Υπέροχο στρούντελ μήλου με χειροποίητο φύλλο, από τη Ρένα Κώστογλου και το koykoycook.gr!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

1,1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 κουταλιές σούπας νερό η και περισσότερο(2-3 κουταλιές)
2 κουταλιές καλαμποκέλαιο
Μισή κουταλιά άσπρο ξύδι-1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη (αν το φύλλο χρησιμοποιηθεί για γλυκά)
 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

900 γρ ψιλοκομμένα μήλα
3 κουταλιές σούπας ρούμι
3 κουταλιές σούπας σταφίδες
1,1/3 φλιτζάνι φρυγανιά
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη+1 κουταλιά
1/2 φλιτζανιού καβουρντισμένα
και ψιλοκομμένα αμύγδαλα
1 βανίλια
βούτυρο για το άλειμμα της ζύμης,και για το ψήσιμο
str2str3
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και δουλέψτε τα με τον γάντζο.

Η ζύμη θα κολλάει καιθα είναι μαλακή.

Αλείψτε την με λάδι.

Τυλίξτε την ζύμη σε σελοφάν και αφήστε τηννα ξεκουραστεί τουλάχιστον 2 ώρες.

Όσο πιο πολύ την αφήσετε τόσο πιο καλάθα δουλευτεί. Εγώ την άφησα 3,5 ώρες.

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα μήλα.

Εγώ χρησιμοποίησα ντόπιασαμιώτικα ξινόμηλα.

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπώλ τα υλικά της γέμισης(εκτός από το βούτυρο) και ανακατέψτε.

Μην την αφήσετε να μείνει πολύ για να μην γεμίσει υγρά.

Στρώστε στον πάγκο σας ένα σεντόνι και<αλείψτε το> με αλεύρι με την παλάμη σας..

Βάλτε μπόλικο να γίνει ένα στρώμα.

Καλά είναι να μπορείτε να γυρνάτε γύρω γύρω κατά το άνοιγμα του φύλλου.

Μπορείτε να το κάνετεκαι στο τραπέζι της κουζίνας(ειδικά αν είναι στρογγυλό).

Ξεκινήστε να ανοίγετε το φύλλοαπό το κέντρο προς τα έξω.

Βουτυρώστε το όσο πιο καλάμπορείτε.

Εγώ το κάνω με το χέρι.

Κάνω ένα μπαλάκι με βούτυροκαι το κυλάω με προσοχή πάνωστην ζύμη.

Προθερμάνετε τονφούρνο στους 170 C.

Κινηθείτε γύρω γύρω και ανοίγετε με τον πλάστη πουπρέπει να είναι συνεχώς καλάαλευρωμένος.

Η ζύμη είναι ελαστική και αντιστέκεται στον πλάστη σας. 

Στο τέλος το φύλλο πρέπει να είναιλεπτό (σχεδόν διάφανο).

Πιάστε το με τα χέρια σας καιτεντώστε το όσο μπορείτε.

Ανοίγοντας το θα δημιουργηθούνκάποια στιγμή οι πρώτες τρύπες.

Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο..

Βάλτε στην μια άκρη την γέμιση..

Το σεντόνι θα σας βοηθήσει να τυλίξετετο στρούντελ.

Με τον ίδιο τρόπο θα μεταφέρετε το στρούντελ μέσα στο ταψί του ..

Στρώστε χαρτί ψησίματος στο ταψίπροτού τοποθετήσετε το γλυκό σας.

Βουτυρώστε το καλά με ένα πινέλο.

Ψήστε το στρούντελ μέχρι να ροδίσει (περίπου 40-45 λεπτά).

Αφήστε το να κρυώσει το λιγότερο30 λεπτά πριν το κόψετε .

Πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη..

Η απολαύστε το μαζί με μια μπάλαπαγωτό η κρέμα σαντιγί..

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 http://koykoycook.gr/?p=3168
 
 
 
 
 
str1

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *