Αφράτο κέικ πορτοκάλι με γλάσο, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφράτο και πορτοκαλένιο κέικ για κάθε στιγμή της ημέρας, όταν ο καφές και το τσάι σας ζητούν καλή παρέα στο πιατάκι. Εγώ το πήγα πεσκέσι στη μαμά μου και πολύ το ευχαριστήθηκε η γλυκούλα μου. Εξού και το πλαστικό μπλε σκεύος μεταφοράς. Έχει και καπάκι που κουμπώνει με ασφάλεια. Πολύ με έχει βολέψει αυτό το σκεύος… 

Υλικά για μια κανονική φόρμα με τρύπα στη μέση

  • 4 αβγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή ή λευκή αν δεν σας βρίσκεται
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελαφρύ ή ανάμεικτο με αραβοσιτέλαιο
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα +4 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
  • 100γρ. κόντιτα πορτοκάλι ή γλυκό κουταλιού πορτοκάλι στραγγισμένο και ψιλοκομμένο

Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • 2-3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
  • 150γρ. ζάχαρη άχνη
  • Μερικές φέτες από γλυκό πορτοκάλι ή περγαμόντο
  • Μερικά κράνμπερις αποξηραμένα

cake portokali 4edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βάζετε τα αβγά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε για 5 λεπτά να διογκωθούν και να ασπρίσουν.
  2. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφού ενσωματωθούν σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε τα τρία φλιτζάνια αλεύρι σταδιακά από σουρωτήρι, ανακατεύοντας παράλληλα με σπάτουλα σιλικόνης. Όταν ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι στο μίγμα το αδειάζετε σε φόρμα σιλικόνης ή καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη μεταλλική φόρμα.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κόντιτα ή το ψιλοκομμένο και στραγγισμένο γλυκό πορτοκάλι με τις 4 κουταλιές αλεύρι και τα ρίχνετε στο κέικ, ομοιόμορφα και περιμετρικά από την τρύπα της φόρμας.
  4. Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για  μια ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει, να ροδοκοκκινίσει και όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του να το βγάλετε στεγνό.
  5. Όταν είναι έτοιμο, ξεφουρνίζετε το κέικ και το ξεφορμάρετε μετά από λίγα λεπτά πάνω σε σύρμα για να κρυώσει εντελώς. Το μεταφέρετε τότε σε πιατέλα σερβιρίσματος κι ετοιμάζετε το γλάσο ανακατεύοντας το χυμό του πορτοκαλιού με όση άχνη ζάχαρη χρειαστεί μέχρι να γίνει παχύρρευστο, αλλά να πέφτει με σχετική δυσκολία από το κουτάλι και να απλώνεται εύκολα.
  6. Καλύπτετε το κέικ με το γλάσο πορτοκαλιού που ετοιμάσατε και διακοσμείτε με κομματάκια από γλυκό πορτοκάλι και κράνμπερις. Όταν στεγνώσει το γλάσο είναι έτοιμο να σερβιριστεί το κέικ σας. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε λοιπόν μαζί με το τσάι ή τον καφέ σας…

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

http://www.sweetly.gr/2016/02/afrato-cake-portokali-me-glaso/#more-4799

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *