Κυδώνια στο φούρνο με μους από ανθότυρο από τον Στέλιο Παρλιάρο!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Ενα φίνο, αριστοκρατικό επιδόρπιο για τα γιορτινά μας τραπέζια και όχι μόνο. Θέλει, όμως, αρκετή ώρα ψήσιμο.
Υλικά

Για τα κυδώνια

  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 2 κυδώνια, πλυμένα
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Για τη γλυκιά μους τυριού

  • 250 γρ. ανθότυρο ή ιταλικό τυρί ρικότα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (1 φύλλο των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερου βάρους)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ σε παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
  • 40 γρ. ζάχαρη
Μερίδες 8
Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 2½ – 3 ώρες

Διαδικασία Κυδώνια: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τα κυδώνια (ολόκληρα, με τη φλούδα) και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό. Βγάζουμε τα κυδώνια με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα, τα πλένουμε καλά, τα κόβουμε κάθετα στα 4 και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C.

 

Βάζουμε τα καθαρισμένα και κομμένα κυδώνια σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με το σιρόπι από την κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο για 2 – 3 ώρες κι έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι. Θα αποκτήσουν ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα.

 

Μους: Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολάκι με κρύο νερό και την αφήνουμε μερικά λεπτά να μαλακώσει. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ πολύ καλά τη ζάχαρη με το μισό από το ανθότυρο ή τη ρικότα (το τυρί πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου).

Βράζουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό στο μπρίκι. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ, στύβουμε τη μαλακωμένη ζελατίνη και τη ρίχνουμε στο βραστό νερό. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά και την αδειάζουμε στο μείγμα του τυριού. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί ανακατεύοντας πολύ καλά, έως ότου γίνει μια λεία κρέμα. Στο τέλος προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Συνοδεύουμε τα κυδώνια με την κρέμα, την οποία σερβίρουμε σε μεγάλες κουταλιές. Εναλλακτικά, φορμάρουμε την κρέμα σε ατομικά φορμάκια ή μπολ ή σε μια μεγάλη φόρμα, τα οποία έχουμε επνεδύσει εσωτερικά με λαδόκολλα ή με ένα κομμάτι τουλπάνι. Τα αφήνουμε στο ψυγείο, ώστε η μους να σταθεροποιηθεί. Τα βγάζουμε από το ψυγείο και ξεφορμάρουμε τραβώντας τη λαδόκολλα ή το τουλπάνι.

 

Συμβουλές

  • Η ιταλική ρικότα δίνει στη μους καλύτερη υφή.
  • Τα κυδώνια μπορούν να σερβιριστούν και μόνα τους, πλάι σε τυριά. Η μους ανθότυρου μπορεί να σερβιριστεί με λίγη μαρμελάδα όπως τα τσίζκεϊκ.

Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

http://www.glykesistories.gr/sintages/3237/Kudonia-sto-fourno-me-mous-apo-anthoturo

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *