Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Αυτή την καταπληκτική συνταγή την βρήκα στο blog της πολύ αγαπητής και αξιόλογης φίλης Κατερίνας  Ντεληδήμου http://culinaryflavors.gr/   . Ομολογώ πως όταν την πρωτοδιάβασα με »τσίμπησε» λιγάκι η ζήλεια….μα να μην την έχω υποψιαστεί ποτέ μου αυτή την εκδοχή , να μην έχει πέσει στην αντίληψή μου ποτέ ως τώρα αυτό το θαύμα: Την επόμενη κιόλας μέρα αγόρασα τα υλικά και έφτιαξα ένα γλυκό…που προστέθηκε στα αγαπημένα μου . Ιδού  το αποτέλεσμα: (Έχω κάνει βέβαια κάποιες μικρές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές μας προτιμήσεις αλλά και με τους…..ζαχαροπλαστικούς   μου πειραματισμούς)

kataifi stroundel2

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο καταΐφι

200 ml ηλιέλαιο (ή 150 ηλιέλαιο + 50ml καλό βούτυρο)

5 μήλα κομμένα σε κυβάκια

1 φλ. τσ. σταφίδες

80 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

120γρ. καστανή ζάχαρη

1 κ.γλ.  (γεμάτο) κανέλα

1 κ.γλ.  (κοφτό) μοσχοκάρυδο

1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο

2 κ.σ. λεμόνι

100ml νερό

Για το σιρόπι:

700 γρ. ζάχαρη

2 1/2 φλ. τσ. νερό

χυμό από μισό λεμόνι

kataifi stroundel3
kataifi stroundel4
kataifi stroundel5
kataifi stroundel6
kataifi stroundel1
kataifi stroundel7

Εκτέλεση:

-Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω τα μήλα , τη ζάχαρη , τις σταφίδες , τα καρύδια , τα μπαχαρικά , το λεμόνι και το νερό και τα βράζω , ανακατεύοντας συχνά μέχρι να καραμελώσουν και να πιούν τα υγρά τους.

-Όταν το μίγμα με τα μήλα είναι έτοιμο , ανοίγω το καταϊφι και το ξεχωρίζω πάρα πολύ καλά. Το απλώνω πάνω στον πάγκο μου και σχηματίζω με το καταϊφι ένα παραλληλόγραμμο  μεγέθους 40Χ60 περίπου. Με το πινέλο μου το βουτυρώνω.

-Αδειάζω πάνω εκεί τα καραμελωμένα μήλα και γυρίζω το καταϊφι σα να το τυλίγω έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μεγάλο ρολό.

-Το κόβω τότε στα δύο και τοποθετώ το κάθε κομμάτι  (που θα έχει 30 εκ. μήκος το καθένα) σε μια βουτυρωμένη φόρμα του κέικ. Βουτυρώνω με το υπόλοιπο ηλιέλαιο-βούτυρο.

-Ψήνω και τις δυο φόρμες μαζί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοψηθεί το καταϊφι …

-Παράλληλα βράζω τα υλικά για το σιρόπι μου σε μια κατσαρόλα για 8-10 λεπτά….

-Όταν βγάλω τις φόρμες μου από το φούρνο σιροπιάζω με μια μεγάλη κουτάλα , σιγά -σιγά και εναλλάξ…

-Περιμένω να κρυώσει και το απολαμβάνω .

Είναι καταπληκτικό γλυκό…όσοι το δοκίμασαν ξετρελλάθηκαν.

Σερβίρεται σκέτο  και είναι απολαυστικό αλλά και με παγωτό βανίλια είναι αριστούργημα…..

http://tasteoflife.com.gr/index.php/en/paradosiaka-glyka/1017-strundel-milou-kataifi

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *