“Το πιο πορτοκαλένιο νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού”, από την Food blogger Βαγγελιώ Κασαπάκη και το mednutrition!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Συνδύασε τη γεύση με θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για τον οργανισμό σου.

servings
Για 12 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

260 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

150 gr ζάχαρη

100 ml χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

150 ml νερό

60 ml ελαιόλαδο

Ελάχιστο αλάτι (μια τσιμπιά…)

Περίπου 2οο gr μαρμελάδα πορτοκαλιού

Για το γαρνίρισμα

1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους ,

100gr ζάχαρη

60 ml νερό

Εναλλακτικά, 8-10 κομμάτια γλυκό πορτοκάλι

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζουμε ένα πορτοκάλι για 3 φορές από 5 λεπτά κάθε φορά, αλλάζοντας το νερό και βάζοντάς το σε κρύο νερό κάθε φορά. Μόλις κρυώσει όσο για να μπορούμε να το πιάσουμε, το κόβουμε σε φέτες.
  2. Βάζουμε τις φέτες με τα 100 gr ζάχαρη και τα 60 ml νερό να βράσουν και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  3. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Απλώνουμε το γλυκό σε φόρμα με διάμετρο 20- 22 cm σε μικρή μακρόστενη φόρμα. Ανάλογα με το σχήμα της αφήνουμε ολόκληρες τις φέτες του πορτοκαλιού ή τις κόβουμε στα δύο.
  4. Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη, και προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα χυλό εντελώς λείο.
  5. Περιχύνουμε με το χυλό το γλυκό στη φόρμα και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε το γλυκό για 45 ως 50 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά του.
  6. Το βγάζουμε, το αφήνουμε στη φόρμα 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε δίσκο ή σε πιατέλα. Όταν κρυώσει εντελώς το χωρίζουμε στα δύο.
  7. Αποσπούμε προσεκτικά το πάνω μέρος και απλώνουμε στο κάτω την μαρμελάδα. Σκεπάζουμε ξανά και σερβίρουμε.

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
225
12%
Λιπαρά
5,3g
7,2%
Κορεσμένα λιπαρά
0,75g
3,8%
Νάτριο
0,65g
27%
Φυτικές Ίνες
1g
2,5%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Βάσια Κωνσταντινίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αρκετές επιλογές για την περίοδο της νηστείας; Ή ότι δεν μπορούν να συνδυάσουν τη γεύση με θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα στον οργανισμό; Εάν ναι, με τη συνταγή αυτή πρόκειται να τον διαψεύσουμε! Το πιο πορτοκαλένιο κέικ πορτοκαλιού λοιπόν…


Ενεργειακή αξία

Το κέικ αυτό συνδυάζει τη γλυκιά γεύση με τα οφέλη του πορτοκαλιού και του ελαιόλαδου, δυο από τα βασικά του συστατικά. Πρόκειται για μια επιλογή γλυκού που δεν προσδίδει πολλές θερμίδες στον οργανισμό.

Καλύπτει περίπου το 10% των ενεργειακών αναγκών ενός μέσου ενήλικα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να το καταναλώσετε ως ένα θρεπτικό σνακ στο απογευματινό σας ή να το προσφέρετε ως μια ελαφριά επιλογή γλυκού στην παρέα σας. Ακόμη, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για εσάς που προσέχετε το βάρος σας αλλά δε θέλετε να στερηθείτε το γλυκό από τη διατροφή σας.

Ποια είναι τα οφέλη και τα θρεπτικά συστατικά;

Ας τα πάρουμε ένα-ένα… και ξεκινάω με το πορτοκάλι που έχει την τιμητική του. Καταρχάς περιέχει σημαντική ποσότητα της γνωστής σε όλους βιταμίνης C. Και τι δεν προσφέρει η βιταμίνη αυτή, από την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες -ως ισχυρό αντιοξειδωτικό- μέχρι την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου αλλά και την επούλωση πληγών.

Προσοχή όμως, καθώς πρόκειται για μια αρκετά ευαίσθητη βιταμίνη που επηρεάζεται εύκολα η διαθεσιμότητά της από το μαγείρεμα. Ως υδατοδιαλυτή, μεγάλο μέρος της χάνεται κατά το βράσιμο, επομένως τη μεγαλύτερη ποσότητα, στη συνταγή αυτή, λαμβάνετε από το χυμό πορτοκαλιού.

Επιπλέον, είναι πηγή ασβεστίου, απαραίτητο για την υγεία των οστών, όπως και αντιοξειδωτικών ουσιών (π.χ. φλαβονοειδή) οι οποίες παρουσιάζουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Εξασφαλίστε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C χρησιμοποιώντας όσο πιο φρέσκα φρούτα γίνεται!

Ένα άλλο βασικό συστατικό του κέικ αυτού είναι το ελαιόλαδο ή αλλιώς «υγρό χρυσάφι», όπως το έχει αποκαλέσει ο Όμηρος. Είναι σύμμαχος απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις, αφού αποτελεί πηγή «καλών» μονοακόρεστων λιπαρών, που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη Ε.

Τα υλικά είναι απλά και τα έχετε όλοι στην κουζίνα σας, εσείς ακόμα να το δοκιμάσετε; Εμπρός λοιπόν και καλή απόλαυση!

ebook nhsteia syntages
  • Βαγγελιώ Κασσαπάκη
    ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΚΑΣΣΑΠΑΚΗ Food blogger

    Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη εργάζεται ως καθηγήτρια Mαθηματικών σε δημόσιο σχολείο και η σχέση της με την γαστρονομία είναι καθαρά ερασιτεχνική. Η αναζήτηση παλιών συνταγών, παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών και λαογραφικών στοιχείων που συνδέονται με το φαγητό την οδήγησε στη δημιουργία του www.cretangastronomy.gr, γνωστό με το όνομα «Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους», το 2010.

    Το site πλέον είναι από τα πιο δημοφιλή στον χώρο και βραβεύτηκε ως το καλύτερο blog παραδοσιακών συνταγών στην Ελλάδα από το κοινό και την κριτική επιτροπή και στα δύο Food Blog Awards που διοργάνωσε το περιοδικό BHMAgourmet για το 2015 και το 2016.

  • Βάσια Κωνσταντινίδη
    ΒΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

https://www.mednutrition.gr/portal/syntages/keik/15152-to-pio-portokalenio-nistisimo-keik-portokalioy?fb

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *