Εκμέκ Κανταΐφι με πορτοκαλένια γεύση, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η μαμά μου τρελαίνεται για κανταΐφι. Αυτό το εκμέκ το έφτιαξα για χάρη της, όμως έδωσα στην κρέμα και το σιρόπι του κανταϊφιού πολύ πορτοκαλένια γεύση. Είμαι σίγουρη που θα το απολαύσουν τόσο όσοι αγαπούν το πορτοκάλι όσο και το κανταΐφι.

Υλικά για ένα ταψάκι 25Χ35εκ.

 

Για τη βάση του γλυκού

300γρ. κανταΐφι

100γρ. βούτυρο

100γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα

1 φρυγανιά μικρή κοπανισμένη μαζί με τα αμύγδαλα

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

½ κουτ. γλυκού κανέλα

 

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι νερό

1½ φλιτζάνι ζάχαρη

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

τη φλούδα από ένα πορτοκάλι (που την παίρνετε επιφανειακά με κοφτερό μαχαίρι)

Χυμό ½ λεμόνι

½ ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα και την επικάλυψη

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

500ml γάλα

250ml χυμό πορτοκάλι

100γρ. ζάχαρη

3 αβγά

80γρ. κορν φλάουρ

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 καψουλάκι βανιλίνη

1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό

500ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε το νερό μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού, τη ζάχαρη, τη φλούδα του πορτοκαλιού και την κανέλα σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165οCκαι αφρατεύετε το κανταΐφι ξαίνοντάς το με τα δυο χέρια. Απλώνετε σε ένα ταψάκι διαστάσεως 25X30εκ. το περισσότερο. Ανακατεύετε το κοπανισμένο αμύγδαλο με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζετε το κανταΐφι. Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι αφρατεύοντάς το επίσης.
  3. Τέλος σκορπίζετε ομοιόμορφα το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και βάζετε το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνετε για 35-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη βανίλια. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού να αραιώσει και ρίχνετε όλο μαζί το μείγμα στο κατσαρολάκι με το γάλα. Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
  5. Ξεφουρνίζετε το κανταΐφι και μετά από 2-3 λεπτά το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά για να πάει παντού.
  6. Τέλος χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με 1 καψουλάκι βανίλιας ακόμα και ανακατεύετε το 1/3 της ποσότητας της σαντιγί με την κρέμα έτσι ώστε να γίνει πιο αφράτη.
  7. Αφού κρυώσει το κανταΐφι στρώνετε πάνω του ομοιόμορφα την κρέμα και από πάνω στρώνετε την υπόλοιπη σαντιγί. Πασπαλίζετε το γλυκό με κοπανισμένα αμύγδαλα και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να σερβίρετε.

 

 

 

 

http://www.sweetly.gr/2014/12/ekmek-kadaifi-me-portokalenia-gefsi/#more-3367

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *