e-fresh-matrioshka

Υπέροχο αναποδογυριστό, μαλακό κέικ με ανανά, χυμό ανανά καρύδια και κανέλα στη γέμιση.  Ένας φοβερός συνδυασμός από νόστιμα καρύδια, φρουτώδη ανανά και μυρωδάτη κανέλας σε ένα εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων που τη συμπληρώνουν τα καρύδια επικαλυμμένα με βούτυρο, μαύρη ζάχαρη και την κανέλα στη κορυφή.

Μερίδες: 12-14

συνταγή icon Χρόνος: 40 λ + 60 λ ψήσιμο + αναμονή ψύξης

συνταγή icon Δυσκολία: Μέτρια

 

Υλικά συνταγής

  • Για το μείγμα καρυδιών:
  • 1/2 φλ. τσαγιού (60 γρ.) ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1/4 φλ. τσαγιού (33 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού (55 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο, λιωμένο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • Για την επικάλυψη ανανά καρυδιών:
  • 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη (χωρισμένη στη μέση)
  • 220 γρ. φέτες ανανά σε κονσέρβα με το χυμό του
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια, ψιλοκομμένα
  • Για το κέικ ανανά:
  • 3/4 φλ. τσαγιού (170 γρ.) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού (310 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/4 φλ. τσαγιού ξυνόκρεμα αριάνι (στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού (325 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/3 φλ. τσαγιού (80 ml) γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/3 φλ. τσαγιού (160ml) χυμό ανανά -από τη κονσέρβα-, σε θερμοκρασία δωματίου [*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαστάσεων 25 εκ. περίπου.
  2. Για το μείγμα καρυδιών: Σε ένα μέτριο μπολ αναμιγνύετε τα 4 πρώτα υλικά της συνταγής. Προσθέτετε και το βούτυρο και τα ανακατεύετε καλά. Θα έχετε ένα μείγμα σαν χοντρά ψίχουλα που διαλύετε εύκολα με τη τριβή.Το αφήνετε στην άκρη.
  3. Για την επικάλυψη ανανά καρυδιών: Λιώνετε το βούτυρο και με ένα κουτάλι το ρίχνετε “βροχηδόν” στη βάση της βουτυρωμένης φόρμας του κέικ και από πάνω πασπαλίζετε με τη μισή καστανή ζάχαρη. Τοποθετείτε από πάνω, τις φέτες του ανανά, γύρω γύρω, ισομερώς κατανεμημένες. Κρατάτε στην άκρη το χυμό ανανά ο οποίος θα πρέπει να είναι 2/3 φλ. του τσαγιού χυμός.
  4. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη, τη κανέλα και τα ψιλοκομμένα καρύδια και πασπαλίζετε στη βάση της φόρμας στο κέντρο και γύρω γύρω από τον ανανά. Αφήνετε τη φόρμα με τον ανανά και το μείγμα καρυδιών στην άκρη.
  5. Για το κέικ ανανά: Βάζετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά 3-4 λ ή μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτετε τη ξυνόκρεμα και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί. Ρίχνετε και ένα ένα τα αυγά χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν όλα πλήρως.
  6. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μπολ αναμιγνύετε το γάλα με το χυμό ανανά. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ σταδιακά και εναλλάξ το στερεό μείγμα αλευριού και το υγρό μείγμα ανανά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε στο μείγμα κέικ το (σαν χοντρά ψίχουλα) μείγμα καρυδιών και ανακατεύετε με σπάτουλα να ενσωματωθούν.
  7. Ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 5 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίζετε στη ζύμη βγεί με μερικά ψίχουλα κολλημένα επάνω της. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 40- 45 λ ή μέχρι να κρυώσει καλά μέσα στο ταψί του και μετά το ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
[*] Αν η ποσότητα του σιροπιού της κονσέρβας δεν είναι 2/3 φλ. τσαγιού (160ml), συμπληρώστε με χυμό ανανά.

 

popo

www.lifeloveandsugar.com

 

 

https://www.sintayes.gr/syntages/keik-anapodogiristo-anana-ke-karidia/?utm_source=Sintayes.gr&utm_campaign=745a022819-Sintayes_gr_21_27_2015&utm_medium=email&utm_term=0_3cb3eb84a8-745a022819-242767229

 

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.