Κυδώνι, το μήλο της Έριδας ή ένα από τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων; Και τα δύο θα έλεγα. όμως εδώ τα υπέροχα κυδώνια γίνονται το κεντρικό θέμα μιας λαχταριστής τάρτας με βουτυράτη ζύμη. Την έφτιαξα στη λογική της τάρτ τατέν -κάτω το φρούτο πάνω η ζύμη δηλαδή – μόνο που αντί για σφολιάτα σκέπασα τα κυδώνια με ζύμη τάρτας. Και έγινε πραγματικά υπέροχη. Με εκείνο το χαρακτηριστικό άρωμα και το κοκκινωπό χρώμα των ψημένων κυδωνιών, ωραία τριφτή ζύμη και ισορροπημένη γλύκα. Το παγωτό βανίλια μόνο μου έλειψε στο σερβίρισμα αλλά το προσθέτετε και μόνοι σας. 

Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 24εκ.
Για τη ζύμη:

  • 150γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κομμένο σε κυβάκια
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αβγό + 1 κρόκος

Για τη γέμιση

  • 4 κυδώνια
  • 1 λεμόνι το χυμό
  • 50γρ. βούτυρο LURPAK
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη ή τα σποράκια από ½ λοβό φυσικής βανίλιας
  • 1-2 κουτ. σούπας μέλι

tarta-kydoni-4edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Βάζετε νερό κρύο σε μια λεκανίτσα και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. Kόβετε τα κυδώνια στα τέσσερα και μετά στα οκτώ. Τα καθαρίζετε από κουκούτσια και φλούδα και τα ρίχνετε στο νερό.
  2. Όταν τελειώσετε με το καθάρισμα τα στραγγίζετε και τοποθετείτε τα κομμάτια των κυδωνιών ακτινωτά σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24εκ. Συμπληρώνετε το κενό στο κέντρο. Πρέπει να τα τοποθετήσετε σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τα σποράκια της βανίλιας ή τη βανιλίνη με τη ζάχαρη και πασπαλίζετε τα κυδώνια στην ταρτιέρα. Προσθέτετε από πάνω τα κυβάκια του βούτυρου όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται και βάζετε την ταρτιέρα στο φούρνο να ψηθούν τα κυδώνια για ένα μισάωρο και  να μαλακώσουν.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη ζύμη της τάρτας. Κρατάτε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσαρμόζετε το φτερό στο μίξερ και χτυπάτε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.
  4. Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να ανοίξει λίγο και με τον πλάστη την ανοίγετε σε λεπτή ζύμη σε διάμετρο 1-2 δάχτυλα μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν τα κυδώνια.
  5. Βγάζετε την ταρτιέρα από το φούρνο, ξεκολλάτε το πάνω χαρτί από τη ζύμη, την αναποδογυρίζετε πάνω από τα κυδώνια και προσεκτικά αφαιρείτε και το δεύτερο χαρτί. Σκεπάζετε τα κυδώνια με τη ζύμη και σπρώχνετε τις άκρες της ζύμης να κλείσει μέσα της τις άκρες τους. Τρυπάτε με ένα πιρούνι τη ζύμη παντού και ξαναβάζετε την τάρτα στο φούρνο. Ψήνετε για 35-40 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και η τάρτα σας.
  6. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και την αναποδογυρίζετε μετά από 3 λεπτά σε πιατέλα. Περιχύνετε τα κυδώνια με το μέλι όσο ακόμα είναι ζεστή. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε. Μια μπάλα παγωτό βανίλια της ταιριάζει τόσο πολύ από δίπλα…!

 

http://www.sweetly.gr/2016/10/tarta-anapodi-me-kydonia/

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *