμ. φράουλες καθαρό βάρος, χοντροκομμένες
180 γρμ. ζάχαρη
2 στρογγυλές φέτες λεμόνι

Για την γέμιση μπανάνας:
1 μεγάλη μπανάνα καλά γινωμένη, κομμένη σε λεπτές φέτες

Για το γαρνίρισμα:
μερικές φράουλες
σαντιγί, κ.λ.π.

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:

  1. Κοσκινίζουμε όλα μαζί δυο φορές το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το κακάο, και το πέικιν πάουντερ.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
  3. Το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, και προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι.
  4. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα να ενσωματωθούν.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε τσέρκι 24 εκ. που το έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει με κακάο, και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C βαθμούς, για 30′-35′ λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί. Πρέπει να βγει στεγνή.
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το ξεφορμάρουμε.
  7. Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια αν χρειαστεί, και το κόβουμε σε δυο οριζόντιους δίσκους 1 εκ. πάχος.

Γέμιση φράουλας:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και τις φέτες λεμονιού.
  2. Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να μαριναριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Κατόπιν τις αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, αφαιρούμε το λεμόνι, και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
  4. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  5. Τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν λίγο, και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Σιρόπι:

  1. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 2-3 λεπτά, από το σημείο βρασμού.
  2. Αποσύρουμε, και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Μους σοκολάτας:

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ελαφρώς τη ζάχαρη με τους κρόκους.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 470 γρμ. κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το μείγμα κρόκων.
  3. Τοποθετούμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα.
  4. Μόλις το μείγμα ζεσταθεί στους 85° C, και δέσει ελαφρώς, το αδειάζουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
  5. Περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, ώστε να λιώσει και να γίνει ένα λείο μείγμα.
  6. Αφήνουμε να πέσει αρκετά η θερμοκρασία, ελαφρώς χλιαρή, ανακατεύοντας τακτικά.
  7. Κατόπιν ενσωματώνουμε απαλά με μια μαρίζ, με την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
  8. Παίρνουμε 250 γρμ. από την μους, και την βάζουμε σε μια σακούλα του κορνέ. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, και να σφίξει η μους καλά.

Ολοκλήρωση:

  1. Τοποθετούμε ένα τσέρκι 24 εκ. διάμετρο, και 5,5 – 6 εκ. ύψος επάνω σε ένα δίσκο. Βάζουμε μέσα το ένα παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε, και απλώνουμε επάνω την σάλτσα φράουλας.
  2. Από πάνω ρίχνουμε την μισή μους σοκολάτα, και την ισιώνουμε. Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι, πιέζουμε ελαφρά να κάτσει, ώστε να μην αφήσουμε κενά, το σιροπιάζουμε, και στρώνουμε επάνω τις φέτες μπανάνας. Τις πατάμε με την παλάμη μας ελαφρά, και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μους σοκολάτα. Γεμίζουμε το τσέρκι μέχρι επάνω, και με μια παλέτα τραβάμε την μους, και την ισιώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσει καλά. (Προσοχή, γεμίζουμε το τσέρκι μέχρι επάνω, εάν έχουμε χρησιμοποιήσει τσέρκι έως 6 εκ. ύψος).
  3. Με ένα φλόγιστρο ζεσταίνουμε το τσέρκι ελαφρώς, και το τραβάμε προς τα πάνω, για να ξεφορμάρουμε.
  4. Καλύπτουμε τα πλαϊνά της τούρτας με την μους σοκολάτας που κρατήσαμε στη σακούλα του κορνέ.
  5. Γαρνίρουμε την τούρτα με μερικές ροζέτες από την μους σοκολάτας που μας έχει περισσέψει, και με μερικές ροζέτες σαντιγί.
  6. Τέλος, στολίζουμε με μερικές φρέσκες φράουλες.
  7. Τοποθετούμε την τούρτα για 2 ώρες στο ψυγείο να επανέλθει σε κανονική ψύξη.

Tips:
Προαιρετικά εάν θέλουμε όπως είναι παγωμένη από την κατάψυξη, περνάμε την επιφάνεια απαλά με ένα μαλακό πινελάκι, με ζελέ επικάλυψης, για να της δώσουμε καλύτερη εμφάνιση, και γυαλάδα. (Βλέπε συνταγή). Προσοχή όμως, μην την χαλάσετε.
Επίσης, περνάμε και τις φράουλες με ζελέ επικάλυψης, για να κρατηθούν φρέσκες και γυαλιστερές.

Μερίδες: 14

 

 

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2016/04/blog-post_5.html#more

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *