Κρέμα Καταλάνα (Crema Catalana), από την Ρένα Κώστογλου και το koykoycook.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ΥΛΙΚΑ  (για 8 μερίδες)

500 ml κρέμα γάλακτος 

500 ml φρέσκο γάλα

ξύσμα από ένα λεμόνι

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

ξύσμα από ένα μανταρίνι

8 κρόκοι αυγών

100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

2 βανίλιες

50 γρ κόρν φλάουερ

χυμό από 2 πορτοκάλια

1 κουταλιά της σούπας εσάνς πορτοκαλιού

Καστανή ζάχαρη για το καραμέλωμα προτού σερβίρουμε

Εκτέλεση

Βάλτε τα 5 πρώτα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρτε τα σε βρασμό.

Τραβήξτε από την φωτιά και αφήστε στην άκρη για 15 λεπτά έτσι ώστε τα αιθέρια έλαια

από τα ξύσματα να αρωματίσουν το μείγμα του γάλακτος.

(Σε αυτή την φάση μπορείτε να περάσετε το μείγμα από ψιλή σήτα και να αφαιρέσετε

τα ξύσματα.. Εγώ δεν τα βγάζω.)

Χτυπήστε τα υπόλοιπα 3 υλικά (κρόκοι-ζάχαρη-βανίλιες) μέχρι να αφρατέψουν και

να γίνουν ένα απαλό ανοικτό κίτρινο μείγμα.

Ρίξτε το γάλα μέσα στο μίξερ σιγά σιγά χτυπώντας απαλά.

Ξαναγυρίστε το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέστε τον χυμό των πορτοκαλιών και την εσάνς.

Βάλτε το σκεύος πάνω σε σιγανή φωτιά και ανακατέψτε συνέχεια με σύρμα

χωρίς να φτάσετε σε βρασμό.

Ανεβάστε σιγά σιγά την θερμοκρασία(στο μέτριο) και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

να έχετε μια ρευστή κρέμα που μοιάζει με αραιή μπεσαμέλ.

Τραβήξτε από την φωτιά και βάλτε την κρέμα σε ατομικά σκεύη σουφλέ(ραμεκιν).

Βάλτε στο ψυγείο να κρυώσει και να πήξει για περίπου 2 ώρες.

Προτού σερβίρετε πασπαλίστε την επιφάνεια της κρέμας  με την καστανή ζάχαρη

και κάψτε την με καμινέτο μέχρι να καραμελώσει.

Αλλιώς προθερμάνετε το γκρίλ σας στη υψηλή θερμοκρασία και βάλτε την κρέμα

πασπαλισμένη με ζάχαρη για 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.

 Tips

Η Κρέμα Καταλάνα είναι η ισπανική έκδοση  της πασίγνωστης γαλλικής Κρεμ Μπρουλέ. 

Αντίθετα με την Κρέμ Μπρουλέ που γίνεται σε ραμεκιν(ατομικό σκεύος για σουφλέ)

σε μπαίν μαρί -στο φούρνο, η Καταλάνα γίνεται στην κατσαρόλα και πήζει στο ψυγείο.

Είναι γεμάτη από αρώματα εσπεριδοειδών.

Συνήθως μαζί με τα ξύσματα βάζουν μέσα στο γάλα και ένα ξυλάκι κανέλας.

Εγώ το παρέλειψα εντελώς.

Η συνταγή που διαβάσατε παραπάνω είναι άγλυκη, οπότε αν θέλετε μπορείτε 

να προσθέσετε ακόμα 50 γρ ζάχαρη.

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)

 

http://koykoycook.gr/?p=19752

 

 

katalana1

katalana2

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *