Creta Carob
Sukrin-Life tree
Bolero-Biodiet

Το άρωμα του πορτοκαλιού ταιριάζει παντού , σε αλμυρές και γλυκές δημιουργίες . Εγώ προσωπικά το λατρεύω…ένα αγαπημένο κέικ που έπαιζε πολλές φορές το ρόλο της βασιλόπιτας ήταν αυτό με ξύμα πορτοκαλιού , χυμό πορτοκαλιού και πασπαλισμένο με άχνη… αυτό το σημερινό όμως …είναι το «κάτι άλλο» αφού περιέχει ολόκληρα , ζουμερά , σπιρτόζικα πορτοκάλια με όλη τους τη σάρκα , τον καρπό και το χυμό….το άρωμά του…αξεπέραστο και η υφή του σκέτη απόλαυση… ευχαριστώ τη φίλη Αρετή Βαρδάκα που μου έδωσε τη συνταγή κι εγώ με τη σειρά μου τη μοιράζομαι με όλους εσάς…

keik portokali1
Δείτε το:
Υλικά:
1 φλ. τσ. ηλιέλαιο
2 φλ. τσ. ζάχαρη
250 ml. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 βανίλιες
3 αυγά
2 μέτρια , λεπτόφλουδα πορτοκάλια
1 κ.γλ. μπέικιν
500 γρ. κοκ. φαρίνα
Για το γλάσο:
5 κ. σ. άχνη ζάχαρη
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Λίγο χυμό (σχεδόν από μισό) πορτοκάλι ώστε να πετύχουμε ένα σφιχτό γλάσο που να στέκεται.

Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια , κόβουμε τις δύο άκρες , τα καθαρίζουμε από κουκούτσια και λευκές ίνες και τα κόβουμε στη μέση και  σε μικρότερα κομμάτια. Τα κόβουμε στο «μούλτι» χωρίς να τα πολτοποιήσουμε , θέλουμε να τα έχουμε κομματιασμένα. Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το λάδι με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Όταν ασπρίσουν συνεχίζουμε προσθέτοντας τις βανίλιες και ένα-ένα τα αυγά. Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μίγμα εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτουμε και τα κομμένα πορτοκάλια και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μια ώρα περίπου (ανάλογα με το σχήμα της φόρμα ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω ψήσιμο) . Κάνουμε το τέστ με τη λάμα του μαχαιριού. Όταν είναι έτοιμο , το βγάζουμε από το φούρνο , περιμένουμε να κρυώσει ένα 10λεπτο και τότε το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει. Το μεταφέρουμε στην πιατέλα και όταν έχει κρυώσει εντελώς ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατευόντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ με πιρούνι . Περιλούζουμε με αυτό το κέικ και το γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή ό,τι άλλο θέλουμε…
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση…

 

Δείτε αναλυτικές φωτογραφίες στο :

http://tasteoflife.com.gr/index.php/keik/1163-keik-portokali-me-oloklira-portokalia

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *