Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή. Ποιος θα πει όχι σε ένα γλύκισμα με πλούσια γεύση και άρωμα πορτοκαλιού. Αφράτη ζουμερή μοσχομυρωδάτη. Το μυστικό για τέλειο άρωμα και γεύση; Διαλέγουμε ώριμα γλυκά και αρωματικά πορτοκάλια. Μόνο έτσι θα πετύχετε αυτή την μοναδική συνταγή.

Υλικά: (για ταψάκι 25×35 εκ. περίπου, όχι μεγαλύτερο)
3 πορτοκάλια (περίπου 720 – 750 γρμ. ολόκληρα)
5 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου


250 γρμ. ζάχαρη
200 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι, (αρωματικά γλυκά πορτοκάλια)
160 ml σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.λ.π
60 γρμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
2 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
380 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
30 γρμ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:
550 γρμ. ζάχαρη
550 ml. νερό
1/2 πορτοκάλι με την φλούδα
χυμό 1/2 λεμονιού

Για γαρνίρισμα:
1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, καραμελωμένες

Εκτέλεση:

Σιρόπι:

  1. Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη το μισό πορτοκάλι και το χυμό λεμονιού, για 8-10 λεπτά.

  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Ζύμη:

  1. Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει, και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, από το σημείο βρασμού,  για 10 λεπτά.

  2. Αδειάζουμε το νερό, και ξαναβάζουμε καθαρό.

  3. Βράζουμε από το σημείο βρασμού για άλλα 10 – 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  4. Αδειάζουμε το νερό, γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο, και αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν αφαιρούμε λίγη φλούδα από το πάνω και το κάτω μέρος του πορτοκαλιού, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια, και τα κόβουμε σε κομμάτια.

  5. Τα βάζουμε στο μούλτι και τα πολτοποιούμε καλά.

  6. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τα αυγά με την ζάχαρη, και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά, να φουσκώσουν αρκετά.

  7. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το βούτυρο λιωμένο, το χυμό πορτοκάλι, και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

  8. Προσθέτουμε και τα πολτοποιημένα πορτοκάλια με το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

  9. Τέλος, προσθέτουμε το σιμιγδάλι σε δυο δόσεις, ανακατεύοντας καλά.

  10. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ανακατεύουμε καλά την ζύμη με μια μαρίζ, και αδειάζουμε αμέσως το μείγμα σε ταψί 25×35 εκ.

  11. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά να ηρεμήσει και να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.

  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 – 180 C. αντιστάσεις πάνω κάτω, και στην κάτω ή μεσαία θέση, για 48-50 λεπτά.

  13. Θα έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφή χρώμα. Αν δείτε ότι στα 35 λεπτά περίπου παίρνει χρώμα, σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο, για να μην αρπάξει από πάνω. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 35 λεπτά.

  14. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε 2-3 λεπτά να ηρεμήσει, και με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά – σιγά και προσεχτικά παντού το κρύο σιρόπι σε δυο δόσεις.

  15. Μόλις απορροφήσει την πρώτη δόση, τότε ρίχνουμε το υπόλοιπο.

  16. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, 3-4 ώρες, και μετά το κόβουμε σε μερίδες.

  17. Σερβίρουμε με μια καραμελωμένη φέτα πορτοκαλιού. Σερβίρεται και με σαντιγί, ή παγωτό.

Σημείωση:

  • Για να καραμελώσουμε τις φέτες πορτοκαλιού, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 4 κουταλιές ζάχαρη με 2 κουταλιές νερό να βράσει και να πάρει ξανθό χρώμα.

  • Απλώνουμε τις φέτες πορτοκάλι και αφήνουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν από την μία πλευρά, και γυρνάμε προσεχτικά και από την άλλη.

  • Κατόπιν τις τοποθετούμε μια μια σε αντικολλητικό χαρτί να κρυώσουν.

  • Αν θέλουμε για καλύτερο ντεκόρ, βουτάμε την μισή φέτα πορτοκάλι σε λιωμένη σοκολάτα, και την αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσει.

https://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.com/2020/03/blog-post_22.html?fb

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *