Μαρμελάδα βερίκοκο με Amaretto και φιλέ αμυγδάλου, από την Σιμόνη Καφίρη και το olivemagazine.gr!

  • Χρόνος προετοιμασίας: 15′
  • Χρόνος μαγειρέματος: 25′
  • Έτοιμο σε: 40′
  • Χρόνος αναμονής: 6 ώρες

 

Όταν τα βερίκοκα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά, ξέρουμε ότι ήρθε το καλοκαίρι. Επειδή όμως η διάρκειά τους είναι μικρή, τα κάνουμε μαρμελάδα για να κρατήσουμε τη γεύση και το άρωμά τους όλο το χρόνο.marmelada-verikoko
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey

Υλικά

  • 2 κιλά βερίκοκα (ζυγισμένα χωρίς κουκούτσι)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • ¾ φλιτζανιού λικέρ Amaretto
  • 4-5 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλέγετε βερίκοκα σφιχτά και ώριμα. Αν θέλετε να τα ξεφλουδίσετε, τα βουτάτε για 10 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό. Τα περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού.

Βήμα 2

Βάζετε τα βερίκοκα σε ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε στρώσεις, ρίχνοντας ανάμεσα τη ζάχαρη. Τα πατάτε με τις παλάμες να λιώσουν ελαφρά και να ανακατευτούν με τη ζάχαρη και τα αφήνετε στην άκρη για περίπου 6 ώρες.

Βήμα 3

Τα βράζετε κατόπιν σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν πάρει βράση όλη η επιφάνεια της μαρμελάδας, δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και το λικέρ, ανακατεύετε και βράζετε για 2 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Μεταφέρετε την μαρμελάδα καυτή, σε αποστειρωμένα βάζα, τα σκεπάζετε, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Tips
* Για περισσότερο άρωμα μπορείτε να σπάσετε 12-15 κουκούτσια βερίκοκου και να αφαιρέσετε τα «αμυγδαλάκια» τους. Τα ζεματάτε σε βραστό νερό, τα ξεφλουδίζετε όπως ασπρίζετε τα αμύγδαλα και τα προσθέσετε στη μαρμελάδα λίγο πριν την κατεβάσετε από την φωτιά.
*Στην μαρμελάδα βερίκοκο ταιριάζει ακόμα και τριμμένη πιπερόριζα, που θα προσθέσετε στη μέση του βρασμού ή λίγα λουλουδάκια λεβάντας που θα προσθέσετε στην μαρμελάδα λίγο πριν την μεταφέρετε στα βάζα (τότε όμως δεν θα αρωματίσετε με Amaretto).
*Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η μαρμελάδα ροδάκινο.

http://www.olivemagazine.gr/recipe/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-amaretto-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AD-%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4/

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *