Creta Carob

Στο biscotto coffee η Top Tourism παρουσίασε τον τουριστικό προορισμό της Χίου. Μαγειρέψαμε εγώ και η Φιλίτσα, Χιώτικες συνταγές και τις απολαύσαμε όλοι μαζί.  Έφτιαξα  Πορτοκαλόπιτα και άκουσα τα καλύτερα ,θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Μια εικόνα χίλιες λέξεις, έτσι δεν λένε η εικόνα λοιπόν μιλάει από μόνη της. Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου Αργυρούλας, πειραγμένη λίγο από εμένα.

Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα

Πάμε λοιπόν παρέα στην κουζίνα, να φτιάξουμε Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα.

Υλικά για την Πορτοκαλόπιτα

450 γρ πολίτικο φύλλο

200 γρ ηλιέλαιο

150 γρ ζάχαρη

1 κ.γ υγρή βανίλια

1 κ.γ μαστίχα Χίου

150 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι

4 αυγά

500 γρ γιαούρτι

200 γρ κρέμα γάλακτος ή ξυνόγαλα

20 γρ μπέικιν πάουντερ

ξύσμα πορτοκαλιού

Υλικά για το Σιρόπι

400 γρ ζάχαρη

600 γρ νερό

100 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι

1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα

½  κ.γ μαστίχα Χίου (στο τέλος)

Υλικά για Μαρμελάδα με ολόκληρα Πορτοκάλια

4 μέτρια πορτοκάλια

ζάχαρη

βανίλια

1 λεμόνι

Εκτέλεση

Αρχίζουμε με την μαρμελάδα πλένουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε στα 4. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό και περνάμε από το μούλτι τα πορτοκάλια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και μετράμε με κούπες την ποσότητα. Αν είναι 5 κούπες τα πορτοκάλια βάζουμε 4 κούπες ζάχαρη και βράζουμε. Ξαφρίζουμε τον αφρό 1-2 φορές και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε την βανίλια το λεμόνι ξύσμα και χυμό και βράζουμε 20-25 λεπτά. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη και την φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Συνεχίζουμε με το σιρόπι. Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε να μείνει έτσι για 10 λεπτά και μετά βάζουμε να βράσει για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε πορτοκάλι χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα και βράζουμε για 1-2 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε την μαστίχα και αφήνουμε να κρυώσει.

Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα

Τέλος φτιάχνουμε την Πορτοκαλόπιτα.  Αφήνουμε τα φύλλα κρούστας να στεγνώσουν, εκτός ψυγείου όλη νύχτα. Μπορούμε να τα ψήσουμε, αν βιαζόμαστε, 10 λεπτά να ξεραθούν στους 100 βαθμούς. Τα ανακατεύουμε λίγο μέχρι να δούμε ότι στέγνωσαν και τα σπάμε κομματάκια.

Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, το ηλιέλαιο, τη κρέμα, το γιαούρτι και την μαρμελάδα. Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τα φύλλα στο μείγμα λίγα – λίγα και ανακατεύουμε με πιρούνι. Μια – μια χούφτα όχι περισσότερα, να ποτίσουν τα φύλλα και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα

Αφήνουμε 10 λεπτά το μείγμα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά περίπου να πάρει χρυσό χρώμα.    Καταλαβαίνουμε ότι ψήθηκε όταν δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα γύρω – γύρω.

Σιροπιάζομαι ζεστή η Πορτοκαλόπιτα και κρύο το σιρόπι δεν την κόβουμε. Σκεπάζουμε με σελοφάν και την βάζουμε, στο ψυγείο την επόμενη μέρα την κόβουμε.  Έτσι σιροπιάζεται ομοιόμορφα στολίζουμε με φέτες πορτοκαλιού αν θέλουμε. Μια μπάλα παγωτό δίπλα και απολαμβάνουμε την τέλεια Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα.

Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα

Μυστικά

Βάζετε μαστίχα Χίου και ζάχαρη στο μούλτι, την κάνετε σκόνη και έχετε πάντα μαστίχα.

Τα φύλλα πρέπει να είναι στεγνά.

Έτσι μέτρησα την μαστίχα που έβαλα, προσοχή μην βάλετε πολύ και πικρίσει.

Αν δεν κόψεις το γλυκό μόλις το σιροπιάσεις, το σιρόπι πάει παντού ομοιόμορφα.

Μπορείτε να βάλετε εβαπορέ, αντί για κρέμα γάλακτος.

Η μαρμελάδα είναι αυτή που δίνει έξτρα μυρωδιά και νοστιμιά στο γλυκό!

Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα

Ευχαριστώ την Top Tourism – Maria Athanasopoulou – Chrissa Krassa

Τους Χιώτες Μαριάννα Φόρου -Γιώργο Φωκά-Almiriki Hotel Apartments

Και την Filitsa Milona για την τέλεια συνεργασία τα καλύτερα έρχονται!

 

https://elpidaslittlecorner.gr/chios-orange-pie/

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *