Γάλα καρύδας, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και το sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Ένα θρεπτικό και υγιεινό ρόφημα που μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας εύκολα και απλά. Πολλοί χρησιμοποιούν έτοιμη αποξηραμένη τρούφα καρύδας του εμπορίου. Αυτή όμως είναι αποξηραμένη, και έχει χάσει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και όλο το βούτυρο. Εμείς θα το φτιάξουμε με φρέσκια καρύδα, με όλα της τα συστατικά, και βούτυρο.

Υλικά:

1 γερή καρύδα
νερό καυτό
Εκτέλεση:

  • Προσοχή, διαλέγουμε μια καλή υγιή καρύδα που να έχει νερό μέσα της. Όταν την κουνάμε, το ακούμε. Όσο πιο πολύ έχει, τόσο καλύτερα. Έτσι η καρύδα φαίνεται ότι είναι ακόμα φρέσκια, και δεν έχει στεγνώσει, και ξεραθεί. Φυσικά το υγρό της, το χρησιμοποιούμε στη συνταγή, δεν το πετάμε..
  • Για να κρατήσουμε το νερό που έχει μέσα η καρύδα, θα πρέπει να της ανοίξουμε 2 τρύπες εκεί που έχει τα “μάτια”, και να το αδειάσουμε.
  • Κατόπιν σπάμε με ένα σφιράκι την καρύδα, και αφαιρούμε το τσόφλι.
  • Με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε την λεπτή φλούδα που έχει η ψίχα.
  • Τρίβουμε την ψίχα στον τρίφτη, και μετράμε την ποσότητα της ψίχας σε κούπες.
  • Κατόπιν τις αδειάζουμε στο μπλέντερ, (όχι μούλτι), και ρίχνουμε την διπλάσια ποσότητα σε καυτό νερό, όχι βραστό. Δηλαδή π.χ 2 κούπες καρύδα, 4 κούπες νερό. Το αφήνουμε 5 λεπτά, και μετά ανακατεύουμε με το μπλέντερ για 10 λεπτά περίπου.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει, και το σουρώνουμε με ένα λεπτό σουρωτήρι, ή με τουλπάνι, πιέζοντας καλά να στραγγίξει εντελώς. Έτοιμο το γαλατάκι μας.
  • Το ανακατεύουμε καλά πριν από κάθε χρήση.

Σημειώσεις:
Αν το αφήσουμε να ηρεμήσει και να κρυώσει, θα μαζευτεί επάνω το βούτυρο. Αν θέλουμε το μαζεύουμε και το κρατάμε για άλλη χρήση, αλλά έτσι το γάλα θα χάσει κάποιες θρεπτικές αξίες, αλλά θα είναι και πιο light.
Αν το θέλουμε πιο ελαφρύ, μπορούμε να βάλουμε και πέντε κούπες νερό, σε δυο κούπες καρύδα.
Την καρύδα δεν την πετάμε. Την βάζουμε απλωτά σε ένα ταψάκι, και την στεγνώνουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 1 – 1 1/2 ώρα, ανακατεύοντας που και που. Κατόπιν, την αφήνουμε για 2 ώρες να κρυώσει και να στεγνώσει καλά.
Την αποθηκεύουμε σε βαζάκι, και την χρησιμοποιούμε για γλυκό καρύδα, κέικ, κ.λ.π. Φυσικά έχει χάσει αρκετό άρωμα, αλλά την δουλειά μας την κάνουμε.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2016/11/blog-post_17.html
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *