Creta Carob

Αυτή η εποχή έχει τα καλύτερα και νοστιμότερα πορτοκάλια. Επίσης είναι και στην χαμηλότερη τιμή τους οπότε είναι η καλύτερη εποχή για να κάνουμε πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού. Είναι και χωρίς γλουτένη από τη φύση του!

Το πιο αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού είναι το πορτοκάλι.

Είναι συνδεδεμένο με τα παιδικά μου χρόνια και ιδιαίτερα με την γιαγιά Ελένη που όταν την επισκεπτόμασταν μας κερνούσε πάντα αυτό το γλυκό σε μικρά κρυστάλλινα πιατάκια, με σχέδιο από σταφύλι και κληματαριά. Παρά του ότι περπατούσε με βοήθημα, μετά από σπάσιμο του γοφού της από πέσιμο, εντούτοις ποτέ δεν έμενε από πορτοκάλι γλυκό κουταλιού. Ευγενική, καλοσυνάτη, πάντα χαρούμενη όταν μας έβλεπε και πάντα μας έδινε εκτός από γλυκό πορτοκάλι και κάτι για την προίκα μας που έπλεκε ή έραβε. Από τους πιο δημιουργικούς, εφευρετικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει.

portokali-glyko-koytalioy-xoris-gloyteni-vivoglutenfree-5

Ακόμα και αν δεν είναι αγαπημένο σας ως γλυκό, καλό είναι να το έχετε στο σπίτι σας για να μπορείτε να δώσετε γεύση και σε άλλα γλυκά. Κόψτε το σε κομματάκια και προσθέστε το στον πολίτικο χαλβά, στο  κέικ ή μαζί με λιωμένη ή τριμμένη σοκολάτα για πάνω από το παγωτό.

portokali-glyko-koytalioy-xoris-gloyteni-vivoglutenfree-3

Υλικά:

  • 2 κιλά πορτοκάλια

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 1 ½  φλ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

  • 2 ½ φλ. νερό

  • 1 λεμόνι (το χυμό)

portokali-glyko-koytalioy-xoris-gloyteni-vivoglutenfree-2Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε ελαφρά τα πορτοκάλια και κόβουμε / αφαιρούμε την πάνω και την κάτω άκρη από κάθε ημισφαίριο.

  2. Τα βάζουμε να βράσουν ολόκληρα με μπόλικο νερό για 10-15 λεπτά. Χύνουμε το πρώτο νερό, ξαναβάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως και 4 φορές. Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσουν και γλυκάνουν. Επειδή εμένα μ΄αρέσει η ελαφριά μυρωδάτη πικράδα του συνήθως κάνω μόνο 2 φορές βράσιμο με καθαρό νερό κάθε φορά για 20 λεπτά κάθε φορά. Στο σύνολο του το βράσιμο θα πρέπει να είναι 40 με 60 λεπτά. Αν είναι πολύ χοντρόφλουδα καλό είναι να τα βράσετε σύνολο 60 λεπτά. Δηλαδή 2 φορές από 20 λεπτά ή  4 φορές από 10 λεπτά είναι 40 λεπτά.

  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε  στην άκρη να κρυώσουν ή τα κρυώνουμε σε κρύο νερό.  Δοκιμάζουμε ένα κομματάκι φλούδας για να ελέγξουμε πόσο πικρό είναι. Αν σας πικρίζει πολύ ακόμα, αφήστε το στο κρύο νερό για 2-3 ώρες και αλλάξτε το νερό όσες φορές χρειαστεί. Επειδή σε εμένα αρέσει η πικρόγλυκη μυρωδάτη γεύση συνήθως παραλείπω αυτή τη φάση

  4. Μόλις κρυώσουν κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές ροδέλες.

  5. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις ροδέλες του πορτοκαλιού, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 20-30 λεπτά.

  6. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση και το γλυκό μας είναι έτοιμο.

  7. Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας με το γλυκό μας, κλείνουμε σφιχτά το καπάκι και τα τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν. (αυτό λέγετε κονσερβοποίηση και βοηθάει στη συντήρηση τους). (Όπως κάναμε και στη μαρμελάδα φράουλα και στη μαρμελάδα πορτοκάλι)

portokali-glyko-koytalioy-xoris-gloyteni-vivoglutenfree-4

TIP:

  • Στα γλυκά με εσπεριδοειδή, επειδή έχουν πολύ έντονη γεύση και άρωμα δε βάζω άλλο αρωματικό όπως βανίλια, κανέλα, γλυκάνισο. Αν όμως εσείς θέλετε μπορείτε να προσθέσετε βανίλια ξυλάκι.

  • Το γλυκό πορτοκάλι είναι πολύ νόστιμο και εκτός του να το φάτε έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και αλλού. Κόψτε το σε κομματάκια και προσθέστε το στον χαλβά σιμιγδαλένιο, στο κέικ και σε άλλα γλυκά.

portokali-glyko-koytalioy-xoris-gloyteni-vivoglutenfree-6

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *