Creta Carob

Tα μηλοπιτάκια αυτά είναι εξαιρετικά , εμφανίσημα , εύκολα στην κατασκευή και νόστιμα στη γεύση…αποτελούν  ένα καταπληκτικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι και μυρίζουν φθινόπωρο ! Όταν έψαχνα για τη συνταγή τους , ανακάλυψα ότι τα προτέινουν πανομοιότυπα κατασκευασμένα δύο πολύ επιτυχημένες φίλες στο χώρο : Η Αρετή Βαρδάκα με τη σελίδα Bon appetit και η Γωγώ Γρηγοριάδου με το blog «Νόστιμες συνταγές της Γωγώς”… Τα ονόματά τους είναι εγγύηση και γι’ αυτό κι εγώ προχώρησα στην εκτέλεση της συνταγής με κλειστά τα μάτια ! Όταν… τα άνοιξα…ιδού τι είχα ετοιμάσει :

mhlopitakia1
Υλικά :

1 πακέτο κόκκινη Φαρίνα (εγώ κράτησα 2 κ.σ.)
250 γρ. μαργαρίνη
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
Για τη γέμιση :
4 μήλα
5 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

mhlopitakia2
mhlopitakia3
mhlopitakia4
mhlopitakia5
mhlopitakia6
mhlopitakia7
mhlopitakia8
mhlopitakia9
mhlopitakia10
mhlopitakia11
mhlopitakia12
mhlopitakia13


Εκτέλεση:
-Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη : στο μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια , συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το γιαούρτι . Τότε αφαιρούμε τους δάρτες από το μίξερ και τοποθετούμε το γάντζο . Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά- σιγά και ζυμώνουμε πολύ καλά  μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακιά , ελαστική και εύπλαστη ζύμη . Τότε , σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα  και αφήνουμε τη ζύμη κατά μέρος να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον , για να μπορεί να δουλευτεί . 
-Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με τον τρίφτη του κρεμμυδιού . Αδειάζουμε το τριμμένο μήλο σε αντικολλητικό σκεύος , προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και το βάζουμε στη φωτιά , ανακατεύοντας διαρκώς . Βράζουμε τη γέμιση για 7-10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά και να έχουμε ένα στεγνό , πολτό . Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει .
-Παίρνουμε τότε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη , όσο ένα καρύδι και το απλώνουμε στην παλάμη μας σε στρογγυλό φύλλο . Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε καλά το φυλλαράκι με τη γέμιση στο εσωτερικό σχηματίζοντας ένα μπαλάκι . Τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα με την ένωση προς τα κάτω . 
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην πρωτελευταία σχάρα για 45 λεπτά περίπου , μέχρι να ροδοψηθούν . 
-Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα τοποθετούμε σε πιατέλα . 
Λίγα λόγια ακόμα :
-Εγώ χρησιμοποίησα φαρίνα ολικής άλεσης όπως φαίνεται στις φωτογραφίες , το οποίο είναι θέμα γούστου ή διατροφικών συνηθειών . Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό αλεύρι ή και μισό-μισό.
-Τα μηλοπιτάκια αυτά είναι υπέροχα , ελαφριά και σχετικά άγλυκα , όμως αν το προτιμάμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη στη ζύμη και λίγη επιπλέον στη γέμιση .
-Τέλος μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα μήλα και μια χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια ή και σταφίδες αν προτιμάμε.


Καλή επιτυχία.

http://tasteoflife.com.gr/index.php/mpiskota-koyloyria/1294-mhlopitakia

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *