Xριστουγεννιάτικο κέικ, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!

Αγαπημένη συνταγή για ένα κέικ απόλυτα επιτυχημένο, που μοσχοβολάει γιορτή. 

Υλικά για μια κανονική φόρμα με τρύπα στη μέση

  • 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 450γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 350γρ. ζάχαρη καστανή
  • 6 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 150γρ. αμύγδαλα ή καρύδια ή κάσιους ή μείγμα ξηρών καρπών
  • 100γρ. κόντιτα πορτοκάλι (κυβάκια ζαχαρωμένων φρούτων)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

Για το γλάσο

  • 300γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • χυμό από μισό λεμόνι

Για τη διακόσμηση

  • μερικά σποράκια ροδιού
  • 50γρ. φιστίκια Αιγίνης ψημένα και χοντροκοπανισμένα

xristougenniatiko cake 5edited

Εκτέλεση

  1. Αλευρώνετε και βουτυρώνετε μια φόρμα και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και ανακατεύετε μέσα τα αμύγδαλα ή το μείγμα των ξηρών καρπών και τα κόντιτα.
  3. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μίγμα των ξηρών φρούτων και καρπών, το χυμό και το λικέρ πορτοκάλι. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Βάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για 1 ώρα περίπου στον προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί το ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
  6. Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. ανακατεύετε με πιρούνι μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό για να γίνει πιο διαχειρίσιμο, ίσως χρειαστεί λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη.
  7. Καλύπτετε το κέικ με το γλάσο και το διακοσμείτε με σποράκια ροδιού και φιστίκια πριν στεγνώσει. Όταν στεγνώσει, μπορείτε να σερβίρετε.

 

http://www.sweetly.gr/2015/12/xristougenniatiko-cake/#more-4551



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *